24.8 C
Belgrade
24.8 C
Belgrade
7, jul, 2022

Liturgija u Sabornoj crkvi: Patrijarh Porfirije uručio tomos MPC

U Sabornoj crkvi u Beogradu održana je sveta arhijerejska liturgija koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop makedonsko-ohridski Stefan sa vladikama obe crkve.

Nakon liturgije obratio se patrijarh Porfirije.

– Danas po blagodeti božjoj imamo priliku da ovenčamo to što već postoji među nama a to je jedinstvo. To jedinstvo je u jednom periodu bilo narušeno ali je zaspostavljeno u duhu Crkve, a to je da makedonska crkva, ohridska arhiepiskopija ima ne samo uslove nego potrebu da se organizuje u kontekst autokefalne crkve, da se ispostavi da je to najbolji mogući način i metod života naših pravoslavnih braće i sestara u Severnoj Makedoniji. Zato ono što smo već realizovali kroz služenje liturgije u Skoplju danas osećamo da javno i pred svima dokumentom koji se zove tomos to i obznanimo.

Nakon liturgije, patrijarh SPC urućiće tomos arhiepiskopu Stefanu o priznanju autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

Na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju ove godine jednoglasno je doneta odluka da se prizna autokefalnost MPC.

Za tu odluku glasalo je svih 42 episkopa SPC.

Posle prve zajednicke liturgije MPC i SPC u Skoplju patrijarh Porfirije saopstio je odluku Sabora koji je „jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve – Arhiepiskopije Ohridske“ i prihvatio njenu autokefalnost.

Patrijarh je tada rekao da će nakon zajednickog obavljanja tehnicko-organizacionih detalja, biti obaveštene sve ostale pravoslavne crkve, koje ce biti pozvane da „po svom kanonskom redu i poretku“ prihvate autokefalni status MPC-OA.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Jokić dobio nove saigrače: Dvojac iz Vašingtona pojačao Denver

Čelnici NBA ligaša Vašingtona prosledili su u Denver dvojicu košarkaša Kentavijusa Koldvel-Poupa i Iš Smita u zamenu za Montea Morisa i Vila Bartona, prenose...

Jaka Blažič napustio Cedevitu, karijeru nastavlja u Turskoj

Reprezentativac Slovenije i jedan od najboljih igrača Cedevita Olimpije u protekloj sezoni, Jaka Blažič, karijeru će nastaviti u turskom Bahčešehiru. Blažič nije produžio ugovor sa...

Nemanja Radonjić na pozajmici u Torinu

Srpski reprezentativac Nemanja Radonjić i zvanično je postao novi član Torina, objavljeno je na sajtu kluba. Radonjić je u Torinu na pozajmici iz Olimpik Marseja,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare