24.4 C
Belgrade
24.4 C
Belgrade
1, jul, 2022

Na Kosmetu teroristički potencijal? „Moguć povratak 1.999 pripadnika vojnih i policijskih snaga Srbije“

Na KiM postoji teroristički potencijal koji može u svakom trenutku da se aktivira, kaže jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma Obrad Stevanović.

On pojašnjava da se rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN daje mogućnost za povratak 1.999 pripadnika vojnih i policijskih snaga Srbije, a ne 999 kako se često govori.

Na konferenciji „Agresija NATO na SRJ i novi hladni rat“, obeleženo je 22 godine od završetka NATO bombardovanja i potpisivanja Kumanovskog sporazuma, za koji general Stevanović kaže da nije potpisan sa NATO vec sa predstavnicima UN.

„Rezolucijom 1244 mandat vojne misije KFOR je neograničen sve dok Savet bezbednosti UN ne odluči drugačije“, kaže Stevanović.

Predstavnik Srbije na pregovorima u Rambujeu, Nikola Šainović, naveo je da se 1998. godine radilo na jačanju samouprave na Kosmetu i omogućavanju da se Albanci obrazuju na svom jeziku.

Kaže da se situacija kretala ka uspostavljanju dogovora sa albanskim predstavnikom Ibrahimom Rugovom, ali da se sve ubrzo promenilo, kada je, kako navodi, zapad počeo da podržava teroriste tzv. OVK.

„Sada se želi da se političari, koji su izašli iz OVK, pošalju u Hag i na taj način počisti radikalizam, a onda da na njihovo mesto dođu umereni političari, ali te umerene snage su, nakon 20 godina, istrošene“ kaže Šainović.

Šainović navodi da su odredbe, koje sadrži rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, tadasnjoj delegaciji SRJ bile donja crta u pregovorima u Rambujeu i postavlja pitanje zašto te uslove nisu dali već tada nego je usledilo bombardovanje SRJ.

Na konferenciji je bilo reči o posledicama korisčenja osiromašenog uranijuma bačenog tokom NATO bombardovanja i da Srbija posle Ceške i Poljske ima najveću stopu smrtnosti od malignih bolesti.

Upravo ovaj podatak iznosi profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu Danica Grujiči, ocenjujući da se protiv tadasnje SRJ vodio hemijski rat.

„Na našu zemlju bačeno je 15 tona zabranjenog oširomašenog uranijuma i to je prava ekološka katastrofa“, rekla je Grujičić, ukazujući da je NATO bombardovao i hemijska postrojenja i da je to svojevrstan primer ekocida.

 

tanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Kiril Petkov: Rusija da povuče diplomatski ultimatum upućen Bugarskoj

Taj potez, koji su najavili Ministarstvo spoljnih poslova i Petkov, bio je najveće proterivanje ruskih diplomata od strane Sofije u poslednjih nekoliko godina i...

Zatvara se obruč kod Lisičanska, Rusi kontrolišu pola grada

U toku je 127. dana specijalne vojne operacije u Ukrajini. Nastavljene borbe u područjima Slavjanska i Harkova. Sirija priznala nezavisnost DNR i LNR. Artiljerijski dueli U...

Bajden: Više cene goriva u SAD osujećuju Rusiju

Amerikanci treba da očekuju da će plaćati više cene goriva „koliko god bude bilo potrebno“, jer to doprinosi nastojanjima da se Rusija onemogući da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare