27.6 C
Belgrade
27.6 C
Belgrade
7, jul, 2022

Lukašenko pred Putinom optužio Zapad da hoće da destabilizuje Belorusiju

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, je pred razgovore sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju optužio Zapad da hoće da „destabilizuje“ Belorusiju kojoj je EU uvela sankcije posle preusmeravanja aviona i hapšenja beloruskog opozicionara na tom letu.

„U toku je pokušaj destabilizacije situacije da bude kao što je bila u avgustu 2020“, rekao je Lukašenko na početku sastanka sa Putinom u osvrtu na velike prošlogodišnje demonstracije posle predsedničkih izbora koje opozicija smatra nameštenim.

Putin je danas primio Lukašenka da razgovaraju o bliskijim ekonomskim odnosima dve zemlje u vreme kada se zaoštravaju odnosi Belorusije, EU i SAD posle preusmeravanja aviona na Minsk i hapšenja beloruskog opozicionara.
Moskva je poslednjih dana dala više znakova podrške svom beloruskom savezniku kome su Evropljani uveli sankcije optuživši Minsk da je izdejstvovao prinudno sletanje aviona kompanije Rajaner zbog navodne pretnje bombom da bi uhapsio opozicionog novinara.

Ruski predsednik pohvalio je danas „konkretne rezultate“ približavanja sa Belorusijom kada je primio Lukašenka.

„U toku je izgradnja ojačane unije izmedju Rusije i Belorusije. Čvrsto napredujemo u tom pravcu.. taj rad već daje konkretne rezultate za naše gradjane“, rekao je Putin.

Cilj sastanka dvojice zvaničnika je da se razgovara o „jačanju“ ekonomske integracije dve zemlje i načinu reagovanja na „spoljne pritiske“, prema saopštenju beloruskog predsedništva uoči sastanka.

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ministar Mali: U pripremi je Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom, doprineće rastu izvoza

Ministar finansija Siniša Mali je ocenio kako će sklapanje sporazuma povećati konkurentnost naše privrede, doprineti rastu izvoza, kao i da će otvariti vrata za...

Serija koncerata „Garden sešns“ biće održana od 23. do 29. jula u Botaničkoj bašti

Najavljeno je da seriju otvara scenarista i glumac Nikola Pejaković Kolja, koji je kao kantautor poznat po pesmama "Užički heroin", "Meksikanac", "Može malo sutra"...

Danas se obeležava jedan vek od rođenja akademika Dejana Medakovića

Dejan Medaković bio je predani saradnik Matice srpske, potpredsednik Srpske književne zadruge i posvećeni član niza odbora SANU. U Zagrebu, tada Kraljevina Srba, Hrvata i...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare