32.1 C
Belgrade
32.1 C
Belgrade
3, jul, 2022

Makron Zaevu: Vaša zemlja zaslužuje da počne pregovore sa EU bez odlaganja

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu tokom razgovora u Jelisejskoj palati da Severna Makedonija zaslužuje da započne pregovore sa EU bez odlaganja, nakon što je sprovela važne reforme u poslednje četiri godine.

Francuski predsednik rekao je da je odluka o otvaranju pregovora o članstvu Severne Makedonije doneta u martu 2020. godine.

„Sada je vreme da se ta odluka primeni. Spreman sam da aktivno podržim pronalaženje uravnoteženog kompromisa sa Bugarskom. S obzirom na važne reforme koje ste preduzeli od 2017. godine, vaša zemlja zaslužuje da bez odlaganja započne pregovore sa Unijom“, rekao je Makron.

Zaev je zajedno sa potpredsednikom vlade za evropska pitanja Nikolom Dimitrovim i ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem u Parizu. Poseta obeležava 28 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Evropska komisija je u martu 2020. preporučila bezuslovni početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU, ali Evropski savet još uvek nije usvojio preporuku zbog bugarskog veta.

 

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srpska lista odgovorila opoziciji: Kosovo i Metohiju su „branili“ tako što su bežali u Rumuniju

Nikada napadi iz Prištine nisu prošli, a da uz njih ne idu napadi kvazi Srba, kvazi patriota i kvazi otadžbinara koji su više od...

Vaterpolisti Srbije pobedili SAD, osvojili peto mesto na Svetskom prvenstvu

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Strahinja Rašović, koji je postigao četiri gola. Tri puta u listu strelaca upisao se Dušan Mandić, a dva...

Predsednik Severne Makedonije: Francuski predlog je prihvatljiv kompromis

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da bi se prihvatanjem izmenjenog francuskog predloga donela odluka samo o otvaranju pregovora sa EU. Modifikovani francuski predlog je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare