32.1 C
Belgrade
32.1 C
Belgrade
3, jul, 2022

Na današnji dan, 22. jun

1533 – Turski sultan Sulejman II Veličanstveni potpisao je sa Austrijom ugovor o miru, nakon drugog neuspešnog pohoda na Beč.

1535 – Mesec dana nakon što ga je papa proizveo u kardinala, u Londonu je pogubljen Džon Fišer (John Fisher). On je odbio da prizna kralja Henrija VIII (Henry) za poglavara novoformirane Engleske crkve.

1757 – Rođen je britanski istraživač Džordž Vankuver (George Vancouver), koji je plovio sa kapetanom Kukom (Cook) 1772. i 1776. i istraživao Australiju, Vankuver i Island. Posebno su značajna njegova istraživanja pacifičke obale Severne Amerike. Po njemu su dobili naziv grad i ostrvo u Kanadi.

1805 – U đenovi je rođen italijanski političar i revolucionar đuzepe Macini (Giuseppe Mazzini), jedna od najznačajnijih ličnosti u pokretu za oslobođenje i ujedinjenje Italije.

1815 – Nakon poraza kod Vaterloa Napoleon Bonaparta (Bonaparte) abdicirao je drugi i poslednji put.

1826 – U Panami je, na inicijativu južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara, održan Panamerički kongres čiji je cilj bio ujedinjenje južnoameričkih republika.

1826 – Rođen je Bogoboj Atanacković, pisac ranog srpskog romantizma, pobornik reformi Vuka Karadžića i jedan od obnovitelja srpske proze nakon oslobađanja Srbije od turske vlasti („Dva idola“, „Bunjevka“, „Darak“, „Srpkinja“).

1874 – Uspostavljena je prva telegrafska veza Brazila i Evrope.

1894 – Afrička država Dahomej (Benin) je postala francuska kolonija.

1898 – Rođen je nemački pisac Erih Marija Remark (Erich Maria Remarque). Postao je poznat po antimilitarističkom romanu „Na zapadu ništa novo“, koji je preveden na mnoge jezike i filmovan, a u Nemačkoj zabranjen po dolasku Hitlera na vlast.

1906 – Rođen je američki filmski scenarista, producent i režiser austrijskog porekla Bili Vajlder (Billy Wilder). Dobitnik je nekoliko Oskara i nagrada na festivalima u Kanu i Veneciji („Bulevar sumraka“, „Sabrina“, „Ljubav popodne“, „Svedok optužbe“).

1914 – Srpski kralj Petar Karađorđević povukao se s vlasti, a kraljevska ovlašćenja dobio je njegov drugi sin Aleksandar, koji je 1. decembra 1918. postao regent Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a nakon smrti oca 1921. kralj.

1940 – Francuska je u Drugom svetskom ratu potpisala kapitulaciju u Konpjenju, mestu u kojem je francuski maršal Foš (Foch) 1918. godine primio kapitulaciju Nemačke posle Prvog svetskog rata; general De Gol (Gaulle) sastavio je u Londonu vladu Slobodne Francuske.

1941 – Počela je operacija „Barbarosa“ u Drugom svetskom ratu u kojoj su Hitlerove trupe sa više od 150 divizija napale SSSR duž cele granične linije između Baltičkog i Crnog mora; Italija i Rumunija su objavile rat SSSR-u.

1941 – Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije uputio je proglas u kojem je pozvao narode Jugoslavije na ustanak protiv nemačke okupacije.

1965 – Japan i Južna Koreja potpisali su u Tokiju sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

1969 – Umrla je američka filmska glumica i pevačica Džudi Garland (Judy), koja se kao devojčica proslavila ulogom u filmu „Čarobnjak iz Oza“ za koju je dobila Oskara.

1987. – Umro je američki filmski glumac i igrač Fred Aster (Astaire) koji se proslavio u holivudskim muzičkim filmovima sa partnerkom Džindžer Rodžers (Ginger Rogers).

1994 – Predstavnici Rusije potpisali su u sedištu NATO u Briselu program ove vojne alijanse „Partnerstvo za mir“.

2000 – Američka svemirska letelica „Marsov osmatrač“ otkrila je naznake o postojanju vode na Marsu.

2001 – Nemačka je počela isplatu ratne odštete ljudima koje je nacistička vlast tokom Drugog svetskog rata držala na prinudnom radu.

2001 – Ustavni sud Turske zabranio je rad glavnoj opozicionoj proislamskoj Partiji vrline, koja je u parlamentu imala 102 poslanika, zbog njene antisekularne aktivnosti. Mesec dana kasnije polovina poslanika te partije osnovala je novu stranku pod nazivom „Saadet“.

2003 – U okviru druge posete Bosni i Hercegovini poglavar Rimokatoličke crkve Jovan Pavle Drugi prvi put je posetio Republiku Srpsku.

2005 – Italijanski sud osudio je u odsustvu 10 bivših nacista SS oficira na doživotni zatvor zbog učešća u ubistvu 560 toskanskih seljana iz mesta Sant’Ana di Stacema. To je bio jedan od najstrašnijih masakara u Italiji tokom II svetskog rata.

2009 – Međunarodni sud za zločine počinjene u Ruandi osudio je bivšeg visokog funkconera Ruande Kaliksta Kalimanzira na 30 godina zatvora zbog genocida.

2012 – Pakistanski parlament izabrao za novog premijera Radžu Perveza Ašrafa koga je na tu funkciju predložila vladajuća koalicija, uprkos optužbama da je umešan u korupciju.

2021 – Preminula je Gordana Suša, novinarka koja je radila za RTV Beograd, Yutel i VIN produkciju i sarađivala sa brojnim pisanim medijima. Bila je predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije i članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srpska lista odgovorila opoziciji: Kosovo i Metohiju su „branili“ tako što su bežali u Rumuniju

Nikada napadi iz Prištine nisu prošli, a da uz njih ne idu napadi kvazi Srba, kvazi patriota i kvazi otadžbinara koji su više od...

Vaterpolisti Srbije pobedili SAD, osvojili peto mesto na Svetskom prvenstvu

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Strahinja Rašović, koji je postigao četiri gola. Tri puta u listu strelaca upisao se Dušan Mandić, a dva...

Predsednik Severne Makedonije: Francuski predlog je prihvatljiv kompromis

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da bi se prihvatanjem izmenjenog francuskog predloga donela odluka samo o otvaranju pregovora sa EU. Modifikovani francuski predlog je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare