24.8 C
Belgrade
24.8 C
Belgrade
7, jul, 2022

“Litvanija pokušava da ekonomski uguši Kalinjingrad”

Litvanija će značajno smanjiti železnički tranzit tereta u Kalinjingradsku oblast iz drugih regiona Rusije, saopštio je gubernator ovog ruskog regiona Anton Alihanov.

– Železnice Litvanije obavestile su Kalinjingradsku železnicu da će od ponoći prekinuti tranzit više vrsta robe koja se nalazi pod evropskim sankcijama u Kalinjingradsku oblast i iz nje. Navodno, oni su dobili objašnjenje od Evropske komisije da se na robu čiji uvoz je zabranila EU ne odnosi dozvola na osnovu koje se tranzit ranije obavljao – rekao je Alihanov.

Po njegovim rečima, prema preliminarnim procenama, to se odnosi na oko 40-50 odsto celokupnog asortimana tranzitnog tereta.

U pitanju su, kako je rekao, građevinski materijali, cement, metali i druge važne stvari. Dodao je da ova situacija zahteva od vlasti da povećaju uvoz robe brodovima.

– Pokušaćemo i da dobijemo korektna objašnjenja od Evropske komisije o ovoj situaciji. Smatramo da je ovo grubo kršenje protokola za pristupanje baltičkih zemalja EU, ovo je kršenje pravila o slobodnom tranzitu u/iz Kalinjingradske oblasti. To je bila obaveza EU i baltičkih država – poručio je Alihanov.

On je istakao da je u pitanju i humanitarno pitanje i, kako je naveo, pokušaj da se ekonomski uguši ruska eksklava.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Nije više samo stvar prestiža, osvajaču Kupa Srbije solidna finansijska injekcija!

Osvajač Kupa Srbije osvojiće primamljivu nagradu... Kup Srbije je oduvek bio manje bitan od prvenstva, tako će biti i u novoj sezoni, s tim što...

Jokić dobio nove saigrače: Dvojac iz Vašingtona pojačao Denver

Čelnici NBA ligaša Vašingtona prosledili su u Denver dvojicu košarkaša Kentavijusa Koldvel-Poupa i Iš Smita u zamenu za Montea Morisa i Vila Bartona, prenose...

Jaka Blažič napustio Cedevitu, karijeru nastavlja u Turskoj

Reprezentativac Slovenije i jedan od najboljih igrača Cedevita Olimpije u protekloj sezoni, Jaka Blažič, karijeru će nastaviti u turskom Bahčešehiru. Blažič nije produžio ugovor sa...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare