21.9 C
Belgrade
21.6 C
Belgrade
19, avgust, 2022

Majstor svetlosti i senke – jedan od najvećih u istoriji slikarstva

Holandski slikar Harmens van Rajn Rembrant (1606-1669), jedan od najvećih u istoriji slikarstva, rođen je 15. jula 1606. godine.

Uradio je 650 uljanih slika, oko 300 gravira i gotovo 2.000 crteža, uključujući remek-dela kao što su “Noćna straža”, “Izgubljeni sin”, “Čas anatomije doktora Tulpa”, “Hristos kao baštovan”, “Dobri Samarićanin”, “Hodočasnici u Emausu”, “Suknari”, “Jakov blagosilja unuke”…

Rembrant je jedan od najuticajnijih ličnosti zapadnoevropske umetnosti 17. veka.

commons.wikimedia

Čuvena Rembrantova “Noćna straža” u Rajksmuzeumu u Amsterdamu

Psihološka dubina njegovih portreta i produbljena interpretacija biblijskih događaja koje je rado slikao, ostali su do danas jedinstveni i neponovljivi.

Rembrant je takođe poznat i po tome što je potpuno usavršio tehniku kjaroskuro (svetlo-tamno), kojim se označava upotreba kontrasta svetla i senke koji utiču na celu kompoziciju dela i takođe metod kojim se postiže volumen trodimenzionalnih predmeta i figura.

Njegovo slikarstvo stilski pripada baroku. Ovo doba je poznato kao zlatno doba Holandije, kada je ta zemlja doživela politički, privredni i umetnički procvat.

commons.wikimedia

“Povratak bludnig sina”

Već za života Rembrantova dela su kopirana i imitirana. Posle njegove smrti kritičari, pristalice klasicizma, nisu imali visoko mišljenje o njegovom slikarstvu, ali su njegove slike bile omiljene i na ceni kod privatnih kolekcionara.

U 18. veku pojavili su se slikari u Nemačkoj i Engleskoj koji su bili nadahnuti njegovim delom, a tek sredinom 19. veka pojavili su se ozbiljni istraživači njegovog života i stvaralaštva.

Danas se Rembrant smatra jednim od najznačajnijih likovnih umetnika u istoriji umetnosti.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

U Novi Sad vraćena ukradena slika Vlaha Bukovca

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, dočekali su danas u Novom Sadu sliku Vlaha Bukovca "Blagoveštanski sabor u Sremskim...

Ričard Grenel: Kurti odbijao svaku ideju koju su predlagale SAD

Bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbijao svaku ideju...

Predsednik Vučić iz Brisela: Jedva čekam da se vratim u našu Srbiju

- Poštovani građani Srbije, težak dan je za nama, za sve građane Srbije i celu našu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare