2.9 C
Belgrade
2.9 C
Belgrade
2, decembar, 2022

Na najatraktivnijoj pruzi u Srbiji obnovljeno čak 20 tunela

Infrastruktura železnice Srbije završila je rekonstrukciju 20 tunela na trasi muzejsko-turisticke pruge „Šarganska osmica“ u Mokroj Gori.

Radovi na obnovi unutrašnjosti 20 tunela na trasi pruge uskog koloseka u vidu broja „8“ od stanice Mokra Gora do Šargan Vitasa završeni su u prvoj polovini juna, tako da je bezbednost na najatraktivnijoj turističkoj pruzi u Srbiji pred letnju sezonu sada značajno povećana, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Inače, ovo je prva popravka gotovo svih tunela u skoro stogodišnjoj istoriji čuvene uskokolosečne pruge „Šarganska osmica“.

Radnici Infrastrukture železnica Srbije kompletno su uredili unutrašnjost 20 tunela, tako što su postavljene drenažne bušotine koje su omogućile odvodenje vode, a na zidovima tunela posebnom metodom postavljen je novi sloj betona.

Specifičnost na obnovi tunela proizilazi iz činjenice da su se radovi izvodili na jedinoj uskokolosečnoj pruzi u Srbiji, te zato nije moglo da se radi na način kako se to sada izvodi na prugama normalnog koloseka.

Prevoz radnika i opreme i materijala obavljan je uz pomoć male drezine stare više od pola veka, koja je bila posebno prilagođena za ovu namenu.

Drezina je u svojom sastavu vukla i i kompresor, elektro-motore koji su mešali beton, kao i spiralu koja je omogućavala izbacivanje betona po zidovima tunela.

Zbog obimnosti posla radovi su izvođeni u četiri faze.

U prvoj fazi rekonstruisan je najpoznatiji i najduži šarganski tunel „Aleksandar“, dug oko 1.667 metara.

U drugoj fazi radeni su tuneli broj 41, 44, 50 i 51, dok su u trećoj fazi obnovljeni tuneli broj 40,42,43, 45, 46. 47, 48 i 49. U četvrtoj fazi završeno je preostalih sedam tunela, od tunela broj 33 do tunela 39.

Na ulaze u svaki od tunela postavljeni su jednoobrazni brojevi koji označavaju naziv tunela, a obnovljen je i natpis „Aleksandar“ na najdužem tunelu.

Izvedenim radovima na tunelima obezbeđena je njihova statička stabilizacija u naredne tri decenije.

Tuneli su tokom proteklih decenija bili znatno oštećeni. Građeni dvadesetih godina prošlog veka nisu bili od armiranog betona, tako da su tokom godina nastala oštećenja u unutrašnjosti tunela.

Dodatno su stručnjaci utvrdili i oštećenja nastala kao posledicu dejstva parne vuče na unutrašnjost tunela, a poseban problem stvarale su i velike količine vode na ovom području.

„Šarganska osmica“ je bila na trasi uskokolosečne pruge koja je puštena u saobraćaj 1925. godine i povezivala Beograd, Sarajevo i Dubrovnik.

Ukidanjem pruge uskog koloseka 1974. godine prestao je i železnički saobraćaj na „Šarganskoj osmici“.

Cetvrt veka nakon toga, „Šarganska osmica“ je obnovljena kao muzejsko-turistička pruga i danas predstavlja najatraktivniju turističko – muzejsku železnicu u Evropi.

Koja godišnje privlači desetine hiljada domaćih i stranih turista.

„Šarganska osmica“ se smatra jedinstvenim graditeljskim remek-delom u svetu među prugama uskog koloseka. U obliku broja „8“, širine 760 milimetara, prolazi najlepšim planinskim predelima Mokre Gore sa pet mostova i 22 tunela.

Na ukupnoj dužini pruge od 15,5 kilometara, na relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi, prelazi se visinska razlika od 300 metara.

 

Izvortanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Nemački fudbaler Tomas Miler: Ovo je apsolutna katastrofa, bili smo bespomoćni

Nemački fudbalski reprezentativac Tomas Miler izjavio je da je apsolutna katastrofa eliminacija njegovog tima sa Svetskog prvenstva u Kataru, prenose nemački mediji. Nemačka je pobedila...

Košarkaši Crvene zvezde danas dočekuju Virtus

 Košarkaši Crvene zvezde danas dočekuju ekipu Virtusa od 18 časova u okviru 11. kola Evrolige. "Moramo da budemo svesni na prvom mestu moramo da nastavimo...

Duško Ivanović uoči meča s Virtusom: Da igramo kako mi hoćemo, a ne kako protivnik želi

Trener košarkaša Crvene zvezde Duško Ivanović izjavio je da "crveno-beli" poštuju ekipu Virtusa, ali da njegov tim mora da pruži maksimum protiv ekipe iz...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare