-1.8 C
Belgrade
-1.8 C
Belgrade
5, februar, 2023

Nebojša osporio rezultat poznatog ruskog naučnika i rešio problem star 40 godina!

Nebojša Đurić, viši asistent za užu naučnu oblast Matematička analiza i primene, zaposlen na Univerzitetu u Banjaluci (UNIBL), osporio je rezultat poznatog ruskog matematičara Vjačeslava Jurka.

Đurić i Sergej Buterin, ruski matematičar sa Državnog univerziteta Saratov, objavili su naučni rad „O nejedinstvenosti konstrukcije Šturm-Liuvilovog operatora sa kašnjenjem“ u prestižnom naučnom časopisu sa impakt faktorom 4,11. Reč je o radu u kojem je oboren rezultat profesora Jurka, jednog od vodećih svetskih naučnika, specijalizovanih za inverznu spektralnu teoriju.

Jurko je profesor na Državnom univerzitetu Saratov i do sada je objavio devet monografija i više od 500 istraživačkih članaka, od toga preko 170 naučnih radova posvećenih upravo inverznim spektralnim problemima za različite klase operatora, uključujući funkcionalno-diferencijalne operatore sa kašnjenjem.

Inače, pre sedam meseci Nebojša Đurić i Sergej Buterin su objavili rad „O otvorenom problemu konstrukcije operatora Šturm–Liuvilovog tipa sa kašnjenjem“ sa impakt faktorom 3,85. Reč je o radu u kome su rešili matematički problem star 40 godina, a što je izazvalo veliko interesovanje u svetskoj matematičkoj zajednici.

– U tom radu smo dali negativan odgovor na pitanje: „Postoji li jedinstveno rešenje inverznog problema za Šturm-Liuvilove operatore sa konstantnim kašnjenjem i Dirihle/Nojmanovim graničnim uslovima?“. Već tada se pojavila sumnja u Jurkov rezultat koji se odnosi na teoremu jedinstvenosti inverznog problema Šturm-Liuvilovog operatora sa konstantnim kašnjenjem i Robinovim graničnim uslovima – kaže Đurić.

Nakon šest meseci rada na ovom problemu, Đurić i Buterin su uspeli da konstruišu kontraprimer i ospore teoremu jedinstvenosti koju je zagovarao čuveni prof. Jurko.

Mnogi naučnici koji se bave ovom temom duži niz godina su verovali u teoremu jedinstvenosti. Nedavno je matematičar Nebojša Đurić počeo da zastupa ideju da u opštem slučaju rešenje ne mora biti jedinstveno. S tom idejom obratio se profesoru Jurku koji je odbacio tu tvrdnju i naveo da je ona pogrešna. Nedugo posle Đurićevu ideju je prihvatio Sergej Buterin. NJihova saradnja se ispostavila uspešna, a njihovi rezultati su promenili pristup u inverznoj spektralnoj teoriji za diferencijalne operatore sa kašnjenjem.

 

večernje novosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ukrajinski mediji najavljuju razrešenje ministra odbrane Aleksija Reznikova

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov verovatno će biti razrešen dužnosti tokom sledeće nedelje, javila je danas ukrajinska novinska agencija Ukrajinska pravda, pozivajući se na...

Papa Franja završio posetu Južnom Sudanu poručivši: Odbacite „slepi bes nasilja“

Papa Franja završio je danas posetu Južnom Sudanu i na rastanku pozvao ljude ove zemlje da steknu imunitet na "otrov mržnje", da bi nakon...

Preminuo bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf

Bivši predsednik Pakistana, general Pervez Mušaraf, nakon duže bolesti preminuo je u 80. godini u bolnici u Dubaiju, gde je od 2016. godine živeo...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare