-1.6 C
Belgrade
-1.6 C
Belgrade
6, februar, 2023

Ministar Mali: Isplata uvećanih novembarskih primanja za 1,6 miliona najstarijih

Prvi čekovi uvećani za devet odsto za 106.538 korisnika iz kategorije samostalnih delatnosti isplaćeni su juče, dok će u utorak 6. decembra novac dobiti vojni i poljoprivredni penzioneri.

Za najveću grupu, bivših zaposlenih, penzije stižu do kraja sledeće nedelje, odnosno 10. decembra.

Kako je naveo Siniša Mali, ministar finansija, posebno raduje što se sredstva za uvećana primanja izdvajaju iz budžeta Fonda PIO koji beleži bolju naplatu doprinosa i ima više novca.

– Građani i njihov životni standard su u fokusu Vlade i nećemo dozvoliti da aktuelna ekonomska kriza i svi izazovi sa kojima se suočavamo, utiču na kvalitet njihovog života. Zato, kao što smo i obećali, idemo sa povećanjem penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade – rekao je ministar.

Čekovi su povećani od 1. novembra za devet odsto, a od 1. januara 2023. sledi novo povećanje od 12,1 procenat, čime će se doći do prosečne penzije 2023. koja će biti za 20,8 odsto veća u odnosu na 2022.

– Čekovi rastu iz godine u godinu, iako je kriza u svetu, prvo prouzrokovana pandemijom, a potom i dešavanjima u Ukrajini. I pored svih izazova sa kojima se suočavamo, naše javne finansije su stabilne i sva povećanja primanja građana neće ugroziti njihovu stabilnost – naglasio je Mali.

Prema projekcijama Ministarstva, očekuje se da prosečno penzionersko primanje u decembru bude 287,2 evra, a u istom mesecu sledeće godine 322 evra.

– Cilj nam je da do kraja 2026. prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija između 420 i 450 evra – kazao je Mali. – Od 1. januara očekuje se i povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, dok će zarade za oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biti povećane za čak 25 odsto.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Zlatko Lutovac govoriće u narednih nekoliko dana na televiziji o osnivanju pokreta Pobednička Srbija, izborima, i svim drugim temama

Zlatko Lutovac govoriće u narednih nekoliko dana na televiziji o osnivanju pokreta Pobednička Srbija, izborima, mogućoj prelaznoj tehničkoj vladi, aktuelnoj situaciji vezano za KIM i...

SPREMAN SAM DA IDEMO NA IZBORE! Vučić na sednici SNS. Samo kada, o tome odlučuje nova skupštinska većina!

SPREMAN SAM DA IDEMO NA IZBORE! OSTALI SMO SAMI. Vučić na sednici SNS. Samo kada, o tome odlučije nova skupštinska većina! Kako "Novosti" ekskluzivno saznaju,...

Više od 1.500 žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji, Srbija šalje timove za spasavanje

Najmanje 1.500 ljudi je poginulo u Turskoj i Siriji, a više hiljada je povređeno u današnjem razornom zemljotresu, koji je pogodio jug Turske, u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare