28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Milo Djukanović trudi se da više mrzi Srbiju nego što voli Crnu Goru

U najnovijoj paljbi po svemu što ima prefiks srpsko, aktuelni i višedecenijski vladar bratske Crne Gore Milo Djukanović je u izjavi za prištinski medij „Koha“ za sve loše u regionu okrivio Srbiju i Predsednika Srbije Vučića.

Neverovatno, ali istinito da Djukanović na otvorenom antisrpskom retorikom godinama i decenijama pliva, imajući u vidu činjenicu da napadi koje izvodi Milo prema Srbiji su neutemeljeni i deluju destabilizujuće ka slici i prilici u regionu, a celoj mejdunarodnoj zajednici je jasno što i govore da bez stabilne Srbije nema stabilnog zapadnog Balkana.

U euforiji što je u prilici da govori za prijateljski prištinski servis kako kaže nema poverenja u projekat „Otvoreni Balkan“ jer kako je naveo, nema poverenja u Predsednika Srbije Vučića. Bez dodatnih obrazloženja ova teza može da mu posluži jedino u internoj politici prema tzv. prištinskim vlastima, ni prema kome drugom.

Nevericu izazivaju dalji stavovi Djukanovića navedenih u tom intervjuu, poput toga da Srbija ima ambiciju da pripoji Crnu Goru. Tragično je kada se čuje ovakva izjava, onda kako se ne vratiti u prošlost i vredi li napominjati da je pre sto godina, više od 90 procenata stanovništva u Crnoj Gori izjašnjavalo se kao srpsko, medjutim društvenim inžinjeringom i podrškom s polja napravljena je slika da su to dve odvojene države samo sa prijateljskim odnosima.

Kada neko kao Djukanović kritikuje Predsednika Srbije, to može samo da govori o srpskom predsedniku kao državniku i državotvorcu, da se brine za sopstvene gradjane da radi na jačanju sopstvene države, a da nije tako, prošlost nas uči, dobijao bi pohvale sa svih strana i meridijana i sa adresa koje ne misle nam dobro, kao što su činili uvek kada je srpsku državu vodi slab lider i kada je se naša država nalazila u sunovratu.

Milo se vodi očigledno taktikom, preneti probleme iz svog dvorišta u kome se ne zna ko pije a ko plaća, i dobrim poznavaocima prilika u Crnoj Gori nejasno je ima li uopšte smisla tamo se politički izjašnjavati i boriti, kada se pojave nekakvi strani činovnici i odredjuju politiku Vlade i smer kretanja čitave države. Milo može da zavidi, da mu ostane nedosanjani san u odnosu na predsednika Srbije kada je reč o vodjenju države, jer ništa demokratski u Crnoj Gori ne postoji, sve bitne odluke se donose silom odnosno ne poštujući volju naroda, da ne napominjemo uvodjenje Crne Gore u NATO i priznavanje tzv nezavisnosti Kosova, to sa sigurnošću možemo konstatovati da nije bila volja naroda koji tamo živi. Dok u Srbiji za koju ističe da ima pretenzije da ruši suverentite susednih država, u našoj zemlji sve strateške odluke donose se po većinskoj volji naroda. Tako da Milo ma koliko godina i decenija još bude vladao Crnom Gorom, neće nikada moći uspostaviti takav način poštovanja volje naroda i u skladu sa tim voditi državnu politiku. Tu je nepremostiva razlika izmedju njega i kada već je pomenuo Predsednika Vučića. Medjutim nije on ni naivan da takve stavove deli sa takom uverljivošću recimo zapadnim diplomatama, koji vrlo dobro znaju kako stvari u praksi funkcionišu, već on u Prištini sa njihove uši upravo kazuje ono šo bi oni voleli da čuju.

Uzgred povezujući Srpsku pravoslavnu crkvu sa kontekstom prekograničnog veliko srpskog nacionalizma je sablasno čuti iz usta Djukanovića pogotovo od njega, da ne ulazimo u njegova verska opredelenja, medjutim sa velikom verovatnoćom bliski preci su mu upravo bili vernici Srpske pravoslavne crkve koja uzgred rečeno, je na prostorima zemlje kojom tri decenije vlada, naša crkva je tamo osamsto godina. Suludo je nadgoranjavati se sa takvim antisprsko orjentisanim političarem, zapravo znajući da ni jedan predstavnik daleko moćnije i po svemu jače zemlje nema takve prizemne stavove o Srbiji u celini i svaki lider iole ozbiljnije države ima daleko veće poštovanje u razumevanje o značaju i bitisanju srpske države, njenoj ukorenjenoj kulturi, veri i tradiciji, koju iako u nekom momentu ne simpatišu svi odreda imaju veliko uvažavanje.

Za sam kraj jedno od najnečasnijih izjava Djukanović Mila je da Srbija se vodi taktikom navodne ugroženosti Srba u regionu, pa onda proglašava spremnost da štiti te iste Srbe i to kvalifikujući kao skrivene namere nacionalističkog projekta. Njemu na savest, ali Srbi su postradali širom regiona i ostavili milionske žrtve kao retko koji narod na svetu, boreći se za slobodu, proterivan, činjen masakr i genocid nad Srbima, egzodus i ugnjetavanje svake vrste po čitavom tom istom regionu i to vrlo dobro svestan svega toga Djukanović se poigrava sa stradalnom sudbinom srpskog naroda širom Balkana zarad jeftinih političkih poena i to najjeftinijih u Prištini.

Od svih kvalifikacija prema Srbiji i Predsedniku Srbije ne može se izvući ništa za šta bi ikom služilo kao nekakva kvalifikovana teza, nikom ko konzumira ovaj intervuju neće biti od koristi informacije pošto tu nikave istine ni nema. Što naš narod kaže, kad najviše grmi tad najmanje kiše pada, odnosno od silnih informacija Djukanovićevih ništa osnovano ne ostade.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare