34.3 C
Belgrade
33.6 C
Belgrade
5, jul, 2022

Na sastanku sa Putinom pokrenuće omiljenu američku temu

Najava američkih medija da će predsednik DŽozef Bajden razgovarati sa kolegom Vladimirom Putinom o ljudskim pravima u Rusiji dokaz je da su Amerikanci odlučili da izvuku „džoker temu“ koju su koristili još u sovjetskim vremenima.

Kad god su hteli da Rusima drže lekcije iz nepoštovanja ljudskih prava američki lideri su započinjali pregovore o ugnjetavanju disidenata u Rusiji i nedopuštanju da Jevreji slobodno odlaze iz SSSR-a. Sovjeti su im odgovarali pitanjem zašto Amerikanci ne poštuju prava crnaca.

Sada ta tema iz naftalina izgleda malo drugačije jer Jevrejima kao i ostalima niko ne brani da putuju gde žele klasičnih disidenata više nema. Zato će se Bajden interesovati za zdravlje Alekseja Navaljnog i tražiće od Rusa da oslobode američka dva građanina koji su osuđeni na duži rok zbog, jedan zbog špijunaže a drugi jer se potukao sa policajcom.

Bajden je u autorskom tekstu u „Vašington postu“ poručio da će Putinu kazati u Ženevi da mu SAD neće dozvoliti da krši ljudska prava.

foto.EPA

Na to je odgovorio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je kazao da su Rusi spremni da razgovaraju o svim temama, pa tako i o tome kako vlasti SAD proganjaju one koji su učestvovali u protestima šestog januara u Vašingtonu. Lavrov je istakao da se u Americi događa mnogo interesantnih stvari oko kršenja ljudskih prava opozicije.

Što se tiče Rusije postoji velika razlika između sovjetskih i današnjih disidenata. Primera radi akademik Andrej Saharov je bio sasvim drugi intelektualni i moralni nivo u odnosu na Alekseja Navaljnog. Tvorac hidrogenske atomske bombe a zatim veliki pacifista Saharov je dobio Nobelovu nagradu za mir, bio je borac protiv komunističke birokratije i rigidnog sistema. On se odrekao svih socijalističkih privilegija. Sadašnji disident Aleksej Navaljni koga finansira Zapad je borac za poziciju u vlasti i ne skriva da hoće da sedne u Putinovu fotelju. Zbog toga što dobija novac sa Zapada većina građana ga prezire.

foto:arhiva novosti

Putinov pomoćnik za spoljnu politiku Jurij Ušakov, bivši ruski ambasador u Vašingtonu je kazao na skupu posvećenom bivšem ruskom ministru spoljnih poslova Jevgeniju Primakovu da su današnji odnosi Rusije i SAD najgori od Hladnog rata do sada… U Kremlju se uopšte ne uzbuđuju što Bajden najavljuje razgovor o ljudskim pravima ali smatraju da je to tema koja nije najbitnija u ovom trenutku. Ali u Rusiji su svesni da se u Ženevi ne može postići niti jedan važan dogovor pa bi bili zadovoljni ako se zaustavi pogoršavanje odnosa a preduslov je za to da u Vašingtonu shvate da sa sadašnjim ruskim rukovodstvom ne mogu razgovarati jezikom ultimata i stalnim „štancanjem“ sankcija.

NADAJU SE OSLOBOĐENJU

Osuđeni u Moskvi na 16 godina zatvora zbog špijunaže Amerikanac Pol Vilijan se nada da bi ga mogao pomilovati predsednik Putin.Vilijan je uhapšen u Moskvi u hotelu kada je uzimao od jednog saradnika ruske bezbednosne službe dokumente o podacima njenih saradnika.Vilijan je u zatvorskoj koloniji u Mordoviji.

Student iz Teksasa Trevor Rid se u leto 2019 potukao sa ruskim policajcom i za to je osuđen na devet godina zatvora.Trevor se svađao sa dve žene ispred zgrade u kojoj je stanovao. A kad je došla policija on se sa njima potukao.

Hoće li oni biti pušteni da odu kući zavisi i od toga hoće li Amerikanci pokazati humanost prema građanima Rusije koji se nalaze u zatvorima u Americi.

novosti

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. jula na Fruškoj Gori

Među predavačima će se naći i brojni astronomi, fizičari, biolozi, astrofizičari, hemičari, kao i članovi astronomskih društava. Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. do...

Predstava „Mefisto“ biće izvedena 12. jula u Srpskom narodnom pozorištu

U predstavi nastaloj na predlošku romana "Mefisto" nemačkog pisca Klausa Mana (1906-1949) igraju Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Gordana Đurđević Dimić, Aljoša Đidić i brojni...

Rusija: Ukrajinske trupe gađale naselje u Brjanskoj oblasti

Naselje Zernovo se nalazi 117 kilometara južno od grada Brjanska na granici sa Ukrajinom Guverner ruske Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je danas da su...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare