14.1 C
Belgrade
14.1 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Najavljene svečanosti povodom jubileja manastira Prohor Pčinjski

Centralna proslava povodom 950 godina postojanja manastira Sveti Prohor Pčinjski održaće se u ovoj svetinji u nedelju, 13. juna, uz prisustvo patrijarha srpskog Porfirija.

Obeležavanju velikog jubileja prethodiće, dan ranije, Međunarodna konferencija „Crkva pred izazovima savremenog sveta“.

Svečanost će u nedelju otpočeti Sabornom arhijerejskom liturgijom, koju će služiti NJegova svetost sa arhijerejima SPC. Potom će se održati svečana akademija, na kojoj će govoriti akademik dr Slavenko Terzić. U nastavku je planiran kulturno-umetnički program koji je pripremio veroučitelj Stevan Milošević.

– Programom želimo da predstavimo kulturnu baštinu naroda ovog kraja kroz pesmu i igru, a nastupaće mnogobrojna kulturno-umetnička društva iz Vranja, Vladičinog Hana, Bujanovca, Rakovca i Kumanova. Nastupiće i horovi vranjske gimnazije i Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, sestrinstvo manastira Sveti Stefan i Sveti Pantelejmon, kao i izvođači narodne muzike Čeda Marković, grupa „Izvor“ i Branimir Stošić Kace – rekao je Milošević.

foto:D.Ristić

Episkop vranjski Pahomije kazao je da je proslava velikog jubileja manastira Prohor Pčinjski trebalo da bude održana prošle godine, ali je zbog pandemije kovida 19 odložena. No, i pored odlaganja, dobar deo planiranih aktivnosti je već održan, poput Međunarodnog naučnog skupa „Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu“, Međunarodnog monaškog simpozijuma, izložbe o kulturnom nasleđu manastira, a u okviru izdavačke delatnosti Eparhije vranjske objavljeno je više izdanja.

POKROVITELJ PREDSEDNIK VUČIĆ

POKROVITELJ proslave jubileja manastira Prohor Pčinjski je predsednik Aleksandar Vučić.

– Centralnom proslavom biće zaokruženo obeležavanje ovog značajnog jubileja, a posle nje biće organizovane i manifestacije povodom 700 godina od upokojenja Svetog kralja Milutina, ktitora manastira Prohor Pčinjski – kazao je vladika Pahomije.

 

novosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare