8.6 C
Belgrade
8.6 C
Belgrade
6, oktobar, 2022

Nebojša osporio rezultat poznatog ruskog naučnika i rešio problem star 40 godina!

Nebojša Đurić, viši asistent za užu naučnu oblast Matematička analiza i primene, zaposlen na Univerzitetu u Banjaluci (UNIBL), osporio je rezultat poznatog ruskog matematičara Vjačeslava Jurka.

Đurić i Sergej Buterin, ruski matematičar sa Državnog univerziteta Saratov, objavili su naučni rad „O nejedinstvenosti konstrukcije Šturm-Liuvilovog operatora sa kašnjenjem“ u prestižnom naučnom časopisu sa impakt faktorom 4,11. Reč je o radu u kojem je oboren rezultat profesora Jurka, jednog od vodećih svetskih naučnika, specijalizovanih za inverznu spektralnu teoriju.

Jurko je profesor na Državnom univerzitetu Saratov i do sada je objavio devet monografija i više od 500 istraživačkih članaka, od toga preko 170 naučnih radova posvećenih upravo inverznim spektralnim problemima za različite klase operatora, uključujući funkcionalno-diferencijalne operatore sa kašnjenjem.

Inače, pre sedam meseci Nebojša Đurić i Sergej Buterin su objavili rad „O otvorenom problemu konstrukcije operatora Šturm–Liuvilovog tipa sa kašnjenjem“ sa impakt faktorom 3,85. Reč je o radu u kome su rešili matematički problem star 40 godina, a što je izazvalo veliko interesovanje u svetskoj matematičkoj zajednici.

– U tom radu smo dali negativan odgovor na pitanje: „Postoji li jedinstveno rešenje inverznog problema za Šturm-Liuvilove operatore sa konstantnim kašnjenjem i Dirihle/Nojmanovim graničnim uslovima?“. Već tada se pojavila sumnja u Jurkov rezultat koji se odnosi na teoremu jedinstvenosti inverznog problema Šturm-Liuvilovog operatora sa konstantnim kašnjenjem i Robinovim graničnim uslovima – kaže Đurić.

Nakon šest meseci rada na ovom problemu, Đurić i Buterin su uspeli da konstruišu kontraprimer i ospore teoremu jedinstvenosti koju je zagovarao čuveni prof. Jurko.

Mnogi naučnici koji se bave ovom temom duži niz godina su verovali u teoremu jedinstvenosti. Nedavno je matematičar Nebojša Đurić počeo da zastupa ideju da u opštem slučaju rešenje ne mora biti jedinstveno. S tom idejom obratio se profesoru Jurku koji je odbacio tu tvrdnju i naveo da je ona pogrešna. Nedugo posle Đurićevu ideju je prihvatio Sergej Buterin. NJihova saradnja se ispostavila uspešna, a njihovi rezultati su promenili pristup u inverznoj spektralnoj teoriji za diferencijalne operatore sa kašnjenjem.

 

večernje novosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić iznenadjen novim odlukama EU

Predsednik Vučić će danas u Pragu na samitu Evropske političke zajednice svojim sagovornicima iz EU direktno reći da je ovo strašan skandal! Posle ne...

EU uvela sankcije Srbiji na rusku naftu

    Države članice Evropske unije izglasale su juče osmi paket sankcija protiv Rusije, koji je ovaj put usmeren i na ograničavanje cene nafte koju Rusija...

Kremlj: Lažna je vest da Putin danas menja status operacije

Ruski predsednik Vladimir Putin trenutno ne planira obraćanje naciji o preformulisanju "ciljeva specijalne vojne operacije" u Ukrajini, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare