24.8 C
Belgrade
24.8 C
Belgrade
7, jul, 2022

Nastavljaju da tonu

Hrvatska ekonomija pala je u prvom kvartalu ove godine 0,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

To je najmanji pad od početka korona-krize i pokazuje da je ekonomija na putu oporavka.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procenu prema kojoj je BDP u proteklom kvartalu pao 0,7 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

To je četvrti kvartal zaredom kako je ekonomija pala na godišnjem nivou, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je pad iznosio 7,2 odsto.

No, to je slabiji podatak nego što se očekivalo. Od šest analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, njih troje je očekivalo rast BDP-a između 0,7 i 4 osto, dvoje stagnaciju, a jedan pad od 6 odsto.

Ipak, ekonomija je na putu oporavka, nakon što je prošle godine zbog posledica pandemije koronavirusa pala rekordnih 8,4 odsto, piše Novac.hr.

Pad ekonomije u prvom kvartalu posledica je dalje slabosti lične potrošnje, najvećeg činioca BDP-a.

Prema podacima DZS-a, potrošnja domaćinstava pala je u proteklom kvartalu za 0,4 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, što je znatno manji pad nego u prethodnom kvartalu.

Izvoz roba i usluga pao je, pak, za 0.9 odsto na godišnjem nivou, takođe znatno sporije u odnosu na prethodno tromesečje. Pritom je izvoz roba porastao 8,3 odsto, dok je izvoz usluga potonuo 18,6 odsto.

Uvoz roba i usluga smanjen je istovremeno za 2,1 posto na godišnjem nivou. Pritom je uvoz roba porastao za 1 posto, dok je uvoz usluga pao 19,7 posto.

No, bruto investicije u fiksni kapital porasle su u proteklom tromesečju za 4,6 posto na godišnjem nivou, brže u odnosu na 4,2 posto u prethodnom kvartalu.

Porasla je i državna potrošnja, za 0,2 posto na godišnjem nivou.

Iznad proseka EU

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromesečju porastao 5,8 posto na kvartalnom nivou, dok je na godišnjem nivou skliznuo 0,9 posto.

Tako je u odnosu na prosek Evropske unije hrvatska ekonomija zabeležila bolje rezultate.

Naime, prema podacima Evrostata, sezonski prilagođeni BDP EU-a pao je u prvom tromesečju 1,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je u odnosu na prethodni kvartal skliznuo 0,4 posto.

 

izvor:agencije

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijarh srpski Porfirije: Pokajanje je neraskidivo povezano sa Carstvom Božjim

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije načalstvovao je 7. jula 2022. godine, na praznik Rođenja Svetog Jovana Preteče – Ivanjdan, svetom arhijerejskom Liturgijom u...

Nije više samo stvar prestiža, osvajaču Kupa Srbije solidna finansijska injekcija!

Osvajač Kupa Srbije osvojiće primamljivu nagradu... Kup Srbije je oduvek bio manje bitan od prvenstva, tako će biti i u novoj sezoni, s tim što...

Jokić dobio nove saigrače: Dvojac iz Vašingtona pojačao Denver

Čelnici NBA ligaša Vašingtona prosledili su u Denver dvojicu košarkaša Kentavijusa Koldvel-Poupa i Iš Smita u zamenu za Montea Morisa i Vila Bartona, prenose...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare