20.4 C
Belgrade
20.4 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Na današnji dan, 29. jul

1526 – U pohodu na Ugarsku, turska vojska je posle tronedeljne opsade zauzela Petrovaradin. Turci su zatim osvojili susedne gradove u Sremu i kod Osijeka izgradili most na reci Dravi, prešli u Ugarsku i 29. avgusta, kod Mohača, potukli vojsku kralja Ljudevita II.

1588 – Britanska flota pod komandom lorda Hauarda (Howard) i ser Fransisa Drejka (Francis Drake) porazila je špansku „Nepobedivu armadu“ od oko 125 brodova, koju je u invaziju na Englesku poslao španski kralj Filip II.

1805 – Rođen je francuski istoričar i političar Aleksis de Tokvil (Alexis Tocqueville) čije je delo imalo značajan uticaj na razvoj građanske demokratije („Američka demokratija“).

1856 – Umro je nemački kompozitor Robert Šuman (Schumann) jedan od najznačajnijih i najuticajnijih predstavnika muzičkog romantizma (Koncert u a-molu za klavir i orkestar, koncerti za klavir i za violončelo, ciklusi solo pesama).

1878 – Počela je austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine, na osnovu dogovora evropskih sila na Berlinskom kongresu.

1883 – Rođen je italijanski diktator i fašista Benito Musolini (Mussolini), koji je vladao Italijom od 1922. do 1943. i uveo Italiju u Drugi svetski rat na strani Nemačke 1940. Italijanski partizani uhvatili su ga 1945. pri pokušaju bekstva iz zemlje i streljali.

1890 – Umro je holandski slikar Vinsent van Gog (Vincent van Gogh), dva dana pošto je pokušao samoubistvo. Jedan od najcenjenijih umetnika čije je delo presudno uticalo na evropsko slikarstvo u traženju novog likovnog izraza, za života je prodao samo jednu sliku.

1900 – Anarhista Gaetano Breši (Bresci) u Monci je ubio italijanskog kralja Umberta I. Atentator je 1901. izvršio samoubistvo.

1905 – Rođen je švedski političar Dag Hamaršeld (Hammarskjold), generalni sekretar UN od 1953. do 1961, kada je poginuo pri padu aviona u Africi, dok je na jednom od svojih mirovnih putovanja pokušavao da okonča krizu Kongu. Posthumno mu je dodeljena Nobelova nagrada za mir.

1937 – Japanske trupe okupirale su u Kinesko-japanskom ratu kineski grad Tjencin.

1940 – Počela je vazduhoplovna ofanziva Nemačke na Veliku Britaniju u Drugom svetskom ratu.

1941 – Višijevska Francuska i Japan potpisali su sporazum o „zajedničkom protektoratu“ nad Indokinom. Francuska je nastavila upravljanje Indokinom, a Japan je poslao trupe.

1946 – U Parizu je počela mirovna konferencija zemalja-pobednica u Drugom svetskom ratu. Mirovni ugovori, usaglašeni tokom zasedanja konferencije od 29. jula do 16. oktobra, potpisani su 10. februara 1947.

1948 – Na stadionu „Vembli“ u Londonu otvorene su prve Olimpijske igre posle Drugog svetskog rata.

1967 – U Vijetnamskom ratu u požaru je oštećen američki nosač aviona „Forestal“ pri čemu je poginulo 130 ljudi.

1981 – U katedrali Svetog Pavla u Londonu venčali su se naslednik britanskog prestola, princ od Velsa Čarls (Charles) i Dajana Spenser (Diana Spencer).

1983 – Umro je britanski pozorišni i filmski glumac Dejvid Niven (David) dobitnik Oskara 1958. za film „Odvojeni stolovi“.

1983 – Umro je španski filmski režiser Luis Bunjuel (Bunuel) jedan od najvećih reditelja u svetskoj kinematografiji, poznat po nadrealističkim filmskim ostvarenjima („Andaluzijski pas“, „Viridijana“, „Lepotica dana“, „Diskretni šarm buržoazije“).

1985 – Alan Garsija (Garcia) inaugurisan je za novog predsednika Perua, i sa 36 godina postao najmlađi šef države na svetu.

1992 – Bivši istočnonemački komunistički lider Erih Honeker (Erich Honecker) došao je u Berlin, posle osam meseci skrivanja u Ambasadi Čilea u Moskvi, da se suoči sa optužnicom za smrt mnogih nemačkih građana koji su preko Berlinskog zida pokušali da pobegnu u tadašnji Zapadni Berlin.

1994 – Bivši premijer Italije Betino Kraksi (Bettino Craxi) osuđen je na osam i po godina zatvora zbog prevare. Kraksi je presudu dočekao u izbeglištvu u Tunisu, gde je i umro.

1996 – Kina je izvela nuklearnu probu koja je izazvala potres od 4,3 stepena Rihterove skale, a potom obećala da će se ubuduće pridržavati moratorijuma na takve probe.

1999 – U Sarajevu je počeo samit Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu. Delegacije 39 zemalja i 17 međunarodnih organizacija usvojili su 30. jula deklaraciju o demokratizaciji i ekonomskoj obnovi Balkana. Srbiji, koja nije pozvana na samit, poručeno je da može da se priključi Paktu kada prihvati demokratske promene.

2001 – Umro je bivši lider poljske komunističke partije Edvard Gjerek (Edward Gierek).

2005 – „Miroslavljevo jevanđelje“, najznačajniji, bogato ilustrovani ćirilički spomenik srpske i južnoslovenske, odnosno srpsko-slovenske pismenosti iz 12. veka, napisan za humskoga kneza Miroslava, upisan je u listu Uneskove baštine „Memorija sveta“.

2008. – Umro je Mate Parlov, veliki bokserski šampion, osam puta prvak Jugoslavije, pet puta prvak Balkana, dva puta svetski prvak i jednom evropski prvak, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

2011 – Umro je Muharem Pervić, književnik i publicista, književni i pozorišni kritičar, glavni urednik lista Student, časopisa Delo i Kulturno-umetničkog programa TV Beograd. Bio je priređivač sabranih dela Ive Andrića, po Andrićevom izboru.

2012 – Umro je Kris Marker (91), francuski reditelj koji je ušao u istoriju kinematografije načinom snimanja, inovativnom tehnikom, angažovanim pogledom i estetskim istraživanjima vremena, sećanja i prostora filmske slike. U dugoj umetničkoj karijeri realizovao i fotografije, umetničke knjige i instalacije, objavljivao pesme i teorijske tekstove.

2014 – Evropska unija je uvela nove ekonomske sankcije protiv Rusije zbog njene umešanosti u rat u Ukrajini, koje će pogoditi naftni sektor, sektor odbrane i osetljive tehnologije. I SAD su uvele nove ekonomske sankcije protiv ključnih sektora ruske ekonomije.

2018 – Umro je velikan hrvatske muzike Oliver Dragojević („Skalinada“, „Malinkonija“, „Oprosti mi, pape“, „Vjeruj u ljubav“, „Piva klapa ispo’ volta“, „Nadalina“, „Karoca“ …).

2018 – Stranka kambodžanskog premijera Hun Sena, levičarska Narodna partija Kambodže pobedila je na parlamentarnim izborima, čime je omogućen novi petogodišnji mandat Senu koji je na vlasti 33 godine.

2021 – Na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju inicijativa Albanije, Severne Makedonije i Srbije za regionalnu saradnju „Mini Šengen“ dobila je nov naziv „Open Balkan“.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srbija na Evropskom prvenstvu bez Miloša Teodosića

Košarkaška reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu, kao i prethodno na utakmicama kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Grčke i Turske, igraće bez dugogodišnjeg kapitena Miloša...

Poljska ministarka za klimu: Nećemo deliti gas s drugim zemljama Evropske unije

Evropska komisija neće moći da natera Poljsku da se povinuje novom planu EU za smanjenje potrošnje gasa, niti će Poljska deliti svoje rezerve gasa...

Američki Senat usvojio zakon o borbi protiv klimatskih promena

Demokrate u Senatu uspele su da prevaziđu protivljenje jedinstvenih republikanaca i usvoje važan zakon o borbi protiv klimatskih promena, smanjenju troškova zdravstvene zaštite i...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare