24.4 C
Belgrade
24.4 C
Belgrade
1, jul, 2022

Ministar Mali: „Porez je sveto pismo – uzimajte fiskalni račun“

Ministar finansija Siniša Mali gost je Jutarnjeg programa TV Pink.

Mali govori o svim aktuelnim temama.

Ministar govori o izdvajanjima države, javnih preduzeća i drugih institucija, u poslednjih deset godina, za sportske klubove Crvenu zvezdu i Partizan.

– U proteklih par dana smo uradili detaljnu analizu poslovanja, ovde se radi o jednom nasleđenom problemu, problem je navika, da država mora odmah da pomogne – kazao je Mali i dodao da je „porez sveto pismo“.

– Sve se finansira iz poreza, zato mi je veoma važno da svaki građani uzme fiskalni račun – dodaje Mali i kaže da želi da razvije svest ljudi da je porez važan.

U periodu od 2012. do 2022. godine

KK Crvena zvezda od države dobila je 26 miliona evra

KK Partizan dobio 24,4 miliona evra

KK Crvena zvezda duguje za porez 96, 6 miliona dinara, dok KK Partizan duguje 649, 7 miliona dinara

– Za sedam miliona evra dugovanja možete da izgradite tri vrtića, nabavite novu opremu za bolnice…Neko ko vam nije izdao fiskalni račun, kupio je dva džipa, putuje, kupio je kuću… Mi smo u protekle tri godine preuzeli teret krize na sebe, ali to ne pada sa drveta – kazao je ministar.

– Ko ne plati porez na štetu je svih nas, ja se nerviram, predsednik Vučić, premijeraka Ana – dodaje Mali.

FK Crvena zvezda u periodu od 2012. do 2022. godine od države je dobio 17, 6 miliona evra, ako dodate ugovor sa Gaspromom dolazite do cifre od 63, 4 miliona evra od države i sponzora.

FK Partizan dobio je u tom periodu 14 miliona evra.

– Tu je velika razlika, 50 miliona evra je razlika u odnosu na Zvezdu. Vučić i ja smo se složili da treba da nađemo stranog, dobrog, jakog sponzora i za Partizan, da ga podrži u narednih 5 do 10 godina – dodao je ministar.

Dug FK Zvezde je 859, 7 miliona dinara, dok je dug Partizana milijardu i 299 miliona dinara

– Preko 130 miliona evra država je indirektno i direktno podržala oba kluba. U poslednje dve godine, po 10 miliona evra se izdvajalo svake godine za klubove. Pričao sam se predsednikom i premijerkom, ukoliko budemo imali novca, mi ćemo do kraja godine ponovo izdvojiti 10 miliona evra za sve sportske klubove, pokrivamo prvu i drugu ligu, 17 sportova. Nikada se više nije izdvajalo za sport. Završavamo izgradnju novog stadiona u Zaječaru, završava se nacionalni odbojkaški centar u Beogradu…Gradimo i radimo uprkos ozbiljnoj krizi. Ali da bismo sve to izgradili i napravili, apelujem da građani Srbije uzimaju fiskalni račun. Hoću da građani Srbije znaju da ćemo i dalje pomagati uz veću kontrolu finansija, ali moramo da uvedemo više reda u poslovanje klubova. Ti klubovi da budu primer drugima u plaćanju poreza – kazao je ministar.

– Tema poreza mora da bude svima u glavi. Ako ne uzmemo fiskalni račun, taj neko je stavio novac u džep, kupio dva džipa, ide na letovanje pet puta, na našu štetu, nas koji nemamo novi vrtić, dobre bolnice, dovoljno za lekove – istakao je Mali.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Od 23. septembra do 1. oktobra biće održan BITEF sa devet predstava

"Kada je počeo rat u Ukrajni sve i da smo hteli da menjamo fokus bilo bi nemoguće, a s druge strane, shvatili smo da...

Sabor trubača u Guči biće održan od 5. do 7. avgusta

Opština Lučani i „Skymusic” potpisali su četvorogodišnji ugovor o organizaciji saobora trubača. U svetskoj prestonici trube Guči, Saobor trubače će ove godine biti održan od...

Vreo dan pred nama sa maksimalnih 37 stepeni, za vikend osveženje

Republički hidrometeorološki zavod dao je najnoviju vremensku prognozu i upozorio na visoke temperature. Pretežno sunčano i veoma toplo. Posle podne u brdsko-planinskim predelima, uz lokalni...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare