28.2 C
Belgrade
28.2 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Ministar finansija Siniša Mali objavio je danas dobre vesti na svom Instagram profilu

Ponovo nam stižu dobre vesti, ovog puta od Bečkog ekonomskog instituta (WIIW), koji je izašao sa letnjom prognozom, u kojoj predviđa da će rast u ovoj godini za Republiku Srbiju biti 3,6 odsto.

To znači da su prepoznati odlični rezultati koje postižemo, a koji govore u prilog tome da smo jaka i stabilna ekonomija – objavio je ministar Siniša Mali na svom Instagram profilu.

– NJihova prognoza za region je rast od 2,9 odsto, a uz dalje razvijanje inicijative „Otvoreni Balkan”, rast celog regiona biće i veći. Ova inicijativa je za našu zemlju od od ogromnog značaja, pošto će nas povezati sa drugim članicama u gotovo jedinstvenu privrednu zonu- napisao je on.

– Kada su u pitanju naši makroekonomski podaci, oni su uprkos svetskoj ekonomskoj krizi veoma dobri, što se upravo ogleda kroz nivo privrednog rasta, kao i stopi nezaposlenosti koja je na pretpandemijskom nivou, javnom dugu koji iznosi 53,2 odsto, što je daleko od nivoa koji propisuje Mastriht.

Srbija snažno ide napred i mi činimo sve da građani bez obzira na izazove, posledice u vidu inflacije i energetske krize osećaju u što manjoj meri. Odgovorna i posvećena ekonomska politika koju vodimo doprinosi stabilnosti javnih finansija, što nam daje prostor da aktivno suzbijamo negativne posledice krize, u vidu ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica i ozbiljnom pripremom za predstojeću zimu. Ne postoji čarobni štapić, kako bismo uklonili sve ono što je kamen spoticanja, niti je Srbija usamljeno ostrvo, ali zato radimo sve kako bismo održali životni standard građana i stabilnost privrede. Visok rast koji ćemo ostvariti to omogućava, posebno kada je reč o dvocifrenom povećanju plata i penzija – objavio je Mali na svom profilu.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Miler: Plan EU za manju potrošnju gasa stabilizovaće cene

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagenture, pozdravio je plan Evropske unije za vanredne situacije sa gasom, koji je danas stupio na snagu. „Ako...

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Ukrajinska kompanija “Ukrtransnafta” obustavila je tranzit ruske nafte južnim krakom naftovoda “Družba” ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, pošto ruska strana ne može da izvrši...

Međunarodni dečiji festival „Licidersko srce“ biće održan od 15. do 19. avgusta

Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce" biće održan, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare