35.7 C
Belgrade
35.7 C
Belgrade
5, jul, 2022

Makronova koalicija osvojila 245 mandata na parlamentarnim izborima

Koalicija „Zajedno“ predsednika Francuske Emanuela Makrona osvojila je 38,48 procenata glasova, odnosno 245 mandata u skupštini.

Koalicija „Zajedno“ predsednika Francuske Emanuela Makrona osvojila je 38,48 procenata glasova, odnosno 245 mandata u skupštini, pokazuju rezultati drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, obavio je jutros Rojters.

To je najmanja većina u istoriji Pete Republike koja će se suočiti sa 131 poslanika leve koalicije NUPES Žan Lika Melanšona, prenosi Rojters.

 

„Mond“: Bez apsolutne većine Makron suočen sa teškoćama

 

Koalicija Zajedno predsednika Francuske Emanuela Makrona osvojila je 245 poslaničkih mandata u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj i taj skor je daleko slabiji od očekivanog osvajanja apsolutne većine, kao na prethodnim izborima 2017. godine.

Pariski „Mond“ ocenjuje da je to „noćna mora“ za šefa države koji je tokom kampanje pozvao Francuze da mu daju jasnu i ubedljivu podršku, a da je Makron sada suočen sa kohabitacijom i ozbiljnim poteškoćama da sprovodi svoju politiku.

 

Francuski ministar finansija: Makron će upravljati zemljom iako je izgubio

 

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je da je uveren da će predsednik Francuske Emanuel Makron moći da upravlja zemljom, iako je njegova koalicija izgubila apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima.

„Nisam zabrinut“, naveo je Le Mer za televiziju Frans 2, odgovarajući na pitanje koje opcije vlada ima na raspolaganju da zadrži vlast, prenosi Rojters.

 

 

Žan-Lik Melanšon: Potpuni poraz predsedničke stranke

 

Lider Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona pozdravio je večeras nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj „totalno razbijanje predsedničke stranke“.

 

„Niko nema većinu. Francuska se izjasnila i mora se reći nedovoljno, jer je nivo apstinenata i dalje previsok, što znači da veliki deo Francuske ne zna gde da se okrene, tako da su tri bloka na sličnom nivou“, naveo je Melanšon, prenosi Figaro.

 

Le Pen: Ubedljivo najveća pobeda naše političke porodice

Na trećem mestu je RN Marin Le Pen sa osvojenih 21,46 odsto glasova, odnosno 61 poslaničko mesto.

Četvrti su Republikanci sa 8,03 odsto glasova, odnosno 49 mandata, navodi francusko Ministarstvo.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Dan kad su Srbi nadmudrili Bugare

Kada je osamdesetih godina 19. veka došlo do naglih zahlađenja odnosa između Srbije i Bugarske, a kasnije i rata, Leskovčani su bili zatečeni. U godinama...

Baja Mali Knindža oduševio recitacijom u rodnom kraju

Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, napisao je i otpevao veliki broj pesama u kojima spominje rodni kraj. Ovoga puta, baš u rodnom kraju,...

Tradicionalna Ljubovijska regata biće održana 8. i 9. jula

Plovidba počinje u Rogačici, a cilj je 40 kilometara nizvodno u Ljuboviji. Tradicionalna Ljubovijska regata ove godine biće održana u petak, subotu, 8. i 9....

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare