28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Na nebu iznad Sićevačke klisure 16. Evropsko prvenstvo u paraglajdingu okupilo 130 pilota

Naredne dve sedmice, nebeske staze iznad Sićevačke klisure i Niške Banje će biti „poligon“ za 16. evropsko prvenstvo koje je u Srbiju dovelo 130 najboljih pilota paraglajdinga sa Starog kontinenta.

A, sve je započelo 27. jula, istinskim spektaklom na svodu iznad Niša i okoline.

Učesnici će, inače, svakodnevno startovati sa poletišta Koritnik i Višegrad, iznad sela Oreovac, dok će se zadaci za letove realizovati pravcima Pirot – Dimitrovgrad, Knjaževac – Zaječar i Leskovac – Vranje, gde se nalaze potencijalni ciljevi.

Organizator takmičenja ispred Vazduhoplovnog saveza Srbije i niškog paraglajding kluba „Grunf“ Goran Vučković kaže da su uslovi za poletanje prvog takmičarskog dana bili odlični, te da piloti sa ushićenjem čekaju da se vinu u nebo.

– Okupili smo učesnike iz ukupno 30 zemalja, od kojih četiri uopšte nisu u Evropi, a svima je zadatak da za što kraće vreme paraglajderom bez motora prelete od 80 do 120 kilometara. Osim brzine, bitno je i „posetiti“ unapred zadate tačke, pa takmičarski let traje između tri i pet sati, na visini od 800 do čak 2.500 metara. Izbor pravca letenja i mesta sletanja biće definisani svakoga dana, u zavisnosti od meteoroloških uslova – objašnjava Vučković, posebno ponosan na činjenicu da su se i dame uključile u ovaj atraktivni sport, pa ih je na 16. evropskom prvenstvu ulupno osam.

Niš i okolina, pri tome, imaju izuzetne terene za bavljenje paraglajdingom. Većina poletišta se nalazi na 1.000 metara nadmorske visine, a iskustvo pokazuju da su to, svuda u svetu, najatraktivnije lokacije. Istovremeno, ruža vetrova je veoma povoljna i može da se leti, te da se zadaju preleti i do 120 kilometara, što nije moguće na bilo kom terenu.

Na kraju, napomenimo da će tokom dve sedmice – po propozicijama – biti održano najviše najviše 11 trka, posle kojih će biti poznati šampioni u pojedinačnoj i u reprezentativnoj konkurenciji.

Foto: J. Ćosin

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare