24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Nedovoljno dobra anticipacija značaja inicijative „Otvoreni Balkan“

Inicijativa “ Otvoreni Blakan“ u začetku ideje ne nailazi na značajnu rekaciju kako domaće tako i međunarodne javnosti, kakvu bi zapravo trebalo, jer ovaj projekat nije dnevna politka i nije za jednokratnu “ političku upotrebu“ već vizionarsko čedo inicijatora kao višestruko i višedimenzionalno korisno po zemlje učesnice i strane koje nisu direktno uključene, recimo Evropska Unija, Evroazijska unija itd, koje će izmedju ostalog imati kompaktan region kao partnera u privrednom, ekonomskom i bezbednosnom smislu.

Na najvišem državnom nivou Srbije, Albanije i Severne Makedonije inicijativa ima za cilj da napravi dogovor i sprovede ideju o unapredjenu odnosa u svim oblastima života, po pitanjima granica, carina, slobodnog kretanja ljudi, kapitala, robe i usluga..

Nije ovo nikakva „Mala Antanta“, nekakav vojni savez koji je formirala Kraljevina Jugoslavija sa Rumunijom i Čehoslovačkom, no ipak iako je taj savez gotovo zaboravljen u memoriji našeg naroda, ne čudi što baš i do dana današnjeg imamo izuzetne odnose sa državama, Rumunijom, Češkom i Slovačkom iako je taj savez trajao svega 18 godina.

Paralela sa ovim je izmedju ostalog i iz razloga odnosa zemlja učesnica kako onda tako i danas besprekoran i prijateljski odnos, što kaže čuvena kovanica „bolje sto godina pregovarati nego li dana ratovati“.

Mi sa zemljama koje nas okružuju neosporno da imamo burnu i turbulentnu prošlost, sa nekima manje sa nekima više tešku. Predsednik Srbije uviđajući među prvima da samo zajedno u saradnji i sinergiji, činićemo jedni druge jačima iako su to i pre njega svi shvatali, međutim teško im je bilo započeti išta slično iz jednostavne logike prevelikog oportuniteta kako iznutra tako i sa strane zaniteresovanih centara moći za ovo naše područje. Predsednik Vučić je proaktivan političar koji ne čeka na milostinju bilo koje sile već u datom trenutku i istorijsko momentu preuzima odgovornost i čini prvi korak i istupa sa vizionarskom idejom o sveobuhvatnoj saradnji izmedju naših naroda, koji daleko više nego li misli običan čovek, imamo pregršt toga zajedničkog.

Zajedničko nam je mnogo toga od genetike, porekla, kulture, istorije, običaja, porodičnih i drugih veza, trgovina i saradnja uvek kroz i istoriju bila je i biće što je prirodno i normalno, samim tim što se zemlje dotiču i graniče. Sada je ovom inicijativnom namera da ozvaničimo te već postojeće višedimenzionalne odnose, da ih uokvirimo, olakšamo put napretku svih pojedinačno i otvorimo vrata za buduće naraštaje da nastave da grade i unapređuju mir.

Dakle inicijativa „Otvoreni Balkan“ je veliki zalog za budućnost u privrednom i ekonomskom, kulturnom i nadasve i pre svega bezbednosnom segmentu, tako značajnom znajući da je na ovim prostorima tako malo potrebno za konflikt a tako mnogo izgraditi mir.

Pozitivan aspekt ove ideje je taj, što apriori ne zatvara vrata ostalim zemljama regiona, potput Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore, naprotiv deluje u motivišućem i stimultativnom pravcu ka politikama ovih zemalja.

Srbija može imati samo koristi, jer u pogledu snaga ovih država, ruku na srce daleko smo ispred i od Severne Makednonije i Albanije u skoro svim parametrima, time bi naša država u očima regiona i šire, bila onaj faktor, nosilac, stub bez koga se ne može krojiti politika, ona politika samovolje od interesa velikih sila kakva je praksa bila do nedavno.

To što iz EU nema jednoglasne podrške ili bar nema glasnih pohvala ovoj inicijativi, ne govori samo po sebi o lošoj ili ne prespektivnoj ideji, naprotiv, Evropa zarobljena u „tone“ sopstvenih problema“, ne iznalazi snagu da ovaj region sama afirmiše i za sada po strani stoji u odnosu na „Otvoreni Balkan“ inicijativu, koja je i začeta na postulatima evropskih vrednosti i stadarda, kao teritorija otvorena za svaku vrstu medjusobne saradnje. EU bi ukoliko i dalje baštini vrednosti slobode, demokratija, poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, pravne države i poštovanje nacionalnih identiteta država članica, koje su i temeljima „Otvorenog Blakana“ onda bi bilo za očekitvati svesrdnu podršku ovoj incijativi.

Na medijskom nebu Srbije nema tog prefiksa značajnosti kada se govori o ovoj inicjativi, ne percipirajući kao nešto što će u budućnosti doneti benefit svima nama koji živimo i radimo na ovom prostoru, uz zalog koji gotovo svi prenebregavaju, a to je mir koji bi da nam ništa drugo ne donese ova inicijativa, donela ono najvrednije.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare