12.4 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
24, septembar, 2022

Makronova stranka promenila ime

Republika u pokretu (LREM), stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona zvanično je promenila ime u Preporod.

Formirana samo godinu dana pre njegovog izbora za predsednika 2017. godine, instrument za reizbor 2022, Makronova stranka nastoji da se revitalizuje i spremi za predsedničke izbore 2027. kada on više neće moći da se kandiduje za treći mandat.

Aktivisti su se okupili u subotu u Luvru u Parizu, nekoliko metara od piramide gde je Makron kao najmlađi predsednik Francuske proslavio svoju prvu pobedu 2017. godine.

– Bez jedinstva ekstremisti će pobediti – upozorio je Makron, sada počasni predsednik partije Preporod.

On je izabran za drugi mandat u maju, pobedivši kandidatkinju ekstremne desnice Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen koja je osvojila 41 odsto glasova. To je bilo 2,6 miliona glasova više nego što je dobila kada je takođe sa Makronom ušla u drugi krug izbora 2017. godine.

Na parlamentarnim izborima u junu, sveže reizabran predsednik izgubio je apsolutnu većinu u Skupštini dok je stranka Marin Le Pen Nacionalno okupljanje osvojila rekordnih 89 mesta.

Na čelu nove stranke Preporod je 37-ogodišnji Stefan Sežurne, bivši Makronov saradnik i predsednik partijske grupe Preporod u Evropskom parlamentu.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Sajam tradicionalne hrane i pića održao se danas na Sava Promenadi

Sajam tradicionalne hrane i pića, na kojem nastupa više od sto izlagača iz Srbije i regiona, održava se danas na beogradskom šetalištu Sava promenada,...

Rusija: Mihail Mizincev postao zamenik ministra odbrane

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev postao je novi zamenik ministra odbrane, saopštila je danas ruska vojska. "General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je...

Vang Ji: Kina podržava napore ka mirnom rešenju krize u Ukrajini

Kina podržava sve napore koji vode ka mirnom rešavanju krize u Ukrajini, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na Generalnoj skupštini...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare