12.1 C
Belgrade
12.1 C
Belgrade
21, mart, 2023

Milanović napao Nemačku i Italiju: To ne može bez Srbije i Hrvatske

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović u utorak je rekao kako su se uvrštenju Dejtonskog sporazuma u deklaraciju NATO saveza protivile neke zapadne države, pri čemu je spomenuo Nemačku i Italiju.

Milanović je rekao da se bilo kakve promene u BiH ne smeju dogoditi bez Hrvatske i Srbije.

Milanović boravi u Slovačkoj gde je sudelovao na forumu GLOBSEC, te se sastao sa slovačkom predsednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsednikom Andrzejom Dudom.

S njima je razgovarao o severnoatlantskom sastanku na vrhu u ponedeljak u Briselu na kojem je Hrvatska, prema rečima predsednika, tek nakon šest dana insistiranja uspela u završnu deklaraciju ubaciti referencu na Dejtonski sporazum.

– To se nije smelo dogoditi, to je trebalo biti rešeno još pre sedmicu. Neko se tome protivi, dakle neko ima problema s Dejtonom, želi ga razmontirati – rekao je Milanović i dodao da te države istovremeno kritikuju člana predsFedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja Dejtonskog sporazuma.

– To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno- smatra predsednik.

Rekao je da se uvrštenju Dejtona u završnu deklaraciju NATO-a protivilo „više država“, Nemačka, Italija, odnosno „niz zapadnih diplomatija“.

– Zapadna Evropa koja na nekoj toksičnoj razini, jer to nisu čelni ljudi, to sigurno nije Angela Merkel, naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedan temelj BiH koji je, kakva god je, osigurava od potresa – rekao je on.

Milanović je istaknuo da pregovore o deklaraciji nije vodila nemačka kancelarka nego ministarstvo vanjskih poslova koje „pokriva druga, njemu bliska politička opcija, dakle ljudi koji su u svojim fantazijama skloni blesavim eksperimentima“.

Aktualni šef nemačke diplomatije je Hajko Mas, član socijaldemokrata koji vladaju u koaliciji s Demohrišćana Angele Merkel.

Deo zapadnih država za BiH zagovara takozvani „građanski“ model kojim bi se zamenio dejtonski koncept tri ravnopravna naroda, a predsednik je dan ranije kazao kako „to zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala“.

– To neka rade kući. BiH je takva kakva je, tu je ogromna granica i moramo je sutra čuvati za Šengen – rekao je hrvatski predsednik.

Naglasio je kako se planovi za BiH ne mogu donositi „ispod radara“ i da bilo kakve promene u susednoj državi moraju uključivati Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Dejtonskog sporazuma.

Ogromna priča

– Zato sam ljudima koji o tome ne znaju mnogo jer ih se to ne tiče, njima je to fusnota, a nama ogromna priča, objasnio što je posredi po pitanju Dejtona i BiH – istakao je Milanović o susretu sa slovačkom koleginicom i poljskim kolegom.

– To se tako radi u diplomatiji, koliko se ja sećam. Nekad sam bio u diplomatiji i nisam nikad izazvao skandal. Onda sam došao u politiku – tu morate izazivati skandale da bi vas čuli – zaključio je predsednik Hrvatske.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Borel: U Ohridu sporazum nije potpisan iz pravnih razloga ali je pravno obavezujuć

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da je dogovor Srbije i Kosova, postignut na sastanku u Ohridu,...

SAD u izveštaju o ljudskim pravima navode korupciju u vladi Srbije i neslobodne medije

U Srbiji su zabeležena značajna kršenja ljudskih prava na koje upućuju navodi o ozbiljnoj korupciji u vladi i problemi sa nezavisnošću pravosuđa, navedeno je...

Evropska komisija predložila produženje mera za obuzdavanje potražnje za gasom

BRISEL - Evropska komisija predložila je danas da se na još godinu dana produže mere za obuzdavanje potražnje za gasom, s ciljem da se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare