12 C
Belgrade
12 C
Belgrade
6, oktobar, 2022

Ministarstvo: Energetska tranzicija je plan razvoja a ne gašenja radnih mesta

Energetska tranzicija ne znači ni naglo zatvaranje termoelektrana ni gubitak radnih mesta, već pre svega donošenje plana do 2050. godine koji će obezbediti da Srbija ima dovoljno energije, a što podrazumeva i investicije u izgradnju novih energetskih kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Da bi se Srbija našla među dobitnicima energetske tranzicije, Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa svim drugim nadležnim institucijama, priprema planove i strategije koji omogućavaju da deluju pravovremeno, da planiraju rad elektrana do 2050. i obezbede da Srbija ima dovoljno energije u decenijama ispred nas, navodi u saopštenju.

Ističe se da nasuprot tome stoje netačna i zlonamerna tumačenja ovih namera, sa ciljem da se iz nečijih ličnih ili političkih interesa izazove strah kod radnika EPS-a da će sutra ostati bez posla, a termoelektrane ugašene preko noći.

„Oni koji proces energetske tranzicije, u kojem se nalazi ne samo Evropa već čitav svet, pokušavaju da u Srbiji podriju već u samom početku, u fazi planiranja, pokazuju da ne žele dobro ni najvećim energetskim kompanijama ni njihovim zaposlenima“, navodi Ministarstvo rudarstva i energetike.

U saopštenju se ističe da je istina da energetska tranzicija znači planiranje, kao i velike investicije u nove energetske kapacitete.

Investicije podrazumevaju i nova radna mesta koja će se otvarati zbog izgradnje i upravljanja novim hidroelektranama, gasnim elektranama, solarnim elektranama, vetroelektranama, i drugim elektranama koje koriste OIE, kao i u proizvodnji pratećih tehnologija, komponenti i opreme, navodi Ministarstvo.

Čitav ovaj proces nije otpočeo niti će se desiti preko noći, već se njime upravlja planski i strateški, u dogovoru države, preduzeća, sindikata i zaposlenih, kao što smo radili i u slučaju podele delatnosti i izdvajanja „Elektrodistribucije Srbije“ iz EPS.

„Na isti način, zajedno sa sindikatima pravićemo i planove rada elektrana do 2050. koji podrazumeva i postepeno smanjivanje proizvodnje električne energije iz uglja“, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

izvor:agencija

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predrag Mihajlović ostaje na čelu Udruženja banaka Srbije

Udruženje banaka Srbije saopštilo je da je na jučerašnjoj sednici Upravnog odbora (UO) Udruženja aktuelni predsednik UO Predrag Mihajlović jednoglasno reizabran za novi dvogodišnji...

Otkrića dobitnika Nobela za hemiju pomagaće u lečenju raka

Troje naučnika koji su danas nagrađeni Nobelovom nagradom za hemiju zaslužni su za razvoj načina povezivanja molekula koji se može koristiti za dalje istraživanje...

Održana promocija dva zbornika u svečanoj sali Ogranka SANU u Novom Sadu

Promocija dva zbornika radova održana je juče u svečanoj sali Ogranka Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Novom Sadu. U pitanju su zbornici "Trideset...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare