36.2 C
Belgrade
36.2 C
Belgrade
1, jul, 2022

Mlekara Šabac gradi fabriku u Rusiji

Sankt Peterburg — Mlekara Šabac gradiće fabriku u Rusiji i u tome ima podršku Trgovinsko industrijske komore Ruske Federacije (TIK RF), saopšteno je iz Privredne komore.

Kako se navodi, to je dogovoreno danas u Sankt Peterburgu na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i Sergeja Katirina, predsednika TIK RF.

„TIK RF podržaće izgradnju fabrike Mlekare Šabac i projekte drugih srpskih kompanija koje žele da prošire svoje poslovanje i da se što bolje pozicioniraju na ruskom tržištu“, poručio je Katirin.

Mlekara Šabac će fabriku u Moskovskoj oblasti početi da gradi sledeće godine i u njoj će proizvoditi meki sir i jogurte od najkvalitetnijeg ruskog mleka po IFS standardu za rusko i inostrana tržišta.

Čadež i Katirin razgovarali su i o mogućnostima izvoza softverskih rešenja iz Srbije u Rusiju i drugim važnim projektima, saopšteno je.

„Naš izvoz softvera vredi oko 1,5 milijardi evra, a juče je u Rusiji završen veliki projekat srpske kompanije ‘Termovent’ koja je pustila u rad potpuno automatizovani proizvodni pogon fabrike lekova ‘Farmasintez – Nord’ koju je naša kompanija kompletno opremila svojim svetski poznatim ‘čistim sobama’, po sistemu ključ u ruke“, rekao je Čadež.

Čadež je pozvao predsednika ruske Komore da sa delegacijom privrednika poseti Srbiju i da se u direktnim razgovorima sa predstavnicima srpske poslovne zajednice razmotre mogućnosti zajedničkih poslova.

Predsednik PKS sastao se i sa Visilijem Ignjatijevim, generalnim direktorom kompanije R-farm, najvećeg ruskog proizvođač lekova, sa kojim je razgovarao o potencijalnoj saradnji sa našim kompanijama i farmaceutskim sektorom. Čadež je u toku dana održao sastanak i sa Zigfridom Volfom (Siegfried Wolf) predsednikom upravnog odbora austrijskog industrijskog holdinga GAZ Austria.

Čadež učestvuje na 24. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) koji traje do 5. juna, a okupio je više hiljada učesnika iz sveta biznisa i politike, navadeno je u saopštenju komore.

 

agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Velikan narodne muzike Zoran Kalezić predstavio novi album „Spomenar“ sa 15 pesama

Jedan od najboljih pevača narodne muzike, veliki i jedinstveni Zoran Kalezić (72), predstavio je u prodavnici "Jugoton Kroacija rekords" u Beogradu, novi studijski album...

Mađarska jača odbranu, Orban: Čini se da je rat daleko, ali situacija može da se promeni

Mađarska će ubrzati razvoj programa odbrane, rekao je danas premijer Viktor Orban. – Moramo radikalno da povećamo svoje odbrambene sposobnosti – izjavio je Orban i...

Bugarska: Proteruju 70 ruskih diplomata – moraju da napuste zemlju 3. jula

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je notu ruske ambasade u kojoj se traži od bugarskog Ministarstva spoljnih poslova da poništi odluku o proterivanju 70...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare