27.6 C
Belgrade
27.6 C
Belgrade
7, jul, 2022

Milanović napao Nemačku i Italiju: To ne može bez Srbije i Hrvatske

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović u utorak je rekao kako su se uvrštenju Dejtonskog sporazuma u deklaraciju NATO saveza protivile neke zapadne države, pri čemu je spomenuo Nemačku i Italiju.

Milanović je rekao da se bilo kakve promene u BiH ne smeju dogoditi bez Hrvatske i Srbije.

Milanović boravi u Slovačkoj gde je sudelovao na forumu GLOBSEC, te se sastao sa slovačkom predsednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsednikom Andrzejom Dudom.

S njima je razgovarao o severnoatlantskom sastanku na vrhu u ponedeljak u Briselu na kojem je Hrvatska, prema rečima predsednika, tek nakon šest dana insistiranja uspela u završnu deklaraciju ubaciti referencu na Dejtonski sporazum.

– To se nije smelo dogoditi, to je trebalo biti rešeno još pre sedmicu. Neko se tome protivi, dakle neko ima problema s Dejtonom, želi ga razmontirati – rekao je Milanović i dodao da te države istovremeno kritikuju člana predsFedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja Dejtonskog sporazuma.

– To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno- smatra predsednik.

Rekao je da se uvrštenju Dejtona u završnu deklaraciju NATO-a protivilo „više država“, Nemačka, Italija, odnosno „niz zapadnih diplomatija“.

– Zapadna Evropa koja na nekoj toksičnoj razini, jer to nisu čelni ljudi, to sigurno nije Angela Merkel, naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedan temelj BiH koji je, kakva god je, osigurava od potresa – rekao je on.

Milanović je istaknuo da pregovore o deklaraciji nije vodila nemačka kancelarka nego ministarstvo vanjskih poslova koje „pokriva druga, njemu bliska politička opcija, dakle ljudi koji su u svojim fantazijama skloni blesavim eksperimentima“.

Aktualni šef nemačke diplomatije je Hajko Mas, član socijaldemokrata koji vladaju u koaliciji s Demohrišćana Angele Merkel.

Deo zapadnih država za BiH zagovara takozvani „građanski“ model kojim bi se zamenio dejtonski koncept tri ravnopravna naroda, a predsednik je dan ranije kazao kako „to zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala“.

– To neka rade kući. BiH je takva kakva je, tu je ogromna granica i moramo je sutra čuvati za Šengen – rekao je hrvatski predsednik.

Naglasio je kako se planovi za BiH ne mogu donositi „ispod radara“ i da bilo kakve promene u susednoj državi moraju uključivati Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Dejtonskog sporazuma.

Ogromna priča

– Zato sam ljudima koji o tome ne znaju mnogo jer ih se to ne tiče, njima je to fusnota, a nama ogromna priča, objasnio što je posredi po pitanju Dejtona i BiH – istakao je Milanović o susretu sa slovačkom koleginicom i poljskim kolegom.

– To se tako radi u diplomatiji, koliko se ja sećam. Nekad sam bio u diplomatiji i nisam nikad izazvao skandal. Onda sam došao u politiku – tu morate izazivati skandale da bi vas čuli – zaključio je predsednik Hrvatske.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ukrajina: Ruske snage napale Kramatorsk, ima žrtava

Gradonačelnik Kramatorska pozvao je stanovnike da ostanu u skloništima. Ruske snage ispalile su rakete u vazdušnom napadu na centar grada Kramatorsk na istoku Ukrajine, a...

Rusija: Udar na Zmijsko ostrvo zbog pokušaja postavljanja zastave Ukrajine

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak objavio je na Telegramu video snimak trojice vojnika koji su podigli veliku ukrajinsku zastavu na ostrvu, sa kojeg...

Predsednik Srbije Vučić najpopularniji političar na Balkanu – pokazalo istraživanje u Crnoj Gori

Pojedinačno, udeo najveće ocene (5), od crnogorskih građana dobio je Putin, a za njim odmah Vučić. Prema istraživanju CEDEM-a, koje je danas predstavljeno javnosti, najbolje...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare