14.4 C
Belgrade
14.4 C
Belgrade
18, septembar, 2021

Moskva o „prelivanju“ sukoba iz Avganistana u Centralnu Aziju

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da je u ovom trenutku malo verovatno da će se kriza u Avganistanu „preliti“ u susedne zemlje, ali da je Rusija u pripravnosti.

– Čuli smo da oni nemaju nameru i da neće stvarati probleme susedima, između ostalog i zemljama Centralne Azije, kao i da nemaju planove da upadaju na njihovu teritoriju – rekao je Lavrov na forumu savremenog novinarstva „Čitava Rusija-2021“.

On je naveo da će Rusija razmatrati pitanje priznanja talibanske vlasti u zavisnosti od njihovih postupaka.

– Mi smo primili k znanju i podržavamo izjave talibana da nemaju nikakve namere da uzurpiraju vlast i da žele da formiraju inkluzivnu vladu – izjavio je Lavrov.

Ministar se osvrnuo i na predlog Rusije da se nastavi rad u moskovskom formatu koji za sada nije realizovan.

Mi na stolu držimo naš predlog da se nastavi rad u moskovskom formatu koji čini pet centralnoazijskih država: Iran, Pakistan, Kina, Indija, Rusija i SAD. Poluga za razvoj ovog formata su poslednjih godina tri države Rusija, Kina i SAD, kojima se priključio i Pakistan. Želeli smo da se i Iran priključi, kao i Indija rekao je Lavrov.

On je pojasnio da je potrebno da se okupe sve zemlje za jednim stolom koje realno, a ne samo na papiru, utiču na situaciju u Avganistanu i na različite političke snage u toj zemlji.

Lavrov je dodao i da se trenutna situacija u Avganistanu ne može rešiti bez uključivanja svih etničkih grupa: Paštuna, Uzbeka, Hazarejaca i Tadžika.

– Sada svi govore o tome da sa talibanima treba sarađivati. Uključujući i one koji su odmah iselili svoje ambasade iz zemlje, što nije slučaj sa Rusijom. Sa talibanima će praktično svi morati da razgovaraju – izjavio je Lavrov.

On je u svom obraćanju naveo i da talibani za sada nisu dali povod za sumnju u njihove namere da se bore protiv teroristima Islamske države i „Al Kaide“.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Entoni Blinken najavio pomoć SAD-a Izraelu oko normalizacije odnosa

Sporazumi o normalizaciji koje SAD i Izrael sklapaju sa islamskim zemljama su nazvani “Avramov sporazum”, jer se biblijski lik Avrama smatra ocem tri glavne...

Francuska povukla ambasadore iz SAD i Australije

Francuska je danas saopštila da je odlučila da povuče svoje ambasadore iz SAD i Australije PARIZ - Francuska je danas saopštila da je odlučila da...

Nov izazov za Bajdena: Njih 10.000 je prešlo Rio Grande

Hiljade migranata sa Haitija okupilo se pod mostom u malom pograničnom gradu u Teksasu, predstavljajući novi izazov za administraciju Džozefa Bajdena. Administracija pokušava da upravlja...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare