28.2 C
Belgrade
28.2 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Na današnji dan, 6. jul

1415 – Češki reformator Jan Hus spaljen je, kao jeretik, na lomači u Konstanci zbog svog teološko-polemičkog dela „O crkvi“. Bio je rektor univerziteta u Pragu (1402), reformisao je češki jezik i pravopis

1533 – Umro je Lodoviko Ariosto (Lodovico), autor viteškog epa „Besni Orlando“. Smatra se najvećim pesnikom italijanske renesanse.

1535 – Engleski humanista i pisac Tomas Mor (Thomas More) pogubljen je kao izdajnik, zbog neslaganja sa crkvenom politikom kralja Henrija VIII (Henry). Godine 1935. katolička crkva ga je proglasila za sveca. Autor je političko-filozofskog dela „Utopija“ u kojem je izneo ideju o idealnoj ljudskoj zajednici.

1885 – Francuski biolog i hemičar Luj Paster (Louis Pasteur) prvi put je uspešno primenio vakcinu protiv besnila na ljudskom biću, devetogodišnjem Žozefu Majsteru (Joseph Meister) iz Alzasa.

1893 – Umro je francuski pisac Gi de Mopasan (Guy, Maupassant) jedan od najznačajnijih autora kratke forme u svetskoj književnosti („Dunda“, „Strasti“, „Naličja“, „Zamke“).

1908 – U Turskoj je počela „mladoturska revolucija“ pod vođstvom mlađih oficira i intelektualaca nezadovoljnih vladavinom sultana Abdula Hamida II.

1919 – Prvi vazduhoplov koji je preleteo Atlantik, britanski dirižabl „R-34“ spustio se na Ruzveltovu poljanu u Njujorku.

1923 – Zvanično je proglašeno osnivanje SSSR (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika), na osnovu odluke Prvog svesaveznog kongresa sovjeta krajem 1922.

1928 – U Njujorku je održana premijera filma „Svetla Njujorka prvog zvučnog filma u istoriji kinematografije.

1944 – U požaru koji je u glavnom šatoru cirkusa „Ringling Brothers and Barnum & Bailey“ izazvao gutač vatre, u američkom gradu Hartford u Konektikatu, poginulo je 167 ljudi.

1962 – Umro je Vilijam Fokner (William Faulkner) jedan od najznačajnijih modernih američkih pisaca. Njegov književni opus najvećim delom predstavlja sagu o sudbini američkog Juga. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1949. („Sartoris“, „Buka i bes“, „Svetlost u avgustu“, „Konjički gambit“, „Divlje palme“).

1964 – Britanski protektorat u Africi Njasalend je, pod nazivom Malavi, postao nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta.

1967 – U Nigeriji je počeo građanski rat zbog proglašenja nezavisnosti Istočne Nigerije (Bijafra). U dvogodišnjem ratu poginulo je više od milion ljudi.

1971 – Umro je legendarni američki džez muzičar, trubač i pevač Luis „Sačmo“ Armstrong (Louis Satchmo), najznačajnija ličnost u istoriji džeza. Karijeru je počeo 1918, a mnogobrojne turneje širom sveta donele su mu nezvaničnu titulu ambasadora dobre volje.

1973 – Umro je nemački dirigent Oto Klemperer (Otto) jedan od najznačajnijih dirigenata 20. veka, posebno čuven po izvođenju Betovenovih (Beethoven) dela.

1988 – U eksploziji naftne platforme „Pajper Alfa“ u britanskom delu Severnog mora, poginulo je 167 ljudi.

1990 – Predsednik Bugarske Petar Mladenov podneo je ostavku zbog optužbi da je naredio da se tenkovima rasture antivladini protesti.

1999 – Pripadnici međunarodnih mirovnih snaga u Bosni uhapsili su u Banjaluci lidera Narodne stranke i poslanika u Skupštini Republike Srpske Radoslava Brđanina i izručili ga Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

2000 – Skupština SR Jugoslavije usvojila je amandmane na Ustav kojima je tadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću omogućeno da se ponovo kandiduje za predsednika SR Jugoslavije.

2000 – Talas vrućina koji je zahvatio Jugozapadnu Evropu, sa temperaturama vazduha i do 45 stepeni Celzijusa, prouzrokovao je smrt 25 ljudi i mnoge požare.

2003 – Predsednik Liberije Čarls Tejlor prihvatio je ponudu za azil u Nigeriji. Njegov odlazak je bio uslov američkog predsednika Džordža Buša za angažovanje SAD na uspostavljanju mira u toj zapadnoafričkoj zemlji koju već 14 godina potresaju sukobi.

2005 – Iz Ulcinja ka Dubrovniku i Splitu krenula je prva redovna autobuska linija iz Crne Gore prema Hrvatskoj, posle 14 godina prekida zbog rata bivšoj Jugoslaviji.

2005 – Umro je Klod Simon, francuski književnik i dobitnik Nobelove nagrade 1985. godine.

2006 – Indija i Kina su, posle 44 godine, otvorile granični prelaz „Natu La“.

2007 – Posle 16 godina prekida, obnovljen je autobuski prevoz između Beograda i Tuzle.

2009 – Jovanki Broz, udovici bivšeg predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, posle gotovo 30 godina, uručen je pasoš i lična karta.

2011 – Britanska kraljica Elizabeta Druga govorila je na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, prvi put posle 50 godina.

2012 – Bivši argentinski diktator Horhe Rafael Videla osuđen je na 50 godina zatvora zbog krađe beba od zatvorenika tokom vladavine vojne hunte i njenog rata protiv levičarskih disidenata. Videla je na čelu Argentine bio od 1976. do 1981. godine. Za vreme vladavine vojne hunte stradalo je oko 13.000 ljudi.

2020 – Preminuo je Enio Morikone (Ennio Morricone), italijanski kompozitor, poznat po muzici za „špageti vesterne“ Serđa Leonea („Za šaku dolara“, „Za dolar više“ i „Dobar, loš, zao“. Njegove inovativne partiture radikalno su izmenile muziku za film.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Miler: Plan EU za manju potrošnju gasa stabilizovaće cene

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagenture, pozdravio je plan Evropske unije za vanredne situacije sa gasom, koji je danas stupio na snagu. „Ako...

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Ukrajinska kompanija “Ukrtransnafta” obustavila je tranzit ruske nafte južnim krakom naftovoda “Družba” ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, pošto ruska strana ne može da izvrši...

Međunarodni dečiji festival „Licidersko srce“ biće održan od 15. do 19. avgusta

Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce" biće održan, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare