28.2 C
Belgrade
28.2 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Ministar Siniša Mali sastao se sa zamenikom ministra Irana Alirezom Pejmanpakom

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa zamenikom ministra industrije, rudarstva i trgovine Irana Alirezom Pejmanpakom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji dve zemlje, sa naglaskom na trgovini i privredi.

Ministar Mali je najpre upoznao svog sagovornika sa dobrim makroekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla u prethodne dve godine, za vreme trajanja pandemije korona virusa. Kako je rekao, Srbija je u poslednje dve godine kumulativno imala najveći privredni rast u Evropi, stopa nezaposlenosti je niža nego pre početka pandemije, a javni dug na nivou od 52,4%, što je daleko ispod nivoa koji propisuje Mastriht. On je dodao i da je Srbija prošle godine privukla 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, više nego u godini pre početka pandemije.

Sagovornici su se saglasili da su dobri bilateralni odnosi dve zemlje pravi osnov i za bližu ekonomsku saradnju. Zamenik ministra Irana je istakao da je u tom smislu važna saradnja privrednika iz Srbije i Irana, te da će biti formirana radna grupa dve privredne komore i zajednički komitet za saradnju.

Mali i Pejmanpak su se saglasili da je važno da se uspostave što povoljniji uslovi za međusobnu saradnju, kako bi privrednici našli interes da rade zajedno. Potencijal za bližu saradnju dve zemlje je i u turizmu, istraživanju, nauci i tehnologijama.

Zamenik ministra Alirez Pejmanpak je naglasio i da će oni pozvati iranske investitore da dolaze u Srbiju i dodao da su otvoreni za mogućnost zajedničkih investicija.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Miler: Plan EU za manju potrošnju gasa stabilizovaće cene

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagenture, pozdravio je plan Evropske unije za vanredne situacije sa gasom, koji je danas stupio na snagu. „Ako...

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Ukrajinska kompanija “Ukrtransnafta” obustavila je tranzit ruske nafte južnim krakom naftovoda “Družba” ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, pošto ruska strana ne može da izvrši...

Međunarodni dečiji festival „Licidersko srce“ biće održan od 15. do 19. avgusta

Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce" biće održan, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare