34.3 C
Belgrade
33.6 C
Belgrade
5, jul, 2022

Mediji: Španci, kao i Grci, otvaraju kancelariju na Kosovu i Metohiji; Razlog je Kurti?

Prištinski mediji pišu da će Španija, smatrana zemljom EU s najrigidnijim stavom prema nezavisnosti Kosova, uskoro u Prištini otvoriti kancelariju za vezu.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal Demokracija navodi da je Španija već donela ovu odluku.

„Bivši španski ministar spoljnih poslova Žosep Borelj, sada zadužen za spoljnu politiku EU, odigrao je ključnu ulogu u ovom koraku“, navodi Demokracija izjavu „dobro obaveštenog diplomate“, prenosi Kosovo onlajn.

Španska kancelarija za vezu, po ovim saznanjima, po uzoru na rusku i kinesku, biće otvorena u Unmiku, ali i kosovske institucije će biti obaveštene o njenom postojanju.

Navodi se da Borelj realizuje otvaranje španske kancelarije u zamenu za konstruktivnost premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija u daljem dijalogu.

Poslednjih dana u medijima se govori o francuskom planu, koji predviđa veća prava za Srbe na severu, sprovođenje sporazuma potpisanih u Briselu i dodatna prava za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu, u zamenu za liberalizaciju viza i priznanje zemalja EU, koje to još nisu učinile.

Prištinski mediji pišu da u okviru tog sporazuma neće biti priznanja Kosova od strane Srbije i članstva Kosova u UN.

 

izvor:kosovoonline

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. jula na Fruškoj Gori

Među predavačima će se naći i brojni astronomi, fizičari, biolozi, astrofizičari, hemičari, kao i članovi astronomskih društava. Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. do...

Predstava „Mefisto“ biće izvedena 12. jula u Srpskom narodnom pozorištu

U predstavi nastaloj na predlošku romana "Mefisto" nemačkog pisca Klausa Mana (1906-1949) igraju Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Gordana Đurđević Dimić, Aljoša Đidić i brojni...

Rusija: Ukrajinske trupe gađale naselje u Brjanskoj oblasti

Naselje Zernovo se nalazi 117 kilometara južno od grada Brjanska na granici sa Ukrajinom Guverner ruske Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je danas da su...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare