19.8 C
Belgrade
19.8 C
Belgrade
23, mart, 2023

Makron Zaevu: Vaša zemlja zaslužuje da počne pregovore sa EU bez odlaganja

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu tokom razgovora u Jelisejskoj palati da Severna Makedonija zaslužuje da započne pregovore sa EU bez odlaganja, nakon što je sprovela važne reforme u poslednje četiri godine.

Francuski predsednik rekao je da je odluka o otvaranju pregovora o članstvu Severne Makedonije doneta u martu 2020. godine.

„Sada je vreme da se ta odluka primeni. Spreman sam da aktivno podržim pronalaženje uravnoteženog kompromisa sa Bugarskom. S obzirom na važne reforme koje ste preduzeli od 2017. godine, vaša zemlja zaslužuje da bez odlaganja započne pregovore sa Unijom“, rekao je Makron.

Zaev je zajedno sa potpredsednikom vlade za evropska pitanja Nikolom Dimitrovim i ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem u Parizu. Poseta obeležava 28 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Evropska komisija je u martu 2020. preporučila bezuslovni početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU, ali Evropski savet još uvek nije usvojio preporuku zbog bugarskog veta.

 

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Borel: Sporazum Srbije i Kosova mora da se sprovede, nema biranja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da je ohridski sporazum Kosova i Srbije celina koja...

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare