19.6 C
Belgrade
19.9 C
Belgrade
31, mart, 2023

Ministarstvo nabavilo milijardu maski, a sada ih spaljuje: Za sve je kriv jedan čovek

Novi skandal trese Ministarstvo zdravlja i ministra Jensa Špana

Prema pisanju Špigela, ministarstvo je prošle godine nabavilo neupotrebljive maske iz Kine koje će morati da se unište. Do danas su to krili od javnosti.

Početkom proleća prošle godine, kada je pandemija punom snagom pogodila Evropu, u Nemačkoj je uvedena obaveza „pokrova za usta i nos“, recimo u prodavnicama. Ta formulacija nije izabrana slučajno – dovoljno je bilo nositi maramu ili šal preko usta i nosa, ili bilo kakvu masku iz domaće radinosti. Jer, prave bolničke ili FFP2 maske u trgovinama i apotekama nisu mogli da pronađu ni najveći entuzijasti.

U toj panici je Ministarstvo zdravlja nabavilo stotine miliona maski iz Kine koje su se, kako sada otkriva magazin Špigel,pokazale neupotrebljivim. U Nemačkoj su dobile dozvole na brzaka, bez valjanog testiranja, ali su uglavnom ostale u magacinima.

Interna prepiska u koju nedeljnik Špigel ima uvid pokazuje da Ministarstvo zdravlja predvodi demohrišćanin Jens Špan mesecima vodi žustru prepisku sa Ministarstvom rada koje vodi socijaldemokrata Hubertus Hajl. Jer, Ministarstvo rada na kraju izdaje upotrebne dozvole za maske, a ove nije htelo da odobri.

Španovo ministarstvo je čak, prema pisanju nedeljnika, pokušavalo da maske, umesto u redovnu upotrebu, podeli primaocima socijalne pomoći, osobama sa invaliditetom i beskućnicima.

Sada se navodno sprema kompromis: neupotrebljive maske valja proglasiti nacionalnom rezervom, sačekati da im kroz četiri godine istekne rok upotrebe, i onda ih spaliti. „Milijardu evra završiće u đubretu“, piše Špigel.

Špan u problemu

Može biti da dokumenti nisu slučajno stigli do novinara baš sada. Krajem septembra su parlamentarni izbori, a u poslednjih godinu dana su se oko ministra Špana i, uopšte, Vlade koju predvode Demohrišćani Angele Merkel, nakupili brojni skandali. Od spore nabavke brzih testova i kasnog početka vakcinacije, do afera u kojima su se poslanici Demohrišćana obogatili kao posrednici u nabavci maski i druge zaštitne opreme.

Na pisanje Špigela sada je reagovala poslanica Socijaldemokrata Angelika Glekner, posebno na pokušaje Ministarstva zdravlja da neupotrebljive i opasne maske podeli socijalno ugroženim grupama građana: „Osobe sa invaliditetom nisu pokusni kunići kojima se dobacuju restlovi loših odluka“, rekla je ona.

„Demohrišćani moraju da razmotre kakve će biti posledice u Ministarstvu zdravlja i po gospodina Špana. Ne može sve da se nastavi po starom“, dodala je Klekner.

Posledice po Špana tražila je i Marija Klajn-Šmajnk, poslanica Zelenih, koja je stvar nazvala „neoprostivom“. To što je uradio Špan je „ne samo cinično, već i nespojivo sa dužnošću ministra zdravlja“, rekla je ona.

Jens Špan, na početku pandemije kada su uvođene stroge mere još jedan od najpopularnijih političara Nemačke, žestoko se srozao u očima javnosti proteklih meseci. Saznalo se i da je u oktobru, baš na dan kad je upozorio da su privatne sedeljke i žurke najveći problem u pandemiji, Špan otišao na večernju sedeljku u Lajpcig. Ta je sedeljka sa desetak ljudi bila unosna – gosti su zamoljeni da daju priloge za Španovu kampanju za izbore za Bundestag, ali da uplate po 9.999 evra. Zašto baš ta suma? Zato što donacije od deset hiljada evra ili više moraju javno da se objave.

Nedavno je za drugi veliki talas korone Špan okrivio građane balkanskih i turskih korena koji su navodno prošlog leta masovno uneli virus u Nemačku. Kako je već pisao DW, brojke su opovrgle tu Španovu tvrdnju.

 

dw

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Svečani doček Kovačevskog ispred Palate „Srbija“, sastanak sa premijerkom Brnabić

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski boravi u poseti Srbiji. Razgovarao je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednica Vlade Ana Brnabić upriličila je svečani doček za...

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog! Rođen je u Jerusalimu za vreme vladavine Konstantina Velikog, (315-386.) a umro je za vreme...

Kralj Čarls, prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu

Britanski kralj Čarls je danas postao prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu, u Berlinu i skoro ceo taj istorijski govor održao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare