19.6 C
Belgrade
19.9 C
Belgrade
31, mart, 2023

Najveći dug na svetu: Crnogorci u društvu Egipta i Jamajke, pogodite ko je na prvom mestu

Crna Gora je, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u aprilu bila zadužena 95% svog bruto domaćeg proizvoda.

To je svrstava u sam vrh po visini javnog duga u odnosu na BDP.

Prema podacima Vlade Crne Gore, ukupan javni dug na dan 31. decembra 2020. godine, iznosio je 4.409 milijardi evra, odnosno 105,15 odsto preliminarnog BDP-a, prenosi Investitor.

I dok sve više ekonomija sveta govore o povratku u normalu, za veći deo globalne ekonomije, državni dug i dalje je goruća tema.

Najzaduženija zemlja na svetu u aprilu bio je Japan, sa dugom od 257% bruto domaćeg proizvoda. Slede Sudan (212%), Grčka (210%), Eritreja (176%) i Surinam (157%).

Crna Gora sa svojih 95% u „društvu“ je zemalja poput Dominikane (96%), Jamajke (97%) te Egipta (93%).

Prema oceni portala HowMuch, rapidan rast javnog duga u državama širom sveta posledica je pandemije koronavirusa, koja je prisilila vlade da troše na podsticanje svojih ekonomija.

Istovremeno, strah od virusa u kombinaciji sa strogim zaključavanjem ljude drži kod kuće, što uzrokuje nagli pad poreskih prihoda.

 

investitor,b92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Svečani doček Kovačevskog ispred Palate „Srbija“, sastanak sa premijerkom Brnabić

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski boravi u poseti Srbiji. Razgovarao je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednica Vlade Ana Brnabić upriličila je svečani doček za...

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog! Rođen je u Jerusalimu za vreme vladavine Konstantina Velikog, (315-386.) a umro je za vreme...

Kralj Čarls, prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu

Britanski kralj Čarls je danas postao prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu, u Berlinu i skoro ceo taj istorijski govor održao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare