34.3 C
Belgrade
33.6 C
Belgrade
5, jul, 2022

Na Međunarodnom konkursu vina Srbija osvojila dve „Velike zlatne medalje“

Na upravo završenom Međunarodnom Enološkom konkursu „Serendipity Wines“, jedinom na svetu posvećenom slatkim, aromatizovanim, mirišljavim vinima, Srbija je osvojila dve „Velike Zlatne medalje“ – za belo slatko vino „Tri Sunca Traminac Kasna Berba“ „Fruškogorskih vinograda“ iz 2015. godine i za aromatizovano vino „Dark Riđo Wine“ iz 2011. godine „Vinarije Radoslava Tripkovića“.

Druga je godina od kada je ustanovljena ova međunarodna nagrada, nadmetanje se odvija u Lombardiji, u blizini Bergama, u mestu Grumelo del Monte, reč je o jedinom konkursu na svetu takve vrste kojeg su ustanovili Udruženje Puteva vina Valćalepio i Ukusi Bergama pod patronatom Međunarodne organizacije za Vinograde i Vino.

Na Konkursu su predstavljena specijalna vina koja su u stanju da izazovu emociju, da prenesu pozitivne utiske i potpuno nepoznate i neotkrivene, vina koja nije lako susresti svakoga dana, bela i crna sa specifičnim ukusom, mirisom, slatkoćom i gradacijiom alkohola.

Žiri je bio sastavljen od 40 članova, novinari specijalizovani za vino, enolozi, poznavaoci vina, iz 14 zemalja. Italiji je pripalo devet Velikih zlatnih medalja a Srbiji, Mađarskoj i Portugalu po dve.

Vina sa suvim grožđem, mirišljava, aromatizovana, podeljena su u pet kategorija u nadmetanju, učestvovalo je 119 uzoraka vina, iz Austrije, Kanade, Italije, Portugala, Republike Češke, Srbije, Španije i Mađarske, 99 je prošlo neophodnu granicu za nadmetanje, ukupno je dodeljeno 20 Medalja i 15 Velikih Zlatnih medalja.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Emanuel Makron: Nuklearni sporazum sa Iranom mora da uspe

Francuski predsednik je naveo da je Izrael srećan što ima Jaira Lapida za novog premijera, kao i da nema alternative političkom dijalogu kako bi...

Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. jula na Fruškoj Gori

Među predavačima će se naći i brojni astronomi, fizičari, biolozi, astrofizičari, hemičari, kao i članovi astronomskih društava. Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. do...

Predstava „Mefisto“ biće izvedena 12. jula u Srpskom narodnom pozorištu

U predstavi nastaloj na predlošku romana "Mefisto" nemačkog pisca Klausa Mana (1906-1949) igraju Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Gordana Đurđević Dimić, Aljoša Đidić i brojni...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare