11.4 C
Belgrade
11.4 C
Belgrade
25, mart, 2023

Nastavljaju da tonu

Hrvatska ekonomija pala je u prvom kvartalu ove godine 0,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

To je najmanji pad od početka korona-krize i pokazuje da je ekonomija na putu oporavka.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procenu prema kojoj je BDP u proteklom kvartalu pao 0,7 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

To je četvrti kvartal zaredom kako je ekonomija pala na godišnjem nivou, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je pad iznosio 7,2 odsto.

No, to je slabiji podatak nego što se očekivalo. Od šest analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, njih troje je očekivalo rast BDP-a između 0,7 i 4 osto, dvoje stagnaciju, a jedan pad od 6 odsto.

Ipak, ekonomija je na putu oporavka, nakon što je prošle godine zbog posledica pandemije koronavirusa pala rekordnih 8,4 odsto, piše Novac.hr.

Pad ekonomije u prvom kvartalu posledica je dalje slabosti lične potrošnje, najvećeg činioca BDP-a.

Prema podacima DZS-a, potrošnja domaćinstava pala je u proteklom kvartalu za 0,4 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, što je znatno manji pad nego u prethodnom kvartalu.

Izvoz roba i usluga pao je, pak, za 0.9 odsto na godišnjem nivou, takođe znatno sporije u odnosu na prethodno tromesečje. Pritom je izvoz roba porastao 8,3 odsto, dok je izvoz usluga potonuo 18,6 odsto.

Uvoz roba i usluga smanjen je istovremeno za 2,1 posto na godišnjem nivou. Pritom je uvoz roba porastao za 1 posto, dok je uvoz usluga pao 19,7 posto.

No, bruto investicije u fiksni kapital porasle su u proteklom tromesečju za 4,6 posto na godišnjem nivou, brže u odnosu na 4,2 posto u prethodnom kvartalu.

Porasla je i državna potrošnja, za 0,2 posto na godišnjem nivou.

Iznad proseka EU

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromesečju porastao 5,8 posto na kvartalnom nivou, dok je na godišnjem nivou skliznuo 0,9 posto.

Tako je u odnosu na prosek Evropske unije hrvatska ekonomija zabeležila bolje rezultate.

Naime, prema podacima Evrostata, sezonski prilagođeni BDP EU-a pao je u prvom tromesečju 1,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je u odnosu na prethodni kvartal skliznuo 0,4 posto.

 

izvor:agencije

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

MAKRON POZDRAVIO DOGOVOR IZ OHRIDA: Ključno da Beograd i Priština odmah PRIMENE SPORAZUM u celini

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" u Ohridukao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i...

Svetska fondacija za prirodu: 25. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

BEOGRAD - Svetska fondacija za prirodu (WWF) pozvala je danas sve gradove u Srbiji da se priključe kampanji "Sat za planetu Zemlju" i isključe...

Fudbaleri Srbije večeras protiv Litvanije počinju kvalifikacije za EURO 2024

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Srbije večeras protiv Litvanije na stadionu "Rajko Mitić" od 20.45 sati počinje kvalifikacije za EURO 2024. godine. Srbija nije bila na...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare