24.5 C
Belgrade
24.1 C
Belgrade
5, jul, 2022

Najveći dug na svetu: Crnogorci u društvu Egipta i Jamajke, pogodite ko je na prvom mestu

Crna Gora je, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u aprilu bila zadužena 95% svog bruto domaćeg proizvoda.

To je svrstava u sam vrh po visini javnog duga u odnosu na BDP.

Prema podacima Vlade Crne Gore, ukupan javni dug na dan 31. decembra 2020. godine, iznosio je 4.409 milijardi evra, odnosno 105,15 odsto preliminarnog BDP-a, prenosi Investitor.

I dok sve više ekonomija sveta govore o povratku u normalu, za veći deo globalne ekonomije, državni dug i dalje je goruća tema.

Najzaduženija zemlja na svetu u aprilu bio je Japan, sa dugom od 257% bruto domaćeg proizvoda. Slede Sudan (212%), Grčka (210%), Eritreja (176%) i Surinam (157%).

Crna Gora sa svojih 95% u „društvu“ je zemalja poput Dominikane (96%), Jamajke (97%) te Egipta (93%).

Prema oceni portala HowMuch, rapidan rast javnog duga u državama širom sveta posledica je pandemije koronavirusa, koja je prisilila vlade da troše na podsticanje svojih ekonomija.

Istovremeno, strah od virusa u kombinaciji sa strogim zaključavanjem ljude drži kod kuće, što uzrokuje nagli pad poreskih prihoda.

 

investitor,b92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Cena gasa u Evropi opet u usponu

Cena gasa u Evropi prvi put od 10. marta premašila je 1.700 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci sa londonske berze ICE. Trgovanje fjučersima...

Košarkaši Srbije poraženi u Nišu od Belgije, Svetsko prvenstvo sve dalje

Srbija je u poslednjih pet minuta igre ušla sa 10 poena prednosti - 71:61, ali su naši košarkaši prokockali ogromno vođstvo i dozvolili gostima...

Istekao rok za podnošenje kandidatura za izbore u BiH

Rok za podnošenje lista sa imenima kandidata koji će učestvovati na opštim izborima u Bosni i Hercegovini 2. oktobra istekao je danas, potvrdili su...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare