5.8 C
Belgrade
5.8 C
Belgrade
6, decembar, 2022

Najveći dug na svetu: Crnogorci u društvu Egipta i Jamajke, pogodite ko je na prvom mestu

Crna Gora je, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u aprilu bila zadužena 95% svog bruto domaćeg proizvoda.

To je svrstava u sam vrh po visini javnog duga u odnosu na BDP.

Prema podacima Vlade Crne Gore, ukupan javni dug na dan 31. decembra 2020. godine, iznosio je 4.409 milijardi evra, odnosno 105,15 odsto preliminarnog BDP-a, prenosi Investitor.

I dok sve više ekonomija sveta govore o povratku u normalu, za veći deo globalne ekonomije, državni dug i dalje je goruća tema.

Najzaduženija zemlja na svetu u aprilu bio je Japan, sa dugom od 257% bruto domaćeg proizvoda. Slede Sudan (212%), Grčka (210%), Eritreja (176%) i Surinam (157%).

Crna Gora sa svojih 95% u „društvu“ je zemalja poput Dominikane (96%), Jamajke (97%) te Egipta (93%).

Prema oceni portala HowMuch, rapidan rast javnog duga u državama širom sveta posledica je pandemije koronavirusa, koja je prisilila vlade da troše na podsticanje svojih ekonomija.

Istovremeno, strah od virusa u kombinaciji sa strogim zaključavanjem ljude drži kod kuće, što uzrokuje nagli pad poreskih prihoda.

 

investitor,b92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Mađarska stavila veto na pomoć Ukrajini

Mađarska je danas blokirala odluku o paketu pomoći Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra i tako primorala Evropsku komisiju i EU da traže...

Deklaracija iz Tirane: EU opredeljena presprektivi članstva Zapadnog Balkana u Uniji

Lideri Evropske unije i džava članica potvrdili su danas u Deklaraciji iz Tirane potpunu i nedvosmislenu opredijeljenost perspektivi članstva zapadnog Balkana u EU i...

Patrijaraške stipendije studentima završnih godina fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka je i ove godine raspisala konkurs za dodelu godišnjih stipendija studentima završnih godina redovnih...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare