5 C
Belgrade
5 C
Belgrade
2, februar, 2023

Minstar Mali: Srbiji ulaganje u energetiku apsolutni prioritet

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas u Bakuu da je za Srbiju ulaganje u energetiku apsolutni prioritet i da je Azerbejdžan potencijalni partner, kao i da će se razgovarati o izgradnji nove gasne elektrane u Srbiji.

 

U uslovima veoma velikih neizvesnosti u svetu važno je da imate prijatelje na koje možete da se oslonite kada je snabdevanje gasa i strujom u pitanju, rekao je ministar Mali za Tanjug.

„Upravo je Azerbejdžan jedan od potencijalnih partnera za našu zemlju za oba ova energenta“, naveo je on i ocenio da je poseta Azerbejdžanu veoma važna, kao i da su sastanci sa ministrom ekonomije i ministrom energetike Azerbejdžana bili dobri i konstruktivni.

„Pričali smo o tome da Srbija postane deo tog Južnog gasnog koridora koji je za nas veoma važan i koji treba da nam diverzifikuje način snabdevanja gasa u našu zemlju. Pričali smo o tome, da kao deo podizanja kapaciteta našeg energetskog sistema, izgradimo novu gasnu elektranu u Srbiji, što će biti predmet razgovora u narednim nedeljama“, naveo je Mali za Tanjug.

Istakao je da kad kada je reč o struju, da je važan njihov zeleni koridor, kabl koji ide ispod Crnog mora koji treba da snabdeva strujom i Rumuniju, Mađarsku. Navodi da u Srbiji veliki broj investitora traži da struja koju koriste bude proizvedena iz obnovljivih izvora energije, zbog čega je to pitanje postalo deo paketa o kome se diskutuje u Azerbejdžanu.

Ministar Mali je podsetio da smo pokrenuli proces restrukturiranja našeg energetskog sistema, da se definiše strategija razvoja naše energetike za narednih 30 godina, sa idejom da imamo više obnovljivih izvora nego sada.

„Ovo je za nas veoma važno. Azerbejdžan će igrati veliku ulogu u tome. Nama je važno da diverzifikujemo broj partnera sa kojima radimo“, rekao je Mali. Istakao je da ima još puno posla da se uradi, ali da projekti kad je energetika u pitanju moraju da budu finansirani na pravi način.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

SLAVIMO VELIKOG ČUDOTVORCA Samo jednu stvar ne treba raditi

U NARODNOJ tradiciji postoji jak i opravdan razlog što se veruje u ovo, pa stoga se nemojte ogrešiti. Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Prepodobnog Jevtimija Velikog,...

IMA BOGA! Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužnice

SUDIJA Marko Kojović pročitao je oslobađajuću presudu, što je ispraćeno burnim aplauzom. Čitanju presude nije prisustvovao tužilac.   Mitropolit Joanikije u završnoj reči je ponovio da...

Vučić: Svaki minut koji potrošimo nerešavajući problem, jeste novi minut straha za svako naše dete!!!

Poslanici Skupštine Srbije danas počeli su novu vanrednu sednicu na kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare