13.6 C
Belgrade
13.6 C
Belgrade
1, april, 2023

Ministar Vučević: Srbija spremna za dogovor, ali to ne znači pomeranje crvenih linija

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže za RTS da građani Srbije ne treba da budu uplašeni, da je Beograd spreman za dogovor, ali ukazuje da to ne znači pomeranje „crvenih linija“. Njegov utisak je, dodaje, da je Vojska tiha, da nije euforična, spremna da izvrši svaki zadatak. „Nema euforije, nema kafanskih pesama, potpuna koncentracija. Vidite hrabrost i odlučnost u njihovim očima da štite naš narod. Nikome se ne ratuje i niko ne priželjkuje sukobe, ali Vojska Srbije je spremna, hrabra i odlučna da štiti našu državu. Nadam se da niko neće proveravati da je to tačno“, napominje ministar odbrane.

Miloš Vučević je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da je sinoć je predsednik Aleksandar Vučić kasno krenuo da obiđe vojnike u garnizonu Raška i da se na toj lokaciji sretne sa predstavnicima Srba sa KiM, sa legitimnim predstavnicima našeg naroda sa KiM.

Razgovor Ivane Tatomir Čkonjević sa Milošem Vučevićem

„Bilo je veoma dinamično. Ti razgovori predsednika Vučića i predstavnika Srba sa KiM su prijateljski, bratski, ali su složeni, jer su i okolnosti veoma izazovne. Predsednik ih je upoznao sa svim onim stvarima koje radi Srbija da sačuva mir i stabilnost, pre svega Srbe sa KiM. Predstavnici Srba sa KiM su ga upoznali sa stanjem na terenu i sa tim šta ih je nateralo da moraju da idu u taj vid mirnog i demokratskog protesta kao što su barikade“, kaže Vučević.

Navodi da je paralelno sa tim predsednik Vučić imao otvorenu liniju komunikacije sa predstavnicima Kvinte gde je preneo stavove Srbije da se traži politički dogovor, ali da on neće biti ponižavanje Srba i dalji pogrom Srba na KiM.

„Crvena linja je da nema novog pogroma, ‘Bljeska’ i ‘Oluje’. Ako međunarodna zajednica želi da se ovo vrati u format dijaloga i političkog dogovora mora prestati sa nizom iracionalnih i jednostranih poteza administracije Aljbina Kurtija. Srbi nisu iz dosade izašli na ulice, već zbog niza poteza u dužem vremenskom intervalu koji pokazuju da vlada u Prištini zaista ne vidi Kosovo kao pokrajinu gde treba da žive Srbi“, kaže Vučević.

Građani Srbije ne treba da budu uplašeni 

Navodi da je predsednik Vučić čvrsto iznosio argumente Srbije i razloge za brigu za Srbe na KiM.

„Građani Srbije ne treba da budu uplašeni. Zabrinuti smo za situaciju i kuda to može da ide. Sa druge strane iamo čoveka koji ne vuče uvek racionalne poteze, ili ti potezi nisu za civilizvani svet racionalni. Čitav niz poteza, od progona Srba u Štrpcu, od napada na Srbe na KiM pod plaštom borbe sive ekonomije, problem tablica, lične karte, raspuštanje izbornih komisija, zabrana da Srbi učestvuju na izborima i referendumu, hapšenja… Mi zaboravljamo neke druge ljude koji su dugo u pritvorima ili su osuđivani po vrlo čudnim presudama. Činjenica da je Kurti išao u denunciranje, odnosno poništavanje sporazuma postignutih u prethodnih 10 godina“, napominje Vučević.

Ističe da ne može da kaže da li smo blizu rešenja.

„Srbija je spremna za dogovor, ali on ne znači pomeranje crvenih linija koje je Srbija definisala. Taj dogovor mora da pruži sigurnost za Srbe na KiM. To je ono što je uslov svih uslova naše države. Na nama je da nađemo političko rešenje, a istovremeno su vojska i policija spremne da štite Srbiju i sve njene građane“, ističe Vučević.

Vojska spremna da izvrši svaki zadatak

Njegov utisak je, dodaje, da je Vojska tiha, da nije euforična, čvrsto odlučna i spremna da izvrši svaki zadatak.

„Ne vidite nigde euforične poruke, nema kafanskih pesama, potpuna koncentracija. Vidite hrabrost i odlučnost u njihovim očima da štite našu otadžbinu i narod. Nikome se ne ratuje i niko ne priželjkuje sukobe, ali Vojska Srbije je spremna, obučena, hrabra i odlučna da štiti našu državu. Nadam se da niko neće proveravati da li je to tačno“, napominje ministar odbrane.

Kaže da vojska i policija nisu samo na administrativnoj liniji, ima ih na raznim lokacijama.

„Ne mogu da otkrivam sve pozicije, ali kada sedite sa njima osećate se sigurnije. Mi imamo sve što je potrebno da bismo čuvali našu državu, ne samo na toj teritoriji. Tu su i specijalne brigade, vazduhoplovstvo, artiljerija…Nije to ništa spektakularno, a opet je dovoljno da onima koji nisu dobronamerni prema našoj državi bude jasno da se Srbija ne igra i da ne preti praznom puškom. Zaista ne pretimo, ali puška nije prazna. Nadam se i voleo bih da niko ne proverava te stvari“, ukazuje Vučević.

Navodi da ako predsednik bude naredio, vojska će reagovati.

„Ne želim da priželjkujem te momente, ali postoje jasne odluke i pravila kada Vojska Srbije reahuje. Hajde da probamo da čuvamo Srbiju od sukoba, da se politički borimo za KiM, za opstanak i život Srba na KiM, da ne uđemo u scenario kakav su nam pisali devedesetih godina i da dobijemo oreol idealnog krivca. Ne smemo da uđemo u taj kliše. Srbija vodi srpsku politiku, nismo mi izolovano ostrvo, ali to ne znači da je Srbija džak za udaranje i potkusurivanje. Mudrost i racionalan pristup, ne stideći se emocija, ali one ne smeju da nadvladaju u procesu donošenja odluka“, napominje Vučević.

IzvorRts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Brnabić: SAD su partner broj jedan za Srbiju na polju informacionih tehnologija

Sjedinjene Američke Ddržave su partner broj jedan za Srbiju na polju razmena usluga što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, rekla je predsednica...

Đedović: Pripremamo plan prioritetnih investicija u energetici

U toku je priprema plana prioritetnih investicija u energetici, koja će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a kroz taj plan biće definisani prioritetni...

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održava se 2 aprila

Priča o predsedničkim izborima u Crnoj Gori dobiće epilog 2. aprila. Đukanović je u prvom krugu osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova. Drugi krug predsedničkih izbora...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare