5.8 C
Belgrade
5.8 C
Belgrade
2, februar, 2023

Medvedev: Ograničenje cene gasa glupa odluka, diktirana životinjskom mržnjom prema Rusiji

Zamenik rukovodioca Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je odluku o ograničenju cene ruskog gasa glupom, jer nije diktirana ekonomskom logikom, već mržnjom prema Rusiji.

– Odluka o gornjoj granici cene gasa je glupava iz dva razloga. Kao prvo, kao i u slučaju sa naftom, ona nije diktirana ekonomskom logikom, već životinjskom mržnjom prema Rusiji, polazeći od manijakalne teze da su za sve krivi Rusi – napisao je na svom Telegram kanalu.
Medvedev je podvukao da je ovo izrazito voluntaristička netržišna mera.
– Kao drugo, EU je donela ovu odluku iz nemoći da utiče na situaciju. Po principu ‘hajde da uradimo bar nešto’. Upravo zato je limit utvrđen na nivou koji bi još pre par godina izazvao čuđenje apsolutno svih učesnika na gasnom tržištu – smatra zvaničnik.
Prema njegovim rečima, odluka o graničnoj ceni pretpostavlja da ova odluka neće doživeti ozbiljnu primenu, jer je usvojena uz ogroman broj klauzula, koje omogućavaju njeno blokiranje.
Zemlje Evropske unije postigle su politički dogovor o limitu cena gasa u okvirima mehanizma korekcije tržišta. Austrija i Holandija su bile suzdržane, dok je Mađarska glasala protiv ograničenja cena gasa u Evropskoj uniji.
Odredba Evropske unije o stvaranju privremenog mehanizma korekcije tržišta gasa s ograničenjem cene biće konačno odobrena na osnovu pisane procedure, navedeno je u saopštenju Saveta Evropske unije.
Cena gasa će biti ograničena na 180 evra po megavatčasu, odnosno 1.85 evra za hiljadu kubnih metara, što je više od sadašnjeg nivoa cena. Dogovor je bio, prema navodima Predsedništva Češke pri EU, postignut gotovo jednoglasno.
Ograničenje cena gasa u Evropskoj uniji uvodi se od 15. februara.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

ANDRIJA MANDIĆ PREDSEDNIČKI KANDIDAT NA IZBORIMA: Odluka izglasana na glavnom odboru Nove srpske demokratije

Jedan od lidera Demokratsog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.   Ta odluka izglasana je na glavnom odboru Nove...

SLAVIMO VELIKOG ČUDOTVORCA Samo jednu stvar ne treba raditi

U NARODNOJ tradiciji postoji jak i opravdan razlog što se veruje u ovo, pa stoga se nemojte ogrešiti. Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Prepodobnog Jevtimija Velikog,...

IMA BOGA! Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužnice

SUDIJA Marko Kojović pročitao je oslobađajuću presudu, što je ispraćeno burnim aplauzom. Čitanju presude nije prisustvovao tužilac.   Mitropolit Joanikije u završnoj reči je ponovio da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare