24.5 C
Belgrade
24.1 C
Belgrade
5, jul, 2022

Ministar Selaković: Srbija jasno na svom evropskom putu, ali put ne zavisi samo od nas

„Jasno je gde Srbija sebe vidi i šta smatra kom tipu društva želi da pripada, ali pre toga potrebno je da se među državama članicama postigne konsenzus“, istakao je šef srpske diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je danas da je Srbija jasno na svom evropskom putu, ali da je potrebno da se među državama članicama EU postigne konsenzus o tome da li žele da Zapadni Balkan postane sastavni deo Unije.

„Jedno je grčka želja, a drugo zvanični stav EU“, rekao je Selaković odgovarajući na pitanje novinara povodom izjave grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa da je želja Grčke da čitav Zapadni Balkan bude integrisan u EU do 2033. godine.

Srbija ne može protiv nekoga ko poštuje njen teritorijalni intergritet

 

Nikola Selaković istakao je danas da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da je osudila aktivnosti Rusije prema Ukrajini, ali da kada je reč o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji donosi odluke samostalno, na osnovu nacionalnog interesa i interesa građana, kao i da se ne može očekivati da bude protiv nekoga ko poštuje njen teritorijalni integritet.

Selaković je, nakon sastanka sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom, odgovarajući na pitanje austrijskog novinara zašto se Srbija ne uskladi sa spoljnom politikom EU i uvede sankcije Rusiji, kazao da je naša zemlja bila deo države koja je dugi niz godina bila pod sankcijama koje, kako kaže, nikome ništa dobro nisu donele.

 

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Cena gasa u Evropi opet u usponu

Cena gasa u Evropi prvi put od 10. marta premašila je 1.700 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci sa londonske berze ICE. Trgovanje fjučersima...

Košarkaši Srbije poraženi u Nišu od Belgije, Svetsko prvenstvo sve dalje

Srbija je u poslednjih pet minuta igre ušla sa 10 poena prednosti - 71:61, ali su naši košarkaši prokockali ogromno vođstvo i dozvolili gostima...

Istekao rok za podnošenje kandidatura za izbore u BiH

Rok za podnošenje lista sa imenima kandidata koji će učestvovati na opštim izborima u Bosni i Hercegovini 2. oktobra istekao je danas, potvrdili su...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare