20.4 C
Belgrade
20.4 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Najavljenu krizu Crna Gora čeka bez robnih rezervi, ministar poljoprivrede ipak optimista

Robne rezerve, koje Crna Gora nema već gotovo dve decenije, preko su potrebne u susret krizi koja se uveliko najavljuje sa svih strana.

Iako se još nije krenulo u formiranje zaliha, Vlada je već pokrenula nekoliko mera kako bi se sprečila nestašica osnovnih životnih namirnica. Ministar poljoprivrede i podpredsednik Vlade za ekonomsku politiku Vladimir Joković poručio je da hrane neće faliti, i to zahvaljujući Srbiji koja garantuje nesmetano snabdevanje za Crnu Goru.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma trebalo je da pristupi izradi studije o opravdanosti formiranja robnih rezervi, ali rešavanje tog pitanja odlagalo se sve do prošle sedmice, kada je na sednici Vlade doneta Odluka o obrazovanju Koordinacionog tela za praćenje stanja zaliha proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Prema najavama iz Ministarstva ekonomskog razvoja, narednih dana trebalo bi da bude izabran konsultant za pitanje robnih rezervi koji bi imao zadatak da izradi analizu robnih rezervi u zemljama regiona i u zemljama Evropske unije, uradi analizu unutrašnjih kapaciteta, finansijskih aspekata i da da konkretan predlog za institucionalizaciju robnih rezervi u Crnoj Gori, koje su ukinute 2003. i zamenjene interventnim nabavkama.

Ipak, da hrane neće faliti, poručio je Joković, navodeći da je tokom posete Srbiji dobio obećanje da će Crna Gora biti nesmetano snabdevana.

– Dogovoreno je da će Crna Gora imati prioritet u nabavci osnovnih životnih namirnica.

Data je garancija da Crna Gora, ako se odluči, za tri do četiri meseca može popuniti skladišta osnovnih životnih namirnica. Srbija je garantovala i snabdevenost koncentrovane stočne hrane – kazao je ministar.

Joković je istakao i da je postignut dogovor o izvozu žita iz Ukrajine, te da će, zahvaljujući njenom plasiranju na tržištu, mnoge cene pasti.

– Nisam toliki pesimista da će u Crnoj Gori biti velika ekonomska kriza. Ono što mi daje najveći optimizam je što Crna Gora nije zavisna od gasa. Gotovo sve fabrike u Nemačkoj rade na gas, a najveći deo uvoze iz Rusije i oni tu očekuju velike probleme za zimu – kazao je Joković.

ZALIHE ĆE PRAVITI TRGOVCI

Dok se čeka zvanično formiranje rezervi hrane, država očekuje da u skladištenju osnovnih životnih namirnica pomognu trgovci. Sa tim ciljem, resor na čijem čelu je Goran Đurović planira da potpiše memorandum o saradnji sa svim zainteresovanim trgovačkim lancima. Utvrđena je lista proizvoda koje će trgovci, po principu dobrovoljnosti, u skladu sa svojim prostornim i skladišnim kapacitetima imati na zalihama, u većim količinama nego što je to uobičajeno. To su brašno, šećer, ulje, so, zatim pirinač, testenine, meso i konzervirani mesni proizvodi.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srbija na Evropskom prvenstvu bez Miloša Teodosića

Košarkaška reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu, kao i prethodno na utakmicama kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Grčke i Turske, igraće bez dugogodišnjeg kapitena Miloša...

Poljska ministarka za klimu: Nećemo deliti gas s drugim zemljama Evropske unije

Evropska komisija neće moći da natera Poljsku da se povinuje novom planu EU za smanjenje potrošnje gasa, niti će Poljska deliti svoje rezerve gasa...

Američki Senat usvojio zakon o borbi protiv klimatskih promena

Demokrate u Senatu uspele su da prevaziđu protivljenje jedinstvenih republikanaca i usvoje važan zakon o borbi protiv klimatskih promena, smanjenju troškova zdravstvene zaštite i...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare