12.4 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
24, septembar, 2022

„Negiranje genocida problem u BiH“

Željko Komšić i Alis Varima Nderita saglasili su se danas da „negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca predstavljaju veliki društveni problem.

Oni su ocenili da je u BiH „značaj suočavanja sa istinom o prošlosti važan za trenutni politički narativ“.

Komšić je rekao da Rezidualni mehanizam, kao naslednik Haškog tribunala za ratne zločine u bivšoj SFRJ ima važnu ulogu u sprovođenju strateških opređeljenja UN, pre svega „u eliminaciji prekse nekaznjivosti za ratne zločine i genocid“, a zatim u „očuvanju sečanja na žrtve ratnih zločina i zločina genocida poput onog koji se dogodio u Srebrenici“.

Ocenjuje da je u tom smislu vazna pravosnažna presuda Haaškog tribunala Ratku Mladiću te Radovanu Karadžiću i drugima pre njega, prenosi Klix.ba.

Komšić tvrdi da je Bosna i Hercegovina prošla sve faze, od „osmišljavanja, pripreme i sprovođenja, do skrivanja i poricanja genocida“, a da se sad „nalazi u fazi veličanja zločinaca čemu podršku daju i neki izabrani zvaničnici“.

Nderitu je rekla da je izabrala da poseti BiH jer su monitoring timovi UN uočili „eskalaciju govora mržnje i veličanja ratnih zločina, u kojem učestvuju politički zvaničnici“.

Ona je izrazila snažno opređeljenje UN da ne ćute na poricanje genocida jer to, kako kaže, predstavlja pripremu za novi genocid.

Izvorklix.ba

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Carina: Uspešno usklađivanje tranzitnog sistema sa EU

Tokom dana je planski i privremeno prekinut kompjuterizovani tranzitni sistem NCTS, a radi usklađivanja sa sistemom EU koje sprovode sve evropske carinske administracije, saopšteno...

Sajam tradicionalne hrane i pića održao se danas na Sava Promenadi

Sajam tradicionalne hrane i pića, na kojem nastupa više od sto izlagača iz Srbije i regiona, održava se danas na beogradskom šetalištu Sava promenada,...

Rusija: Mihail Mizincev postao zamenik ministra odbrane

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev postao je novi zamenik ministra odbrane, saopštila je danas ruska vojska. "General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare