21.9 C
Belgrade
21.6 C
Belgrade
19, avgust, 2022

Neimari obnavljaju Crkvu Svete Trojice, najlepši pravoslavni hram u Trsteniku

Sagradjena 1899-1900. godine, Crkva Svete Trojice smatra se najlepšom u Trsteniku i biće pravi izazov učiniti je još lepšom.

Upravo na tom zadatku našli su se neimari, koji sređuju fasadu i unutrašnje zidove ove bogomolje. Prema rečima sveštenika Stefana Đurđevića, u toku je zamena prozora na kupoli u nižem delu hrama i sledi priprema za živopisanje.

– Trudimo se da živopis bude dugotrajan, pa je važno da priprema bude što kvalitetnija – kaže sveštenik Stefan Đurđević.

– Očekujemo da hram u celini bude dovršen do kraja 2024. godine. Posao oslikavanja pripao je Jovanu Atanaskoviću sa suprugom, koji su već oslikavali kriptu Hrama Svetog Save u Beogradu.

Jednokupolna građevina sa trokonhosom u osnovi zidana je od belovodskog peščara, opeke i maltera i po ugledu na kruševačku Lazaricu ukrašena rozetama. Stari ikonostas iz 1848. godine čuva se u trsteničkoj crkvi, kao i nešto mlađi, koji je oko 1930. godine oslikao Voja Trifunović, akademski umetnik iz Novog Sada. Osim lepote, crkvu karakteriše i odlična akustičnost. Pod njenim svodom već duže od 130 godina peva Crkveni hor „Boško Jugović“.

Kada je konačno osvanula na mestu skromnije crkve, privukla je pažnju i vernika i putnika. Jedan od njih bio je vladika Nikolaj Velimirović, koji je Crkvu Svete Trojice ocenio kao „najlepšu parohijsku crkvu u celoj eparhiji.

„Jasan dokaz pobožnosti malog grada Trstenika“, zapisao je svojevremeno vladika Velimirović.

Trsteničani su do te mere ponosni na lepotu svoje crkve da među starijim meštanima kruži i zanimljiva legenda.

– Postoji priča da je Crkva Svete Trojice sagrađena prema prvonagrađenom konkursnom rešenju za Hram Svetog Save, a da je hram podignut na osnovu drugoplasiranog rešenja – priča za „Novosti“ Jelena Vukčević, istoričarka Muzejske zbirke Narodnog univerziteta.

– Crkva je izgrađena u atraktivnom neomoravskom stilu i prepoznatljiva po svom zvoniku.

A zvonik visine 33 metra, jedan od pet najviših u Srbiji, sređen je pre tačno godinu dana. Sat na zvoniku montiran je davne 1927. godine. Prvi put posle NATO bombardovanja, ovo remek-delo nemačke fabrike „Vele“, proradio je zahvaljujući inženjeru Nenadu Mitroviću, koji je ceo mehanizam uspeo da vrati u prvobitno mehaničko stanje.

– Sat ima četiri brojčanika okrenuta na četiri strane sveta, a prečnika su oko dva metra – ispričao je za „Novosti“ Mitrović.

– Sam sat je težak oko 300 kilograma, dok tegovi teže 100 kilograma manje.

LOZA SA HILANDARA

PRE dve godine je u porti crkve posvećene silasku Svetog duha počeo da rađa vinograd, od nakalemljene loze sa hilandarskog vinograda.

– Prvi kalem posađen je u proleće 2018. godine i prva berba je bila na desetine grozdova – kaže Raca Pantelić, poznati kalemar.

– Prskali smo samo jednom, kada smo ga posadili.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

U Novi Sad vraćena ukradena slika Vlaha Bukovca

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, dočekali su danas u Novom Sadu sliku Vlaha Bukovca "Blagoveštanski sabor u Sremskim...

Ričard Grenel: Kurti odbijao svaku ideju koju su predlagale SAD

Bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbijao svaku ideju...

Predsednik Vučić iz Brisela: Jedva čekam da se vratim u našu Srbiju

- Poštovani građani Srbije, težak dan je za nama, za sve građane Srbije i celu našu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare