4.6 C
Belgrade
5 C
Belgrade
2, decembar, 2022

Makron Zaevu: Vaša zemlja zaslužuje da počne pregovore sa EU bez odlaganja

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu tokom razgovora u Jelisejskoj palati da Severna Makedonija zaslužuje da započne pregovore sa EU bez odlaganja, nakon što je sprovela važne reforme u poslednje četiri godine.

Francuski predsednik rekao je da je odluka o otvaranju pregovora o članstvu Severne Makedonije doneta u martu 2020. godine.

„Sada je vreme da se ta odluka primeni. Spreman sam da aktivno podržim pronalaženje uravnoteženog kompromisa sa Bugarskom. S obzirom na važne reforme koje ste preduzeli od 2017. godine, vaša zemlja zaslužuje da bez odlaganja započne pregovore sa Unijom“, rekao je Makron.

Zaev je zajedno sa potpredsednikom vlade za evropska pitanja Nikolom Dimitrovim i ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem u Parizu. Poseta obeležava 28 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Evropska komisija je u martu 2020. preporučila bezuslovni početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU, ali Evropski savet još uvek nije usvojio preporuku zbog bugarskog veta.

 

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Na KiM uhapšen još jedan Srbin zbog navodnih ratnih zločina

Kosovska policija saopštila je danas da je uhapšen Srbin G.M. (64), osumnjičen za navodno učešće u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva 1999. godine, konkretno...

Lavrov: Umesto formiranja ZSO, Nemačka i Francuska predlažu novu inicijativu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da zvanični Berlin i Pariz umesto Zajednice srpskih opština, sada predlažu novu inicijativu koja ne daje...

Inžinjerijska obuka za savladjivanje vodenih prepreka

Na delu Save kod Šapca u toku je redovna obuka pripadnika Prvog pontonirskog bataljona Rečne flotile za izvršavanje zadataka u skladu sa namenom ove...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare