20.4 C
Belgrade
20.4 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Na jugu Srbije zloupotrebljena čak i školska priredba

Da su Albanci na jugu Srbije ponovo krenuli u političku ofanzivu koja za cilj ima odvajanje Preševske doline i njeno pripajanje tzv. Kosovu, pokazuju i najnoviji događaji u ovom delu Srbije.

Jedan od tih događaja govori i da su albanski predstavnici spremni da u političke svrhe iskoriste i decu, pa su učenicima srpske nacionalnosti u Bujanovcu dodelili zahvalnica na – albanskom jeziku. Taj skandal dogodio se pre dva dana u bujanovačkoj opštini, a tokom svečane dodele zahvalinica najboljim đacima srpske i albanske nacionalnosti iz 12 škola – saznalo se da je materijal štampan na albanskom jeziku i da zahvalnica na srpskom jeziku – nema.

Da je reč o grešci, a ne politički obojenom događaju, tvrdi Sali Salihi iz kabineta predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija.

– Sve ovo bila je greška i zbog nje sam revoltiran. Ni u jednom segmentu organizacije niko nije imao nameru da bilo koga uvredi – rekao je Salihi za naš list i istakao da je problem nastao zbog jednog novinskog napisa, pa je jedan lep gest koji nema veze sa politikom ostao u senci nekakvog skandala.

„Greška“ je ispravljena pa su srpska deca juče ujutro primila zahvalnice na srpskom jeziku, ali i izvinjenje predsednika opštine. Međutim, ako ovaj događaj, kako tvrde iz Arifijevog kabineta nema veze sa politikom, izjava Šaipa Kamberija, koji je na izborima u Velikom Trnovcu u petom krugu osvojio manadat – i te kako ima političku konotaciju. On je, naime, rekao da pitanje Preševske doline neizostavno mora da bude deo konačnog sporazuma između tzv. Kosova i Srbije, uz angažovanje Prištine, Tirane i međunarodnih mehanizama.

– Na isti način se mora postupati prema manjinama. Ne verujem u eventualni sporazum između dve države, koji se na pravi način ne bavi pravima Albanaca u Preševskoj dolini – rekao je Kamberi za „Bota sot“.

On je pozvao Kosovo i Albaniju da oforme zajednički Fond za „Dolinu“, da donesu državne programe za pomoć Albancima i da se svi politički procesi u kojima učestvuju iskoriste za unapređenje prava Albanaca sa juga Srbije. A pre nekoliko dana je i delegacija Albanaca iz Bujanovca i Preševa boravila u SAD, gde je, kako je saopšteno, predstavnicima Kongresa i međunarodne diplomatije ukazala na probleme ove etničke zajednice na jugu Srbije. Ova delegacija koju je predvodio Kamberi, a u kojoj su bili i nekadašnja predsednica Opštine Preševo Ardita Sinani, Ragmi Mustafa iz DPA i predsednik bujanovačke opštine Nagip Arifi, svojim sagovornicima u NJujorku i Vašingtonu govorila je o „aktuelno diskriminatorskim stavovima vlasti u Beogradu prema ovoj etničkoj zajednici“. Zatražena je podrška da se u UN „zvanično otvori pitanje položaja Albanaca na jugu Srbije“. Inače, dodeljivanje zahvalnica na albanskom jeziku srpskim đacima osudio je ministar prosvete Branko Ružić.

POČAST I SPOMENICI TERORISTIMA

U BUJANOVCU, Preševu i okolini postoji dvadesetak spomenika teroristima iz tzv. Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe. Među najpoznatijim su memorijalni kompleks kod Velikog Trnovca, podignut u čast teroriste poznatog kao Komandant Leši, koga Albanci doživljavaju kao nacionalnog heroja, kao i spomenik borcima OVBPM u Preševu.

Izvornovosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srbija na Evropskom prvenstvu bez Miloša Teodosića

Košarkaška reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu, kao i prethodno na utakmicama kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Grčke i Turske, igraće bez dugogodišnjeg kapitena Miloša...

Poljska ministarka za klimu: Nećemo deliti gas s drugim zemljama Evropske unije

Evropska komisija neće moći da natera Poljsku da se povinuje novom planu EU za smanjenje potrošnje gasa, niti će Poljska deliti svoje rezerve gasa...

Američki Senat usvojio zakon o borbi protiv klimatskih promena

Demokrate u Senatu uspele su da prevaziđu protivljenje jedinstvenih republikanaca i usvoje važan zakon o borbi protiv klimatskih promena, smanjenju troškova zdravstvene zaštite i...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare