12.4 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
24, septembar, 2022

Nakon smrti kraljice Elizabete Velika Britanija dobila je novog kralja – Čarlsa Trećeg

Činjenica da novi monarh nije promenio ime mnoge je iznenadila. Ne samo zato što je ovo čest slučaj kada je monarhija u pitanju, več i zato što se u istoriji britanske krune ono koje sad nosi pokazalo kao – baksuzno!

Čarls III, punim imenom Čarls Filip Artur Džordž, automatski nakon smrti majke postao je novi kralj Britanije. Iako ovo nije zakonski propisano, mnogi istoričari su očekivali da će želeti da promeni ime i umesto Čarls uzme neko od svojih drugih zvaničnih imena – Filip, Artur ili Džordž.

Pretpostavka je bila da će se princ odlučiti da izabere ime Džordž, kako bi odao počast svom dedi i tada bi bio poznat kralj Džordž VII. To se međutim nije dogodilo i najstariji sin kraljice Elizabete biće krunisan kao Čarls III.

Zašto je ovo neobično? Zato što su Čarls I i Čarls II bili su toliko loši vladari da vekovima već nijedan monarh na ostrvu nije uzeo njihovo ime!

“Jedanaest godina tiranije”

Čarls I Stjuart vladao je u 17. veku. Želeo je apsolutnu vlast i mogućnost da neograničeno ratuje, pa je jedanaest godina vladao bez kontrole parlamenta uvodeći ogromne poreze stanovništvu kako bi mogao da finansira svoje vojne pohode. Bio je toliko “omiljen” da su te godine u britanskoj istoriji poznate kao ”jedanaest godina tiranije”.

Ostao je poznat i po tome što je jedini britanski monarh koji je pogubljen od strane sopstvenog naroda. To se dogodilo 1649. a nakon njega u Britaniji je na kratko ukinuta monarhija i uspostavljena republika.

Veseli monarh

Monarhija je u Engleskoj obnovljena 1660. i tada je na presto seo Čarls II Stjuart, sin Čarlsa I. Za života su ga zvali Veseli monarh, jer je bio poznat po ljubavnicama i kao veliki hedonista.

Upravljanje državom nije ga mnogo zanimalo, pa za sobom nije ostavio zvanično potomstvo, iako je imao mnogobrojnu vanbračnu decu sa ljubavnicama.

Nasledio ga je brat, Džejms II.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Carina: Uspešno usklađivanje tranzitnog sistema sa EU

Tokom dana je planski i privremeno prekinut kompjuterizovani tranzitni sistem NCTS, a radi usklađivanja sa sistemom EU koje sprovode sve evropske carinske administracije, saopšteno...

Sajam tradicionalne hrane i pića održao se danas na Sava Promenadi

Sajam tradicionalne hrane i pića, na kojem nastupa više od sto izlagača iz Srbije i regiona, održava se danas na beogradskom šetalištu Sava promenada,...

Rusija: Mihail Mizincev postao zamenik ministra odbrane

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev postao je novi zamenik ministra odbrane, saopštila je danas ruska vojska. "General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare