32.1 C
Belgrade
32.1 C
Belgrade
3, jul, 2022

Maja Gojković: Kultura spaja ljude, Memorandum o razumevanju donosi bolju saradnju

„Potpisivanje Memoranduma o razumevanju o kulturnoj saradnji na Zapadnom Balkanu otvoriće veće mogućnosti za unapređenje te oblasti, ali će se i usaglasiti zajednički kalendar kulturnih dešavanja“, ističe ministarka kulture.

Ministarka kulture Maja Gojković koja učestvuje na plenarnoj sesiji o kulturi, u okviru samita inicijative Otvoreni Balkan, u izjavi za Tanjug rekla je da je ovo prvi put da se u okviru samita održava takva sesija koja je okupila sve ministre koji predstavljaju segment kulture svojih država.

„Veliko mi je zadovoljstvo što je Otvoreni Balkan otvoren i prema segmentu kulture, koji je pokazao da nikada nije ni znao za granice. Naši umetnici u skoro svim oblastima sarađuju. Izuzetno je važno šsto ćemo danas nakon sesije koja je posvećena saradnji u oblasti kulture potpisati memorandum o saradnji jer time dajemo važan institucionalni zakonski okvir naše saradnje. Ono što je najvaznije je upravo mogućnost da na narednom samitu zaživi naša ideja rezidencijalnih prograama, što će omogućiti umetnicima da borave u razlicitim državama Otvorenog Balkana mnogo duže, da stvaraju, da razmenjuju iskustva“, rekla je Gojković za Tanjug.

 

Kultura podstiče prijateljstvo među zemljama

 

Ministarka kulture i informisanja učestvovala je na samitu „Otvoreni Balkan“ i u okviru plenarne sednice „Otvoreni Balkan otvara kulturu“ istakla da je ova regionalna inicijativa u kratkom roku pokazala svoju vrednost i opravdala ideju vodilju lidera država koji su je pokrenuli.

„Ovo je pravo vreme da se u nju aktivno uključi i kultura, kao oblast koja zbližava pojedince i društva. Ona je oduvek bila najbolji most za razumevanje različitosti i afirmisanje raznolikosti. I zato je od velike važnosti što će, nakon drugih oblasti, od danas i kultura davati snažan i prepoznatljiv podsticaj prijateljskim odnosima zemalja koje podržavaju ovu Inicijativu“, poručila je ministarka kulture.

Izvortanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srpska lista odgovorila opoziciji: Kosovo i Metohiju su „branili“ tako što su bežali u Rumuniju

Nikada napadi iz Prištine nisu prošli, a da uz njih ne idu napadi kvazi Srba, kvazi patriota i kvazi otadžbinara koji su više od...

Vaterpolisti Srbije pobedili SAD, osvojili peto mesto na Svetskom prvenstvu

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Strahinja Rašović, koji je postigao četiri gola. Tri puta u listu strelaca upisao se Dušan Mandić, a dva...

Predsednik Severne Makedonije: Francuski predlog je prihvatljiv kompromis

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da bi se prihvatanjem izmenjenog francuskog predloga donela odluka samo o otvaranju pregovora sa EU. Modifikovani francuski predlog je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare