26.4 C
Belgrade
25.6 C
Belgrade
30, jun, 2022

Marin le Pen: Srbija nema interes da uđe u Evropsku uniju

Francuska se godinama suočava sa povlačenjem, ostavkom javne vlasti, odricanjem da obezbedi jednu od svojih osnovnih misija, a to je da osigura bezbednost građana, ističe, u ekskluzivnom intervjuu za „Novosti“ Marin le Pen, predsednica stranke Nacionalno okupljanje, koju instituti za ispitivanje javnog mnjenja vide kao glavnog protivnika Emanuelu Makronu na predstojećim izborima u Francuskoj.

* Da li je Francuska zaista pred građanskim ratom, kao što su to nedavno upozorili penzionisani i aktivni oficiri i policajci?

– Trend, koji su 2016. već primetili visoki zvaničnici zaduženi za bezbednost, a koji izaziva situacije građanskog rata u određenim oblastima bezakonja, pogoršao se inertnošću Emanuela Makrona koji je urušio i razgradio autoritet države. Dolazimo u situaciju globalne, hronične i rastuće nesigurnosti, na čitavoj teritoriji Republike, gde svi sa strahom primećuju da danas više nema države i zakona. U ovom institucionalnom vakuumu, posledično vlada nasilje, zakon onih koji nameću svoju snagu i trajno traženje konfrontacije koja će zameniti vladavinu zakona i logika haosa.

* Francusku je napao islamski terorizam. Da li je to u Evropi već počelo sukobima u Bosni tokom devedesetih?

– Islamistička ideologija je totalitarizam koji ima za cilj da nametne pritiskom, pretnjom, ucenama i, u najekstremnijoj verziji, terorizmom, totalitarni teokratski režim, u kom bi pojedinci i narodi zauvek bili podređeni zakonima novog verskog poretka. Protiv ove ideologije moramo pokazati čvrstinu i nepokolebljivu odlučnost i ponovo potvrditi šta su suština i glavni principi naših demokratskih i pluralističkih društava: odvojenost države i religije, apsolutno poštovanje i u svim okolnostima slobode savesti, naših kolektivnih i individualnih sloboda i superiornost građanskih zakona nad verskim. Neće biti pobedničke borbe protiv islamističkog terorizma ako prethodno odustanemo od borbe protiv islamističke ideologije, podloge na kojoj on napreduje i razvija se.

* Hoće li se Francuska i Srbija naći jednog dana zajedno u EU?

– Kao što znate, mi se borimo protiv političkog sistema koji predstavlja EU i, shodno tome, principa proširenja koji je pre svega proces prenosa suvereniteta i razvodnjavanja identiteta. Štaviše, s obzirom na totalitarne ekscese funkcionisanja EU, ne verujem da Srbija ima interes da se integriše u ovaj sistem koji ignoriše nacionalni suverenitet. Politika ucena i pretnji protiv Mađarske i Poljske na osnovu toga što ove dve države s pravom odbijaju da im se nameću migrantske kvote, kao i učestalo mešanje Evropske komisije u politički život država članica, znaci su upozorenja koje ne bi trebalo prevideti.

foto:EPA

* Da li bi EU morala da ima bolje odnose sa Rusijom?

– Samovoljni stavovi i sankcije koje je EU uvela poslednjih godina protiv Rusije istorijski su kontrasmer i geopolitička greška. Tragedija lidera EU je u tome što nisu razumeli preokret istorije, još uvek zaleđeni u Hladnom ratu, pogleda usmerenog isključivo na SAD i njihovo naoružano krilo, NATO. Svet se promenio, Evropa se promenila. Jučerašnji neprijatelji danas su saveznici u ratu koji vodimo protiv islamističkog fundamentalizma u Siriji i na Bliskom istoku. Oni su, i treba da budu, i važni trgovinski partneri u multipolarnom svetu. Naši odnosi sa Rusijom su od suštinskog značaja i neophodni za ublažavanje međunarodnih kriza. Želja da se Rusija isključi iz dijaloga između nacija dovešće samo do geopolitičkog, trgovinskog i ekonomskog ćorsokaka.

* Koje biste prve mere preuzeli na bezbednosnom planu kada biste došli na vlast?

– Potvrđivanje državnog autoriteta mora se artikulisati oko snažnih mera koje predstavljaju ponovno moralno i materijalno naoružavanje policijskih snaga, izvesnost kazni koje prete, izricanja kazni i njihovog izvršenja, napuštanje kulture izgovora, nemilosrdnu borbu protiv recidiva i uspostavljanje pretpostavke legitimne odbrane snaga reda u vršenju njihovih misija.

* Ispitivanja javnog mnjenja vas stavljaju na vrh u prvom krugu predstojećih predsedničkih izbora i u vrlo blisku poziciju u odnosu na aktuelnog predsednika Makrona u drugom krugu?

– Emanuel Makron se 2017. kandidovao pod okriljem novog sveta, onog koji bi raskinuo sa dotadašnjim sistemom, tvrdeći da će biti inkarnacija toga, i u suštini, i u formi. Četiri godine kasnije, Francuzi su mogli da shvate da je ova navodno inovativna politika samo nastavak i pogoršanje ultraliberalne politike vođene pod prethodnim vladama, socijalnim pustošenjem i poreskim nametima, sprovođenjem mera koje je zahtevala EU i koje su privremeno suspendovane krizom pandemije, nastavljanjem prodaje Francuske, parče po parče. A ono što traže Francuzi jeste da u ovim nemirnim vremenima i neizvesnoj sutrašnjici budu zaštićeni. Da povrate kontrolu nad sopstvenom sudbinom i suverenu državu koja se obavezuje i određuje samo svojom voljom, u granicama superiornog načela zakona i u skladu sa kolektivnim ciljem koji je pozvana da ostvari. Ova koncepcija je očigledno potpuno suprotna sa vizijom ultraliberalizma, politikom prepuštanja i nemara, koja posebno odbacuje svako pozivanje na zaštitu, bez obzira na to da je teritorijalna sa granicama, ili privredna sa ekonomskim patriotizmom.

* Da li ste spremni da preuzmete vlast i vodite tu politiku promena?

– To je duboko promišljena odluka koju sam donela u duši i savesti, s obzirom na težinu trenutka i iskušenja kroz koja prolazi naša zemlja. Upravo smo proživeli četiri godine nejedinstva, podela i nasilja nad francuskim narodom. Sada moramo ponovo da nađemo put saglasja, građanskog mira i nacionalnog jedinstva. Moj cilj je da okupim one koji stavljaju interese države iznad pristrasnih i ličnih, da okupim iskrene, stručne, efikasne i hrabre ljude, koji imaju neophodne kvalitete za sprovođenje politike radikalno različite od one koja se trenutno nastavlja.

* U kojoj meri lobiji učestvuju u tome da se na Zapadu ne priznaju ruske i kineske vakcine, ili u tome da je „Fajzer“, na primer, favorizovan u odnosu na „Astra Zeneku“?

– Od trenutka kada se odgovor na zdravstvenu krizu zasnovao pre svega na masovnoj kampanji cepljenja stanovništva, bila sam prvi političar koji je ukazivao na to da mi se čini sumnjivim i nerazumljivim što nisu korišćeni i mobilisani svi kapaciteti vakcinacije. EU je u ovoj zdravstvenoj krizi pokazala nesposobnost i inertnost i snosi krivicu za to. Zapravo je učinila sve osim da zaštiti stanovništvo, posebno suprotstavljajući se ruskoj i kineskoj vakcini, ne iz naučnih ili medicinskih razloga, već iz ideoloških i geopolitičkih. To je politička greška zbog koje je izgubljeno mnogo vremena u kampanji vakcinacije, što je pogoršalo ekonomsku i društvenu krizu sukcesivnim sprovođenjem karantina.

TROSTRUKA GREŠKA

* Gde, po vašem mišljenju, greši vlast u načinu na koji treba da se reši problem rastuće nebezbednosti?

– Ova vlada i Emanuel Makron na čelu pokazuju trostruku grešku suočavajući se sa problemom nesigurnosti: isključenost, poricanje i ideološko slepilo. Isključenost, u odnosu na ono što Francuzi svakodnevno doživljavaju, eksploziju ultranasilja koja se sistematski manifestuje u sve ozbiljnijim napadima na fizički integritet ljudi. Negiranje, da se govori o osećaju nesigurnosti, dok su sve lampice u crvenom i dok je bezbednost van kontrole države, što sprečava bilo kakvo donošenje odluka, predupređivanje i volju da se tome stane na put. Ideološko slepilo, koje dovodi do odbijanja da se vidi očigledno: veza između eksplozije delinkvencije i anarhične i nekontrolisane imigracije.

foto:EPA

PODRŠKA POLICAJACA I VOJNIKA

* Šta za vas znači to što šezdeset odsto policajaca i vojnika ima nameru da vam da glas?

– Snage bezbednosti, zahvaljujući svojim zadacima, ulozi i posvećenosti služenju bezbednosti Francuza, zauzimaju suštinsko i osnovno mesto u organizaciji i funkcionisanju vladavine zakona. Dugo godina upozoravamo Francuze na kontinuiranu degradaciju službe javne bezbednosti, porast nasilja nad policijom, labavost pravosuđa koja ojačava nekažnjavanje i recidiv, osećaj napuštenosti i ponižavanja, pogoršanje uslova rada, sumnje koje podstiču određeni mediji i politički zvaničnici u vezi sa ovom profesijom… Kada je reč o bezbednosti građana, ruka nikada ne treba da zadrhti, a reč da bude neodlučna. Verujem da Francuzi, kao i snage bezbednosti, znaju za moju odlučnost da zaustavim ovu vladavinu nereda i klimu haosa.

novosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ana Brnabić: Aleksandar Vučić objasnio suštinu licemerja koje Srbija trpi

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio suštinu licemerja koje trpimo svaki dan", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić. Premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon razgovora predsednika...

Putin: Odgovorićemo na ulazak Švedske i Finske u NATO

"Samo moramo jasno da kažemo da ranije nije bilo pretnje, ali u slučaju raspoređivanja vojnog kontingenta i infrastrukture, moraćemo da odgovorimo recipročno i stvorimo...

Austrijski kancelar Karl Nehamer: Pristupanje NATO-u nije opcija

Austrija, prema rečima Karla Nehamera, može kao neutralna zemlja da pokaže solidarnost i nastupa kao posrednik. Austrijski kancelar Karl Nehamer ocenio je da postoji novi...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare