19.2 C
Belgrade
19.2 C
Belgrade
23, mart, 2023

Napravljen spisak „neprijateljskih zemalja“: „Isključite nas“

Zvanični Prag saopštava da je formiranje spiska „neprijateljskih zemalja“ u Rusiji u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

To je izjavio ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulbanek.

„Radi smanjenja napetosti u bilateralnim odnosima Češka poziva Rusiju da se uzdrži od pominjanja Češke kao zemlje koja vodi neprijateljske akcije protiv Rusije i povuče preduzete mere“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu češkog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, bez isključivanja zemlje sa ovog spiska nemoguće je vratiti se normalizaciji odnosa sa Moskvom.

Sredinom aprila Češka je optužila ruske obaveštajne službe za organizaciju eksplozije u Vrbjeticama 2014. godine u kojoj su poginule dve osobe. Moskva je tvrdnje nazvala nečuvenim i neosnovanim.

Češka je potom proterala 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, rusko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je 20 čeških diplomata za persone non grata.

Kremlj je naveo da je incident u velikoj meri naštetio odnosima dveju država.

Posle toga je ruska vlada odobrila spisak neprijateljskih zemalja, na kojima se nalaze Češka i Sjedinjene Američke Države.

Dokument, između ostalog, uvodi ograničenja u radu diplomatskih institucija.

Prag je Moskvi dao rok da do kraja maja pošalje kući većinu svog diplomatskog osoblja – naredbe koje su stigle kao odgovor na nalaze čeških obaveštajnih službi da su dva agenta ruske vojne obaveštajne agencije GRU odgovorna za smrtonosnu eksploziju u skladištu municije na češkom tlu.

Dvojica agenata su optužena za trovanje nervnim agensima u Britaniji 2018. godine zbog koga su ruski dvostruki agent i njegova ćerka završili na bolničkom lečenju i za ubistvo Britanke.

Češka obaveštajna služba već dugo sumnja da je ruska ambasada u Pragu služila kao centar za ruske špijunske aktivnosti, ne samo ciljajući Češku, već i druge evropske lokacije.

 

izvor:sputnjik

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

General- major Daniel Lasica načelnik uprave za planove, politiku, strategiju i sposobnosti Evropske komande SAD, posetio je ove nedelje Beograd

General- major Daniel Lasica načelnik uprave za planove, politiku, strategiju i sposobnosti Evropske komande SAD, posetio je ove nedelje Beograd kako bi ponovo potvrdio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare