21.9 C
Belgrade
21.6 C
Belgrade
19, avgust, 2022

Ministarstvo finansija objavilo uputstvo: Za pripremu budžeta za 2023. godinu

Ministarstva, fondovi i lokalne samouprave počinju da prave planove za narednu godinu. Ministarstvo finansija izdalo im je uputstvo za pripremu budžeta za 2023.

Rok da dostave finansijske projekcije im ističe 1. septembra. Računicu treba da sastave imajući u vidu da će bruto domaći proizvod naredne godine porasti najverovatnije četiri, umesto najpre ucrtanih pet odsto i da će inflacija ići iznad cilja do kraja ove i najverovatnije sredine naredne godine, i da i dalje ne razmatraju isplatu nagrada zaposlenima.

Uputstvo Ministarstva finansija ne daje striktne smernice u pogledu rasta plata angažovanih u javnom sektoru.

– Sredstva za plate u limitima zadržana su na nivou sredstava planiranih budžetom Republike Srbije za 2022. godinu, a eventualna korekcija iznosa planiranih za grupu konta 41 izvršiće se u toku budžetske procedure – stoji u Uputstvu.

– Kao i u prethodnim godinama, i u budžetskoj 2023. godini, ne treba planirati obračun i isplatu poklona u novcu, božićnih, godišnjih i drugih vrsta nagrada i bonusa i primanja zaposlenih radi poboljšanja materijalnog položaja i poboljšanja uslova rada predviđenih posebnim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima, za direktne i indirektne korisnike budžetskih sredstava budžeta Srbije i lokalne vlasti. Izuzetak su jubilarne nagrade za zaposlene koji su to pravo stekli u 2023. godini i novčane čestitke za decu zaposlenih. U 2023. godini ne mogu se isplaćivati „netransparentni bonusi“.

S druge strane, jasno se očekuju veće zarade. Na ime većih primanja u privatnom i javnom sektoru, kao i većih penzija, država očekuje da će lična potrošnja građana porasti 3,8 odsto. Očekuju rast u većini delatnosti, a posebno u informaciono komunikacionim tehnologijama, trgovini i saobraćaju, kao i turizmu i ugostiteljstvu.

Očekuju rast industrije od 5,3 odsto, ali najviše zbog niske ovogodišnje baze u proizvodnji električne energije.

– Projektovani iznos rashoda po osnovu kamata za 2023. godinu iznosi 118,6 milijardi dinara – stoji u dokumentu.

– Neophodno je da budžetski korisnici preispitaju sve programe po osnovu kojih im se dodeljuju subvencije. Ukupne subvencije u oblasti poljoprivrede koje se isplaćuju sa razdela Ministarstva poljoprivrede, uključujući i sredstva IPARD, planirani u iznosu ne manjem od 45,8 milijardi dinara. Na razdelu Ministarstva rudarstva sadržane su i subvencije namenjene za „energetski ugroženog kupca i za izgradnju priključka toplodalekovoda na TENT A, a kod Ministarstva kulture su i subvencije za podsticaje investitoru da u Srbiji proizvodi audio-vizuelno delo. Nenamenski transferi jedinicama lokalne samouprave planirani su u iznosu od 33,3 milijarde dinara.

DOTACIJE ĆE BITI PO PLANU

Naredne godine predviđen je deficit u iznosu od 1,5 odsto BDP. Dotacije Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje planirane su u ukupnom iznosu od 110,5 milijardi dinara. Davanja Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje planirana su u ukupnom iznosu od 87,1 milijarde dinara.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

U Novi Sad vraćena ukradena slika Vlaha Bukovca

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, dočekali su danas u Novom Sadu sliku Vlaha Bukovca "Blagoveštanski sabor u Sremskim...

Ričard Grenel: Kurti odbijao svaku ideju koju su predlagale SAD

Bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbijao svaku ideju...

Predsednik Vučić iz Brisela: Jedva čekam da se vratim u našu Srbiju

- Poštovani građani Srbije, težak dan je za nama, za sve građane Srbije i celu našu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare