-1.6 C
Belgrade
-1.6 C
Belgrade
6, februar, 2023

„Negiranje genocida problem u BiH“

Željko Komšić i Alis Varima Nderita saglasili su se danas da „negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca predstavljaju veliki društveni problem.

Oni su ocenili da je u BiH „značaj suočavanja sa istinom o prošlosti važan za trenutni politički narativ“.

Komšić je rekao da Rezidualni mehanizam, kao naslednik Haškog tribunala za ratne zločine u bivšoj SFRJ ima važnu ulogu u sprovođenju strateških opređeljenja UN, pre svega „u eliminaciji prekse nekaznjivosti za ratne zločine i genocid“, a zatim u „očuvanju sečanja na žrtve ratnih zločina i zločina genocida poput onog koji se dogodio u Srebrenici“.

Ocenjuje da je u tom smislu vazna pravosnažna presuda Haaškog tribunala Ratku Mladiću te Radovanu Karadžiću i drugima pre njega, prenosi Klix.ba.

Komšić tvrdi da je Bosna i Hercegovina prošla sve faze, od „osmišljavanja, pripreme i sprovođenja, do skrivanja i poricanja genocida“, a da se sad „nalazi u fazi veličanja zločinaca čemu podršku daju i neki izabrani zvaničnici“.

Nderitu je rekla da je izabrala da poseti BiH jer su monitoring timovi UN uočili „eskalaciju govora mržnje i veličanja ratnih zločina, u kojem učestvuju politički zvaničnici“.

Ona je izrazila snažno opređeljenje UN da ne ćute na poricanje genocida jer to, kako kaže, predstavlja pripremu za novi genocid.

Izvorklix.ba

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Zlatko Lutovac govoriće u narednih nekoliko dana na televiziji o osnivanju pokreta Pobednička Srbija, izborima, i svim drugim temama

Zlatko Lutovac govoriće u narednih nekoliko dana na televiziji o osnivanju pokreta Pobednička Srbija, izborima, mogućoj prelaznoj tehničkoj vladi, aktuelnoj situaciji vezano za KIM i...

SPREMAN SAM DA IDEMO NA IZBORE! Vučić na sednici SNS. Samo kada, o tome odlučuje nova skupštinska većina!

SPREMAN SAM DA IDEMO NA IZBORE! OSTALI SMO SAMI. Vučić na sednici SNS. Samo kada, o tome odlučije nova skupštinska većina! Kako "Novosti" ekskluzivno saznaju,...

Više od 1.500 žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji, Srbija šalje timove za spasavanje

Najmanje 1.500 ljudi je poginulo u Turskoj i Siriji, a više hiljada je povređeno u današnjem razornom zemljotresu, koji je pogodio jug Turske, u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare