12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

Ljubavne afere Jovana Dučića: Menjao žene kao čarape, vanbračnog sina nikad nije želeo da prizna!

Priče o brojnim ljubavnim aferama, burnom načinu života i vanbračnoj deci su ga pratile u stopu

Kada neko spomene Jovana Dučića odmah se pomisli na izvrsnu ljubavnu poeziju, na čoveka koji je mnogo pisao o ženama i ljubavi. U njegovim delima ne možemo da odgonetnemo da li je on pisao o ženi kao biću koje voli ili prezire, ali to vešto krije.

Jedno je sigurno, nijedna žena ne može ostati imuna na Dučićeve reči. Znači li to da je on ženu i žensku dušu odlično poznavao? Možda se baš zato i nije ženio? Ili je neka posebna žena ostavila trag na njegovom srcu koji druge nisu mogle da izbrišu? Dučićev ljubavni život je bio uzbudljiv.

Ljubav sa Magdalenom Živanović

Nakon završene učiteljske škole Dučić se zaposlio u Bijeljini. Odmah se uključio u društveni život i ubrzo osnovao i amatersku dramsku grupu. U to vreme centralni događaj je bila Svetosavska akademija, gde će Dučić i upoznati svoju prvu ljubav. Ćerka trgovca, Magdalena Živanović, je osvojila njegovo srce. Bila je izuzetno lepa pa ne čudi što je pesnik „izgubio glavu“ za njom.

Nažalost, kako to obično biva sa velikim ljubavima, i njihova je bila osuđena na propast. Dobili su epitet bijeljinskih Romea i Julije. Krajem 1893. oni su se verili. Verovatno pod njegovim uticajem, Magdalena je počela da piše poeziju i tako postala prva bijeljinska pesnikinja. Za njihovu ljubavse ubrzo saznalo. Živeli su u vremenu kad se klasne razlike nisu opraštale. Njen otac nije dozvolio da se ona uda za Dučića.

Ubrzo, Jovan napušta Bijeljinu i prelazi u Mostar. Dopisivao se sa Magdalenom još neko vreme. „Kad sam otišao iz Bijeljine i poljubio se sa tobom, a ja sam se zarekao Bogom i životom da moja usta neće poljubiti nikog više dok tebe ne poljube kao svoju“, pisao je pesnik.

Nazivao ju je „jedinom na svetu, rajem u grudima i srećom nebeskom“. O toj ljubavi su govorili: „Čekala ga je ceo vek i nije ga dočekala. A bilo je mnogo ljubavi sa obe strane. Dučić je bio inspiracija mladoj pesnikinji, ali i ona njemu. Na njenom grobu stoji natpis: „Ovde počiva Magdalena Magi Nikolić-Živanović, prvo nadahnuće pesnika Jovana Dučića i sama pesnik.“

Jovan Dučić
foto:profimedia

Ljubavna avantura sa gospođicom Fogel

Dučićev ljubavni život uključuje i ljubavnu avanturu u Bernu sa mladom Švajcarkinjom, gospođicom Fogel, koja se porodila 1925. godine. Njena majka, gospođa Fogel se pismom obratila ministarstvu, navodeći da je sa poverenjem primala u kuću Dučića koji je tada već prešao pedesetu, da je Dučić zaveo njenu devetnaestogodišnju ćerku Antonaetu i da on mora da prizna dete i obezbedi mu izdržavanje.

Priča se da je gospođica Fogel bila inspiracija za neke njegove stihove:

„Gledam tvoje krupne oči zaljubljene

Gde sja vatra – ko zna – grešna ili sveta

Svejedno ljubiš li drugog ili mene

Ti ljubiš nevino kao cvet što cveta.“

Dučić nikada nije priznao dete sa gospođicom Fogel. Kasnije su dati dokazi da je to dete zaista bilo njegovo, ali Žan Aleksandr je o svom poreklu i ocu ćutao sve do smrti.

Šantiću preoteo verenicu

Malo je poznato i da je Dučić preoteo verenicu svom prijatelju Aleksi Šantiću, iz hira ili kratkotrajne zaljubljenosti to niko nije znao. Nakon odlaska u diplomatiju prekinuo je svaki kontakt sa tom devojkom, izgubio je i nju i prijatelja.

Ovaj stasiti i lepi Hercegovac smatran je za velikog zavodnika.

To se najbolje može videti kroz neke njegove citate:

  • „Pronaći dobru ženu, to je teško kao pronaći u svom vrtu izvor petroleuma“.
  • „Ako hoćete da vas žena voli, treba joj dati prilike da vas sto puta slaže, i da uvek izgleda kao da to ne vidite“.
  • „Žena se ne služi lažima da napadne, nego da se odbrani“.
  • „Ništa ne upropasti ljubav koliko čovekova preterana dobrota. Da vas žena voli ženski, morate prema njoj postupati muški“.

 

stil/kurir/rs

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare