13.6 C
Belgrade
13.6 C
Belgrade
1, april, 2023

Ministar Mali o planovima za 2023. godinu: Nastavak reformi, e-fiskaliazacije, Iskra projekta, restrukturiranje EPS-a

Ministarstvo finansija će i sledeće godine nastaviti praksu predlaganja novih zakonskih propisa po čemu je rekorder među ministarstvima u Vladi Srbije, budući da je prošle godine na dnevnom redu Skupštine Srbije imalo čak 36 zakona, izjavio je za Tanjug ministar finansija Siniša Mali

 

Toliko sam zakona branio u parlamentu, a među njima su i izmene zakonskih propisa o e-fakturama i e-fiskalizaciji, što su nam najvažniji projekti na čijoj realizaciji smo radili prošle godine, a ove nastavljamo. Po uvođenju e-faktura smo ispred Francuske, Španije, Portugalije, Slovenije a od 1. januara, one su obavezne za sve obveznike – rekao je Mali.

Od 1. januara slanje, primanje i čuvanje e-faktura postaje obavezno i za privatne firme koje su obveznici poreza na dodatu vrednost, čime se zaokružuje proces uvođenja ove vrste faktura.

Dodao je da je zaokruživanjem uvođenja e-faktura stvoren celovit, centralizivan sistem u kome će porez na dodatu vrednost (PDV) biti vraćan u roku od dan-dva i neće se na vraćanje čekati mesec ili mesec i po dana.

Brzi povraćaj PDV- a, prema njegovim rečima, bio je i jedan od glavnih zahteva privrede, koji je uvođenjem e-faktura ispunjen.

Kada je reč o e-fiskalizaciji država je preuzela trošak uvođenja novih fiskalnih kasa na sebe. Sada imamo i nagradnu igru Uzmi račun i pobedi u kojoj je samo za prva dva-tri dana skenirano više od milion računa – rekao je Mali.

Dodao je da se i na ovaj način gradi svest naših građana o tome da je važno da se uzme fiskalni račun i da ako to ne uradimo štetimo i sebi, jer se novcem od poreza koji ide u budžet, finansiraju i plate i penzije i nove bolnice i putevi.

To su bile dve ogromne inicijative koje smo završili tokom 2022. i koje nastavljamo u 2023. Ogroman je i ‘Iskra’ projekat centralizovanog plaćanja svih naknada, odnosno primanja svih zaposlenih u javnoj upravi. To je nešto što građani ne vide i ne osete da se radi, ali mi po prvi put imamo bazu podataka sa stotinama hiljada zaposlenih u javnom sektoru – istakao je Mali.

Dodao je u izjavi za Tanjug da će „Iskra“ projekat biti nastavljen ove i sve do kraja 2024. godine, a da će se njegovom realizacijom doći do informacija ko tačno i koliko prima, čime će se doprineti da se vodi računa o svakom dinaru.

Prema njegovim rečima, radiće se i na reformama u energetskom sektoru, restrukturiranju Elektroprivrede Srbije i drugih kompanija, te daljoj reformi Poreske uprave.

Očekuje nas i ratifikacije velikog broja sporazuma oko finansiranja raznih projekata, u prosveti, zdravstvu, putnoj i železničkoj infrastrukturi. Time bi trebalo da se obezbedi novac da nijedan od projekata koje smo započeli ne stane – pojasnio je ministar Mali, uz ocenu da će 2023. godina biti veoma zahtevna naročito kada se imaju u vidu sve neizvesnosti sa kojima se suočavamo.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Brnabić: SAD su partner broj jedan za Srbiju na polju informacionih tehnologija

Sjedinjene Američke Ddržave su partner broj jedan za Srbiju na polju razmena usluga što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, rekla je predsednica...

Đedović: Pripremamo plan prioritetnih investicija u energetici

U toku je priprema plana prioritetnih investicija u energetici, koja će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a kroz taj plan biće definisani prioritetni...

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održava se 2 aprila

Priča o predsedničkim izborima u Crnoj Gori dobiće epilog 2. aprila. Đukanović je u prvom krugu osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova. Drugi krug predsedničkih izbora...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare