28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Multitalentovanom umetniku nagrada za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici

Žiri nagrade „Strune od svetla“ koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici, a koji radi u sastavu – Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić, doneo je jednoglasnu odluku da priznanje za 2022. godinu dodeli Nikoli Pejakoviću Kolji iz Banja Luke.

-Priča o Nikoli Pejakoviću kao stvaraocu, pre svega, je priča o fenomenu multitalentovanog autora. Iako je to široko poznato, podsetićemo – Pejaković je pozorišni reditelj, kantautor, glumac, gitarista i pisac. Žiri se prevashodno bavio kantautorskim i muzičarskim opusom i konstatovao je da u domenu tekstopisačkog umeća i uobličavanja različitih stihovnih obrazaca i njima imanentnih muzičkih formi, Pejaković doseže nesumnjive estetske vrhove.-navedeno je u obrazloženju žirija.

Kao što je u svojoj opštoj multitalentovanosti raznovrstan,kažu članovi žirija u nastvku svog nadahnutog objašnjenja, on je i u kantautorskom ramu raznovrstan i sposoban da nam ponekad i kreativno podvali, dobronamerno podmetnuvši svoje 100 odsto autorske radove kao kafanske tradicionale iz prošlog veka u najboljem smislu tih reči (Haljinica boje lila, Volela sam Rajka). Nasuprot tome, sinhorno i u kontinuitetu iz njegove manufakture već decenijama stižu izvrsni bluz standardi modernog senzibiliteta, sa čestim ironičnim otklonima i crnohumornim valerima, koje i na svojim živim nastupima izvodi u najvišim mogućim interpretatorskim standardima.

– NJegov gitarski senzibil je unikatan, suptilan i reklo bi se satenski plemenit. Nije Nikola Pejaković naš jedini multitalentovani stvaralac, ali je jedan od retkih koji je u svim aspektima svojih artikulacija – vrhunski autor!

Nikola Pejaković Kolja smatra da je talente dobio na revers od Boga, sa obavezom da ih koristi sve do trenutka kad bude pozvan da ih vrati na poznatu adresu i da u tom angažmanu nema mnogo prostora za njegove ovozemaljske zasluge, ali nama kao publici koja te darove obilato i sa zadovoljstvom konzumira ostaje ipak da učtivo odgovorimo – Hvala Kolja, privilegovani smo što si stvaralac našeg prostora i našeg doba! – zaključuje žiri kojim predsedava Bogomir Bogica Mijatović.

Nagradu je ustanovio pisac i kantautor Saša Radonjić, a dodeljuje se od 2016. iz njegove fondacije. Laureati su, pored plakete, nagrađeni po jednom električnom gitarom iz Radonjićeve kolekcije. Dosadašnji dobitnici su: Momčilo Bajagić Bajaga, Zvonimir Đukić Đule, Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka (Nenad Marić) i Miloš Zubac.

Nagrada „Strune od svetla“ će Nikoli Pejakoviću Kolji biti uručena 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu na završnoj ceremoniji Sterijinog pozorja, koje će biti svečano zatvoreno predstavom u čast nagrađenih Hrkači, po tekstu i u režiji Nikole Pejakovića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare