19.8 C
Belgrade
19.8 C
Belgrade
23, mart, 2023

Mediji: Španci, kao i Grci, otvaraju kancelariju na Kosovu i Metohiji; Razlog je Kurti?

Prištinski mediji pišu da će Španija, smatrana zemljom EU s najrigidnijim stavom prema nezavisnosti Kosova, uskoro u Prištini otvoriti kancelariju za vezu.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal Demokracija navodi da je Španija već donela ovu odluku.

„Bivši španski ministar spoljnih poslova Žosep Borelj, sada zadužen za spoljnu politiku EU, odigrao je ključnu ulogu u ovom koraku“, navodi Demokracija izjavu „dobro obaveštenog diplomate“, prenosi Kosovo onlajn.

Španska kancelarija za vezu, po ovim saznanjima, po uzoru na rusku i kinesku, biće otvorena u Unmiku, ali i kosovske institucije će biti obaveštene o njenom postojanju.

Navodi se da Borelj realizuje otvaranje španske kancelarije u zamenu za konstruktivnost premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija u daljem dijalogu.

Poslednjih dana u medijima se govori o francuskom planu, koji predviđa veća prava za Srbe na severu, sprovođenje sporazuma potpisanih u Briselu i dodatna prava za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu, u zamenu za liberalizaciju viza i priznanje zemalja EU, koje to još nisu učinile.

Prištinski mediji pišu da u okviru tog sporazuma neće biti priznanja Kosova od strane Srbije i članstva Kosova u UN.

 

izvor:kosovoonline

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Borel: Sporazum Srbije i Kosova mora da se sprovede, nema biranja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da je ohridski sporazum Kosova i Srbije celina koja...

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare