28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Ne smemo upasti u mrežu koju nam pletu, ne bi li nas uvukli u sukob

U osvrt današnjih sastanaka predstavnika Srba sa Kosova i Metohija sa Predsednikom Republike Srbije u vezi sa odlukom tzv vlasti u Prištini o nedozvoljavanju održavanja izbora na teritoriji KiM, čitavo društvo i državno rukovodstvo je na iskušenju i teškom bremenu na ramenu.

Trvenje oko pitanja i pozicije Srba na Kosovu i Metohiji, suživotu sa albancima i administrativnim rešenjima traju gotovo dve decenije. Medjutim, ono što je evidentno da i ko manje prosudjuje o datom pitanju uvidja da je kao nevidljivom rukom pojačan pritisak na srpski etnos, srpsku državu od vremena početka godine, odnosno nekako paralelno sa početkom sukoba izmedju Rusije i Ukrajine. Note koje se šalju kako iz Prištine, potezi koji se donose na uštrb osnovnih elementarnih ljudskih prava Srba, a to je nedozvoljavanje učestvovanja u raspisanom referendumu u januaru, zatim nebrojano puta zabrana ulazaka predstavnicima Vlade Srbije na teritoriju KiM, odnosno prvenstveno licima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, pri Vladi Srbije i neobuzdano svakodnevno pishičko i svako drugo maltretiranje srpske zajednice, navodi na tendenciju smišljenog delovanja i usmeravanja ka eskalaciji problema u kojima bi se čekala reakcija Beograda i time bi deo lukavog plana bio ostvaren. Namera te mračne ideje je da uz prećutnu ili otvorenu podršku moćnih patrona kojima su pokorni vlastodršci iz tzv prištinskih institucija, prosto izazovu Srbe i srpske instiucije na reakciju kako bi proizveli dublju krizu i time svoje pokvarene planove sproveli preko osude Beograda u mešanje i intervenciju, kako bi dobili kredibilitet antisrpske politike koju uporno i iznova sprovode. Nedavno se u pomoć Prištini, uključile i druge strukture iz regiona i pojačavaju pritisak na Srbiju u iščekivanju podpadanja u vatru i reakciju koja bi proizvela opasne posledice po čitav srpski korpus, ne samo na teritoriji okupirane naše južne pokrajine već na čitav srpski etnos i državu u celini.

Po mišljenju Srba sa Kosova i Metohije, po rečima njihovih kredibilnih predstavnika, njima je strpljnju došao kraj i po njihovom mišljnju kap koja preliva čašu je ta da im se ne dozvolu izlazak na birališta 3. aprila po raspisanim izborima za Skupštinu Srbije i za izbor Predsednika Srbije. Takvim stavom na koje imaju pravo i razmiljanje koje im niko ne sme osporavati jer jednostavno ti naši sunarodnici žive i osećaju na svojoj koži pritisak i to i sam Predsednik Vučić nedvosmisleno razume i ne dovodi u pitanje. Medjutim jednačina koja je postavljena iz ko zna kog centra moći pred rukovodstvo Srbije je sledeća, u najnepovoljnijem geopolitičkom trenutku po Srbiju prema njihovim procenama,kada dodje vreme za to, napraviti najnepovoljniju klimu pred Srbe, očekivati, emotivnu i vatrenu reakciju Beograda, koja bi bila intezivna i nediplomatska, time bi pred javnošću sveta imali opravdanje za svoje namere koje su u normalnim mirnodopskim okolnostima, neostvarive.

Ulazak u radikalizaciju problema koji traje decenijama u okolnostima koje su izuzetno kritične u celom svetu, usled smanjenog prisustva prava i pravila i sa sve veći odsustvom racionalnog ponašanja od strane svih moćnih sila sveta, svakako ne bi ikako nam moglo ići u prilog i korist. Kao narod u celini bi morali da shvatimo nekoliko stvari koje nas odlikuju ali pod obavezno bi trebalo izvlačiti pouke iz dešavanja iz naše složene u isto vreme slavne i tragične istorije. Mi kao narod srpski smo u protekla dva veka izgubili ono što nije ni jedan narod na svetu, u raznim ratovima i sukobima izguili smo gotovo isti broj stanovnika koliko i danas imamo. Mi smo jedni narod na svetu koji ima „Ćele kulu“ i “ Jasenovac“ to što nam se dešavalo u 19. i 20. veku je za nauk svima nama! Govori nam to da imamo osećaj za pravdu i izražen slobodarski duh kao retko koji narod na svetu, na Balkanu gotovo niko nam u tom pogledu nije ni blizu, medjutim, stradanja i survavanja na margine svetske mape, stradanjima i podpadanjem pod iskušenja, uvlačenja u sukobe kojih niti smo spremni niti smo pozvani da vodimo sukobe, jedno mi Srbi, sa po pravilu najmoćnijim silama sveta u datom vremenu.

Ne abolirajući tezu da ne trebamo odigrati potez, ali potez kojim bi mi mogli povući je jedini mogući a to je, premestiti trenutak onda kada su okolnosti povoljnije jer odluka za iste stvari je nekad različita samo je dovoljno da je trenutak drugi kada se ona donosi. Odluku koja je važna i od vitalnog značaja za narod u celini, ne smemo donositi u vremenu i trenutku kada to očekuje i želi oni, zbog kojih bi smo je i donosili. Srbija je suverena zemlja i na čelu sa iskusnim Predsednikom Vučićem zna da, ukoliko budemo igrali po unapred pripremljenim iza naših ledja, prljavim planovima i pravilima, onako kako bi njima odgovaralo upravo zbog pogodno vremena po njih u vidu specifičnosti medjunarodnih odnosa i trenutne situacije u svetu izašli bi iz svega ovoga kao gubitnici.

Vodjeni mudrošću uz svu brigu i nedaću koji čitav srpski narod deli sa braćom sa Kosova i Metohije, moramo iznaći hladne glave potez, koji bi bio, ne adekvatan odgovor na njihove( prištinske i njihove partnere) provokacije i nemilosrdno ponašanje prema Srbima, anticivilizacijski i nedemokratski odnos prema našem narodu, već potez koji izmešta donošenje poteza za trenutak kada bi pozicija u startu bila povoljnija po nas u odnosu na poziciju koja je danas.

Od radikalnih i isključivih poteza se ne može očekivati pozitivan ishod, pogotovo ne ako upadnemo u igru koju su očito koordinisano pripremili činovnici iz Prištine sa svojim partnerima. Srbija je nešto naučila iz svoje prošlosti i svedoci smo različitih poteza u različita vremena i iskušenja i njihve posledice koje su proizvele, ni jednog trenutka ni jedna strana srpska ne dovodi u pitanje spremnost zaštite svih Srba ma gde oni žive.

Predsednik Vučić decidno je rekao da ne smemo dozvoliti nikakva nova stradanja našeg naroda jer bi neko novo stradanje bilo fatalno uopšte po čitavu naciju. S toga preostaje da u vremenu pred nama koliko je moguće saberemo redove, premerimo sve aspekte situacije koja je, pogotovo uz postojeća dešavanja na svetskoj vetrometini, budemo kadri da snagom zajedništva praktično premostimo i premestimo već skoro pa planiranu eskalaciju u zoni interesa države Srbije.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare