14.1 C
Belgrade
14.1 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Nastavljaju da tonu

Hrvatska ekonomija pala je u prvom kvartalu ove godine 0,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

To je najmanji pad od početka korona-krize i pokazuje da je ekonomija na putu oporavka.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procenu prema kojoj je BDP u proteklom kvartalu pao 0,7 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

To je četvrti kvartal zaredom kako je ekonomija pala na godišnjem nivou, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je pad iznosio 7,2 odsto.

No, to je slabiji podatak nego što se očekivalo. Od šest analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, njih troje je očekivalo rast BDP-a između 0,7 i 4 osto, dvoje stagnaciju, a jedan pad od 6 odsto.

Ipak, ekonomija je na putu oporavka, nakon što je prošle godine zbog posledica pandemije koronavirusa pala rekordnih 8,4 odsto, piše Novac.hr.

Pad ekonomije u prvom kvartalu posledica je dalje slabosti lične potrošnje, najvećeg činioca BDP-a.

Prema podacima DZS-a, potrošnja domaćinstava pala je u proteklom kvartalu za 0,4 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, što je znatno manji pad nego u prethodnom kvartalu.

Izvoz roba i usluga pao je, pak, za 0.9 odsto na godišnjem nivou, takođe znatno sporije u odnosu na prethodno tromesečje. Pritom je izvoz roba porastao 8,3 odsto, dok je izvoz usluga potonuo 18,6 odsto.

Uvoz roba i usluga smanjen je istovremeno za 2,1 posto na godišnjem nivou. Pritom je uvoz roba porastao za 1 posto, dok je uvoz usluga pao 19,7 posto.

No, bruto investicije u fiksni kapital porasle su u proteklom tromesečju za 4,6 posto na godišnjem nivou, brže u odnosu na 4,2 posto u prethodnom kvartalu.

Porasla je i državna potrošnja, za 0,2 posto na godišnjem nivou.

Iznad proseka EU

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromesečju porastao 5,8 posto na kvartalnom nivou, dok je na godišnjem nivou skliznuo 0,9 posto.

Tako je u odnosu na prosek Evropske unije hrvatska ekonomija zabeležila bolje rezultate.

Naime, prema podacima Evrostata, sezonski prilagođeni BDP EU-a pao je u prvom tromesečju 1,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je u odnosu na prethodni kvartal skliznuo 0,4 posto.

 

izvor:agencije

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare