28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Mira Banjac je jedna od najvećih glumica – početak nije bio nimalo lak

Mira Banjac je u desetoj deceniji života, ali i dalje glumi i i dalje je vedra i duhovita kao uvek. U jednom skorašnjem intervjuu ispričala je detalje sa njenog prijemnog na novosadsku Akademiju, kao i da je njena karijera umalo zaustavljena na samom početku.

Još u školi je pokazivala stav i skretala je pažnju na sebe. Oblačila se drugačije i volela je da bude u centru pažnje. Prve nastupe je imala u crkvi, gde je za Uskrs i Božić pevala. NJena učeteljica je uvidela potencijal i ona ju je spremala za prijemni.

Mira je bila prva klasa koja je upisala novosadsku glumačku akademiju, ali na prijemnom uopšte nije obećavalo da će to biti jedna od najuspešnijih glumačkih karijera na ovim prostorima.

– Ja izabrem monolog koji nikada u životu neću igrati, ali meni se to dopalo. Ipak, to je sve izgledalo katastrofalno. Dolazim na audiciju, devojke lepe, dugonoge, u bundicama, ja u engleskoj vojničkoj bluzi, sa maramom. Ulazi nešto, tj. ulazim ja, ali hrabro. I kad sam došla na prijemni, rekla sam, ja možda neću položiti, ali ja natrag neću. Natrag u Erdevik ne – ispričala je Mira Banjac za emisiju „Metamorfoze“ na RTS-u.

– Krene monolog, vidim i ja katastrofa. Međutim, moj budući profesor je nešto u meni pročitao i on kaže, „hajde da joj damo neku improvizaciju“. Ne bi li nešto iščupao iz mene. Improvizacija je izgledala tako da dolazi poštar i donosi mi telegram u kom piše da mi je umro brat. Ja sam tu na svom terenu, igram i poštara i sve oko toga. Otvorim taj telegram i nasmejem se. Naravno, to naiđe na zapanjenje, pitaju me zašto se smešim, na šta im kažem – „Ja nemam brata“. I ja sam na taj bezobrazluk upisala akademiju – sa osmehom je ispričala glumica.

Mira je u Novom Sadu glumila do 1970, kad je na poziv Mire Trailović došla u „Atelje 212“. Tamo je glumila do penzije, a na kraju sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka je odigrala neke od svojih najznačajnijih uloga na filmu i TV serijama.

U svojoj karijeri je dobila sve značajne glumačke nagrade. Dve Sterijine, dve Zlatne arene, Nušićevu nagradu, nagradu Žanka Stokić i Pavle Vujisić, kao Dobričin prsten za životno delo.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare