28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Na današnji dan, 2. avgust

1100 – Engleski kralj Viljem Drugi (William), sin Viljema Prvog – Osvajača, ubijen je strelom u šumi tokom lova.

1552 – Dogovorom u Pasauu poništen je Augsburški Interim iz 1548, a luterani (protestanti) su dobili slobodu veroispovesti u Nemačkoj, što je ozakonjeno na Saboru u Augsburgu 25. septembra 1555.

1589 – Zbog prelaska na stranu hugenota, francuskog kralja Anrija III (Henri) ubio je pristalica katoličke Svete lige, dominikanac Žak Kleman (Jacques Clement).

1788 – Umro je Tomas Geinzboro (Thomas Gainsborough), engleski portretista i pejsažista i jedan od osnivača britanske Kraljevske akademije umetnosti.

1799 – Umro je francuski pronalazač Žak Etjen Mongolfje (Jacques Etienne Montgolfier) koji je sa bratom Žozefom Mišelom (Joseph Michel) 1783. konstruisao prvi balon za letenje napunjen zagrejanim vazduhom.

1802 – Napoleon Bonaparta (Bonaparte) je proglašen „doživotnim konzulom“ Francuske, što mu je dalo pravo da imenuje naslednika.

1830 – Francuski kralj Šarl Deseti – Burbonski (Charles Bourbon) abdicirao je pod pritiskom Julske revolucije u Parizu, koja je izbila zbog kraljeve odluke da ukine slobodu štampe, raspusti parlament i promeni izborni zakon.

1858 – Britanski parlament je doneo zakon (India Bill) kojim je indijska vlada stavljena pod upravu britanske krune.

1876 – Rođen je lingvista Aleksandar Belić, predsednik Srpske kraljevske akademije (Srpska akademija nauka i umetnosti) od 1937. do smrti 1960, osnivač moderne dijalektologije, autor „Pravopisa srpskohrvatskog jezika“.

1903 – U Makedoniji je počeo Ilindenski ustanak za oslobođenje od otomanske vlasti, proglašena je „Kruševska republika“ koja se održala samo 11 dana, a ustanak je u krvi ugušen.

1921 – Umro je italijanski operski tenor Enriko Karuzo (Enrico Caruso), proslavljeni izvođač dela Verdija i Pučinija i kancona. Jedan je od prvih pevača koji je snimio gramofonsku ploču.

1922 – Umro je Aleksandar Graham Bel (Alexander Graham Bell), izumitelj telefona (1876).

1928 – Italija je potpisala 20-godišnji ugovor o prijateljstvu sa Etiopijom.

1934 – Umro je nemački predsednik Paul fon Hindenburg, a Hitler je sebe proglasio firerom (vođom) i preuzeo apsolutnu vlast.

1935 – Velika Britanija je donela zakon kojim je reformisan sistem upravljanja u Indiji, od koje su odvojeni Burma i Aden, garantovana je veća lokalna samouprava u pokrajinama i formirano je centralno zakonodavno telo u Nju Delhiju.

1936. – Umro je francuski inženjer i pilot Luj Blerio (Louis Bleriot), pionir vazduhoplovstva, koji je 1909. prvi avionom preleteo Lamanš.

1939 – Nobelovac Albert Ajnštajn (Einstein) je upozorio američkog predsednika Teodara Ruzvelta (Roosevelt) da nemački naučnici rade na bombi sa uranijumom, posle čega su u SAD počele (početkom 1940) istraživanje radi izgradnje atomske bombe.

1945 – Završena je Potsdamska konferencija na kojoj su sovjetski vođa Josif Visarionovič Staljin, predsednik SAD Gari Truman i premijer Velike Britanije Klement Atli (Attlee) postigli dogovor o demilitarizaciji i denacifikaciji Nemačke i njenoj podeli na okupacione zone posle Drugog svetskog rata.

1970 – Britanski vojnici su u Severnoj Irskoj prvi put upotrebili gumene metke radi smirivanja nereda.

1980 – Od eksplozije bombe na železničkoj stanici u Bolonji poginulo je 85 i ranjeno više od 200 ljudi. To je bio najteži teroristički napad u Evropi posle Drugog svetskog rata i izazvao je talas masovnih protesta širom Italije.

1990 – Iračka vojska napala je Kuvajt i okupirala ga za jedan dan. Slanjem trupa u Kuvajt, irački predsednik Sadam Husein pokrenuo je događaje koji su doveli do Zalivskog rata i stacioniranja američkih trupa u regionu.

1992 – Alžirske snage bezbednosti su uhapsile 50 naoružanih islamskih ekstremista i otkrile njihovo skladište oružja sa 150 bombi.

1994 – Pod pretnjom pooštravanja međunarodnih sankcija SR Jugoslaviji, vlada Srbije pozvala je lidere bosanskih Srba da prihvate mirovni plan Kontakt-grupe za BIH i upozorila ih da će u suprotnom biti odgovorni za zločin protiv sopstvenog naroda.

1997 – Vođa najjače liberijske gerilske frakcije, Čarls Tejlor (Charles Taylor) proglašen je predsednikom Liberije, čime je okončan sedmogodišnji građanski rat.

1999 – U sudaru dva voza u istočnoj Indiji poginulo je 285, a ranjeno oko 300 ljudi.

2001 – Bosanski Srbin, general Radislav Krstić osuđen je u Hagu na 46 godina zatvora zbog genocida, istrebljenja, ubistava i progona bosanskih Muslimana u Srebrenici 1995. Žalbeno veće Haškog tribunala je 2004. Krstiću preinačilo kaznu na 35 godina zatvora.

2002 – Snage pokreta UNITA u Angoli su rasformirane, njenim generalima su oduzeti činovi i oni su integrisani u vojsku Angole.

2004 – Umro je Francuz Anri Kartije-Breson (Henri Cartier-Bresson), fotograf svetske slave.

2007 – Etički kodeks koji predviđa stroža pravila lobiranja u američkom Kongresu usvojen je i u Senatu, što se smatralo ogromnim napretkom. Zakon je posle serije skandala zbog podmićivanja poslanika.

2009 – Sud u Bagdadu osudio je bivše iračke zvaničnike Tarika Aziza i Alija Hasana al-Madžida na po sedam godina zatvora zbog zločina nad Kurdima 1980-tih godina. Aziz je bio zamenik premijera u vreme vladavine svrgnutog predsednika Sadama Huseina, a Al Madžid, Huseinov rođak, naložio je upotrebu hemijskog oružja protiv Kurda.

2014 – U pojasu Gaze ubijeno je 296 dece i mladih Palestinaca tokom izraelske ofanzive protiv palestinskog pokreta Hamas, saopštio je UNICEF.

2017 – Američki Senat je potvrdio izbor Kristofera Reja (Christopher Wray) za novog šefa Federalnog istražnog biroa (FBI), pošto je iznenada smenjen Džejms Komi (James Comey) zbog uloge u istrazi navodnog ruskog mešanja u predsedničke izbore u SAD.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare